szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fobosz-Grunt űrszonda, amelyet sikertelenül próbáltak meg kijelölt pályájára állítani, önállóan korrigálja Föld körüli pályáját - vélekedik egy orosz űrkutatási szakíró.

Az Űrkutatási hírek című lap főszerkesztője szerint a szonda Föld körüli (elliptikus) pályájának magasságát tekintve a szerkezet automatikája maga korrigálja a repülést. Az utóbbi három napban ugyanis 6 és fél kilométert ereszkedett az űreszköz, így jelenleg 339,5 kilométeres magasságon van, viszont Föld közeli legkisebb magassága, amelynek csökkenni kellett volna, 208 kilométerrel nőtt. Ez csak úgy lehetséges, hogy a szonda időről-időre önállóan bekapcsolja a hajtóműveit, azaz a Fobosz-Grunt úgymond önálló életet él, azaz műszakilag él, csak nem tud "beszélni" - véli Igor Liszov.

Az űrben repülő eszközök számára a 180 kilométeres magasság a kritikus szint, ha ezt elérik, onnan mindenképpen a zuhanás jelentősen felgyorsul és az űreszközök irányíthatatlanná válnak. 

Az orosz űrszondát szerdán lőtték föl Bajkonurból Zenit típusú rakétával, amely Föld körüli pályára juttatta az űreszközt, de ezt követően a földi irányítás nem tudta felvenni vele a kapcsolatot, hogy bekapcsolja a manőverező egységet, így a szonda nem indult el a Mars felé.

Az orosz űrközpont szakemberei azóta sem hagytak fel a kapcsolatfelvételt célzó próbálkozásokkal, bár egy név nélkül nyilatkozó szakember szerint már igen kevés az esély arra, hogy "felélesszék" a szondát.

Bajkonuron most a nemzetközi űrállomásra induló egység, a Szojuz-TM-22-es űrhajó hétfői fellövésére készülnek, amely két orosz és egy amerikai űrhajóst visz majd a nemzetközi űrállomásra.

Az űrkutatási szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a fellövés után az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz bejelenti a Fobosz-Grunt elvesztését. A szonda azonban még két hónapot is keringhet a Föld körül.

1996 óta az orosz űrkutatás most először próbálkozott ismét űrszondát eljuttatni a Mars felé. Tizenöt évvel ezelőtt kudarccal végződött a kísérlet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak