szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Android operációs rendszer megszilárdította vezető szerepét az okostelefon-piacon: jelenleg már minden második eladott okostelefon a Google által kifejlesztett Androidon fut.

Az idei harmadik negyedévben a Gartner piackutató vállalat adatai szerint az Android piaci részesedése elérte az 52,5 százalékot, szemben a 2010 harmadik negyedévi 25,3 százalékos aránnyal.

A Nokia Symbian operációs rendszere 16,9 százalékkal vette ki a részét a harmadik negyedévi okostelefon értékesítésekből, szemben az előző évi harmadik negyedévi 36,3 százalékkal, illetve az idei második negyedévi 22,1 százalékkal.

Az Apple értékesítésekben a negyedik legnagyobbnak, operációs rendszere piaci részesedésében pedig a harmadik legnagyobbnak bizonyult a harmadik negyedévben. Az iOS operációs rendszer a harmadik negyedévben 15 százalékkal vette ki a részét az összes okostelefon-eladásokból, szemben az előző évi harmadik negyedévi 16,6 százalékkal.

Mobiltelefonok Androiddal

Összességében a harmadik negyedévre már lassult az okostelefon értékesítések egyébként rohamosan növekvő üteme: miközben a második negyedévben még 74 százalékkal többet adtak el az egy évvel korábbihoz képest, a harmadik negyedévre a növekedés mértéke 42 százalékra csökkent. A kereslet változatlanul magas Kínában és Oroszországban, Európában és az Egyesült Államokban azonban meglehetősen visszafogott, ami új modellek "kivárásának" tulajdonítható a telített piacon.

A harmadik negyedévben a dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd. vette át a legnagyobb okostelefon gyártó rangját a finn Nokiától. A Samsung 24 millió készüléket értékesített, szemben a Nokia 19,5 milliós eladásával. Az Apple 17 millió iPhone készüléket adott el a harmadik negyedévben.

Világszerte összesen 440,5 millió mobiltelefont értékesítettek a harmadik negyedévben, 5,6 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az okostelefonok értékesítése 26 százalékát tette ki az összes mobiltelefon értékesítésnek, részarányuk kissé növekedett az egy évvel korábbi 25 százalékhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
789 lóerő: még komolyabb lett a valaha készült legerősebb V8-as Mercedes-AMG

789 lóerő: még komolyabb lett a valaha készült legerősebb V8-as Mercedes-AMG

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes