szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Steve Jobs-filmben semmit nem robbantanak fel – mondták el a hvg.hu kérdésére a látványos effektekről híres Mythbusters (Állítólag...) műsorvezetői. Jamie Hyneman és Adam Savage, bár személyüket nehézkesen lehet összefüggésbe hozni az Apple-vezérrel, egyórás dokumentumfilmmel emlékezik meg Steve Jobsról. A filmet közvetlenül az ikonikus innovátor október ötödikei halála után készítették, és itthon november elsején mutatják be.

Jamie Hyneman és Adam Savage, a Mythbusters (Állítólag…) két műsorvezetője vállalta a Steve Jobs- dokumentumfilm házigazdájának szerepét. A két speciáliseffekt-szakértő soha nem találkozott az Apple-vezérrel és semmiféle személyes kapcsolatuk nem is volt, de használnak Apple-termékeket és Jobs is tudott róluk – a Mona Lisa paintball gigjük, amikor is a CPU és a GPU közötti különbséget demonstrálták, a műsorvezetőkhöz visszajutó hírek szerint legalábbis tetszett neki. Többek között ez derült ki azon a konferenciabeszélgetésen, melyet a Discovery Channel szervezett néhány újságírónak, és amin a hvg.hu-t is részt vett.

Bár Adam szerint nem helytálló Edisonhoz hasonlítani Steve Jobst, ahogy a Jobs-életrajzot is jegyző Walter Isaccson teszi, de Jamie Hyneman és Adam Savage is elismeri Steve Jobs munkásságát. Az innováció, inspiráció és képzelőerő jut róla eszükbe – a két műsorvezető reklámértéke pedig nyilván segít még több ember figyelmét ráirányítani az október ötödikén elhunyt Apple-társalapító-vezérigazgatóról szóló filmre.

Jobs segítette elő, hogy tömegekhez jutott el a személyi számítógép, aminek nyomán olyan újítások születtek, amelyek teljesen megváltoztatták az életünket. Hat iparágat forradalmasított, hatása a modern életstílusra, az informatikára és a gazdaságra felülmúlhatatlan.

Adam és Jamie – szokásával ellentétben – semmiféle mítoszt nem fog leleplezni a filmben és eszük ágában sincs robbanóanyagokat használni, nem a Mythbustersből ismert arcukat mutatják meg a  dokumentumfilmben. De akik egy órába sűrítve szeretnének mindent megtudni a nemrég elhunyt Apple-vezérről, azoknak érdemes lehet megnézni az alkotást. A sztárok háttérmunkatársai egy sor interjút készítettek, Jobs közeli munkatársai, barátai, vesznek búcsút és tisztelegnek a géniusz emléke előtt. Szót ejtenek az Apple-vezér betegségéről is – bár arról, hogy Jobs szerintük is rosszul döntött-e e kezeléséről, a két műsorvezető a politikai korrektség jegyében mondott semmit.

©

Megszólal a filmben többek között Michio Kaku elméleti fizikus, aki a Discovery Science Sci-Fi tudmány című műsorát vezeti. Megosztják gondolataikat a nézőkkel ismert informatikai szakemberek és Steve Jobs közeli barátai is, például Daniel Kottke, aki indiai útjára kísérte, valamint John Draper mérnök, aki elindította őt pályáján. Neves újságírók róják le tiszteletüket Jobs előtt olyan vezető médiumoktól, mint a New York Times, a Fortune vagy a Billboard. Az énekes Stevie Wonder és Pete Wentz arról emlékezik, milyen hatással voltak karrierjükre az Apple vezérének innovációi.

„Mindenki ismeri a járt utat a járatlanért el ne hagyd kifejezést, ésszerű követni a jól bevált utat. Ebből viszont az következik, hogy ésszerűtlen emberek hoznak változást, ők viszik előre a világot. Steve Jobs ilyen értelemben ésszerűtlen ember volt. Nem elégedett meg azzal, hogy azt kínálja nekünk, amire szükségünk van, hanem újraértelmezte a digitális térhez fűződő gondolatainkat és elvárásainkat a hatékonyságról, kreativitásról, zenéről, kommunikációról, média- vagy művészetfogyasztásról. Közvetve és közvetlenül is hatással volt mindannyiunk életére” – nyilatkozta a műsor kapcsán Adam Savage.

©

Az iGenius: hogyan változtatta meg Steve Jobs a világot? című dokumentumfilmet a Peacock Productions (NBC) készítette a Discovery Channel számára. A film az október 16-i, amerikai világpremier után itthon november elsején, kedden, pontban délben tűzi műsorra a Discovery Channel.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Tech

Szobrot állít Steve Jobsnak a Graphisoft

Szobrot állít a Graphisoft SE és a Graphisoft Park Kft. az október 5-én elhunyt Apple alapító, Steve Jobs emlékére a Graphisoft Parkban - írja a cég közleményére hivatkozva a Népszabadság. A szoboravatást december 21-re tervezik.

MTI Shake

Hiánycikk lett Steve Jobs garbója

Nemcsak a számítástechnika, hanem a divat világát is megbolygatta Steve Jobs halála: hiánycikk lett a néhai Apple-főnök jellegzetes fekete garbója a ruhadarabot előállító cégnél.

life-style.hu Tech

Steve Jobs, ahogy csak kevesen ismerték

Masszív, kilencoldalas címlapsztoriban taglalja a legfrissebb Rolling Stone, hogy milyen volt a későbbi Apple-vezér, amikor még Apple sem létezett.

hvg.hu Kult

Ahogy sosem láttuk Steve Jobsot – fotó

Steve Jobs halála után újabb és újabb portrék jelennek meg az elhunyt Apple-vezérről. Ezúttal egy montreali művész emlékezett meg Jobsról, mégpedig egy almákból kirakott óriásportréval.

MTI Világ

Sötét limuzinok érkeztek Steve Jobs privát búcsúztatójára

Több százan - köztük szilícium-völgybeli kollégái, politikusok és hírességek - búcsúztatták vasárnap privát ceremónia keretében Steve Jobsot, az Apple Inc. társalapítóját, akit halálakor az emberarcú informatika megteremtőjeként méltattak.

hvg.hu Napi merítés

Steve Jobsról forgat dokumentumfilmet a Discovery

Discovery Channelen a Mythbusters két műsorvezetője Adam Savage és Jamie Hyneman mutatja majd be a néhai Apple-vezér életútját, azokon a találmányokon és újításokon keresztül, amik nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élet - olvasható a Comment blogon.

hvg.hu Kult

Újabb ötletes portrék Steve Jobsról

Újabb, Steve Jobsra emlékező alkotással bővült a világ street art-gyűjteménye. Az Apple múlt héten elhunyt vezérének portréját ezúttal New Yorkban festették meg.

Megölte gondozóját egy tigris Svájcban

Megölte gondozóját egy tigris Svájcban

És akkor a Tiltott Csíki Sörből támogatott Csíki Sör lehet

És akkor a Tiltott Csíki Sörből támogatott Csíki Sör lehet

Magyarországon újították fel ezt a 60 éves remek Alfa Romeo Spidert

Magyarországon újították fel ezt a 60 éves remek Alfa Romeo Spidert