szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft a változó felhasználói szokásokkal indokolja a korábban alapvetőnek számító DVD-lejátszási funkció hanyagolását.

Az ultrabookok, azaz a nagyon vékony laptopok, valamint a táblagépek elterjedésével egyre kisebb azon eszközök aránya, amelyek alkalmasak DVD-k lejátszására. De változnak a felhasználói szokások is: egyre kevesebb alkalommal indítunk DVD-ről filmet, gyakoribb az online streamelés vagy a letöltés. Ezekkel indokolja a Microsoft, hogy a Windows 8-ban már nem lesz a DVD-n tárolt filmeket lejátszó szoftveres elem, amely után minden eladott Windows-példány fejében licenszdíjat kellene fizetnie a cégnek.

Ahogy a Windows 8 fejlesztői blogjából kiderül, a felhasználók mindössze 6 százaléka által megnyitott Media Centert utólag, fizetés ellenében építhetjük majd a Windows-ba, a Media Player viszont elérhető lesz az operációs rendszer új verziójában, csak az említett DVD-s képesség nélkül.

A Windows 8 a legtöbb online videós formátumot támogatja majd, így további szoftver nélkül alkalmas lesz H.264, VC-1, MP4, AAC, WMA, MP3, PCM és Dolby Digital Plus kódolású anyagok lejátszására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!