Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A KSH legfrissebb adatai alapján számolva egy Kovács Statisztika nevű átlagembernek több mint 5 hónap kell ahhoz, hogy be tudjon szerezni egyet az Apple legújabb, legdrágább gépéből. Persze csak akkor, ha másra nem költ fizetéséből.

729 990 forint. Legalább ennyit kell kifizetnie annak, akinek olyannyira megtetszett az Apple hétfőn bemutatott, Retina kijelzővel szerelt új Macbook Pro gépe, hogy be is szeretne szerezni belőle egyet. A KSH által legutóbb mért, 141 800 forintos magyar nettó átlagkeresetből 5,14 hónapnyi kellene ahhoz, hogy összejöjjön a gép ára – feltételezve persze, hogy a gyűjtögetési idő alatt semmi másra nem kell költeni.

Az 5,14 csak az országos átlag, területekre lebontva más a helyzet: míg a Dél-Alföldön 6,47 hónap, azaz több mint fél év szükséges a pénz előteremtéséhez, addig a fővárosban 4 havi munkával már megvan az összeg.
A vágy legújabb tárgya
©
Szakterületenként lebontva is nagy a szórás. Leghosszabb ideig a szociális ellátás területén tanulóknak és dolgozóknak tarthatna, nekik 9,4 hónapnyi nettó átlagkeresetüket kellene félretenniük. A mezőgazdaságban elhelyezkedve 7,1 hónapot kell dolgozni a legolcsóbb, Retina kijelzős Macbook Pro megszerzéséhez, a kereskedelemben 5,3 hónap, IT vagy kommunikációs diplomával pedig mindössze 2,6 hónap alatt jön össze a 729 990 forint, pénzügyi szakterületen szerzett papír (és mellé egy jó állás) segítségével pedig 2,4 hónapnyi ágazati átlagfizetést kell gyűjtögetni.

Az Apple új gépének egyik leggyorsabb beszerzési módja, ha valaki bejut a kormányba, melynek tagjai éves szinten 18-20 millió forintot kerestek tavaly, azaz havonta két retinás Macbook Pro-t is tudtak volna venni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost