szerző:
hvg.hu

Az Európai Bíróság (EB) döntése értelmében a közösségi oldalaknak nem kötelező szűrni, kalózkodnak-e a felhasználói a felületen. Ezt a 95 millió taggal rendelkező Netlog ügyében mondta ki az EB, a döntés precedens értékű.

Egy zenei jogkezelő belga cég, a SABAM azt szerette volna elérni, hogy a Netlog nevű közösségi oldal lépjen közbe és akadályozza meg, hogy a felhasználói szerzői jogot sértsenek – áll a BBC cikkében.

Az Európai Unió legfelsőbb jogértelmező fóruma azonban úgy döntött, ez ellentmondana a szabad verseny, a személyes adatok és az információ szabadsága védelmének. A döntés kihathat minden más hasonló esettel kapcsolatos perre az Európai Unióban – azaz a szolgáltatóknak nem kell a saját költségükre monitorozniuk a közösségi oldalakat és ilyen módon fellépni a jogsértők ellen.

A SABAM azt kérte egy belga bíróságon, hogy ne engedjenek a Netlogon illegális tartalmakat jogellenesen rendelkezésre bocsátani , konkrétan azt szerették volna elérni, hogy szűrjék, ha a felhasználó jogsértő tartalmakra mutató hivatkozásokat posztol. Azt is követelték, hogy a Netlog fizessen ezer eurót minden egyes napért, amennyit a végrehajtással késlekedik.

A Netlog álláspontja szerint ez valójában tartalomszűrés, mely - tekintet nélkül az aktivitásra - minden felhasználóra vonatkozik, ami az Európai unióban ellentmond az e-kereskedelmi irányelveknek.

Az Európai Bíróság döntése (pdf)  értelmében egy ilyen szűrő jogszerűtlen lenne, és a Netlog nem köteles egy bonyolult, drága, állandó felügyeletet igénylő számítógépes rendszert telepíteni a saját költségén.

Az EB döntése szerint egy ilyen szűrő rendszer a személyes adatok védelme szempontjából is problémás, hiszen a felhasználók azonosítását, a profilokhoz kapcsolható információk módszeres elemzését és feldolgozását jelentené a közösségi oldalon.

 A verdikt értelmében a szabadságjogok is sérülhetnének, ha ilyen vagy hasonló megoldást bevezetnének, mert semmi sem garantálja, hogy a rendszer képes különbséget tenni a jogszerű és az illegális tartalom között – azaz a jogszerű kommunikációt is gátolhatná.
A döntés ráadásul olyan időszakban született, amikor heves viták zajlanak az ACTA-ról, azaz a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Európa az utcára vonult az ACTA miatt

A Twitter-generáció visszavág: a politika alábecsülte, mennyire fontos az ACTA a közvéleménynek. A „kalóztörvény” elleni demonstrációkon több tízezer ember dacolt a hideggel Európa-szerte. Azt vetik a politikusok szemére, hogy a megállapodás korlátozza a szólásszabadságot az interneten.

MTI Hálózat

Bulgária sem kér az ACTA-ból

Bulgária is felfüggeszti a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) ratifikálási folyamatát - jelentette be kedden Szófiában Trajcso Trajkov gazdasági, energiaügyi és turisztikai miniszter.

MTI Hálózat

Litvániának sem kell az ACTA

Több másik ország után Litvánia is úgy döntött szerdán, hogy felfüggeszti a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) ratifikálási folyamatát.

Niklasson Katalin Tech

Reszkessenek a fájlcserélők, túl messzire megy az ACTA?

Eljöhet-e az a világ, amikor a határőrök átnézik az MP3-lejátszókat vagy a laptopokat illegális fájlok után kutatva? Vége a YouTube-nak, a Piratebaynek vagy a Wikipédiának? Európa-szerte az utcára vonulnak a megállapodás ellenzői, Lengyelország a tüntetések hatására már jegeli a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA ratifikálását. Itthon szombatra hirdettek tüntetést az egyezmény ellen.

Itthon

Tiltakozik az LMP az ACTA ellen

A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ellen foglalt állást az LMP, és felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy ne ratifikálja az egyezményt.

hvg.hu Tech

Négy év gyilkosságért, öt év zenemásolásért? Az ACTA-ról pro és kontra

Amerikában Michael Jackson zenéjének másolásáért öt év börtön jár, míg a sztár haláláért felelősségre vont orvost négy évre ítélték - hívja fel az aránytalanságokra a figyelmet a magyar Kalózpár mozgalom. Szerintük az ACTA-val az USA saját felfogását erőlteti rá a világra. Úgy vélik, a zenét, filmet, alkotást az első publikáció utáni első öt évben illessen meg terjesztési kizárólagosság, utána pedig a kultúra részévé válva szabadon élvezhető, megosztható legyen. A „kalóztörvénnyel” kapcsolatban megszólaltattuk a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatóját is, aki szerint a jogalkotásnak nem feladata minden technikai újdonság „lereagálása".

MTI Vállalkozás

Az ACTA-ról az IT-vállalkozókat sem kérdezték meg

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint az infokommunikációs technológiai (IKT) szektor innovatív vállalkozásainak lehetőségeit is korlátozhatják a január végén aláírt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) egyes rendelkezései.

MTI Hálózat

EBESZ: az ACTA korlátozhatja a szólásszabadságot

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiaszabadság-felelőse aggodalmát jelezte az Európai Parlament elnökének a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) miatt, mert egyes rendelkezései csorbíthatják a szólásszabadságot.