szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közzétették a miniszterek és államtitkárok tavalyi adóbevallásainak nagyon rövid kivonatát. Továbbra is Pintér Sándort keres a legtöbbet - írja az Index. Orbán Viktor éves jövedelme 18 millió 860 ezer forint volt.

Jellemzően 18-20 millió forintot keresett egy kormánytag tavaly - ez derül ki a nyilvánosságra hozott adóbevallásukból. A legtöbbet Pintér Sándor vitte haza, 118 millió forint rendszeres jövedelmét 476 millió forint tőkejövedelemmel egészítette ki - írja az Index. Ez származhatott eladásból, befektetésből, osztalékból és árfolyamnyereségből is. A nyilvánosságra hozott nyilatkozatból az nem derül ki, hogy mi volt a 476 millió forrása.

Pintér 2010-es, 1,6 milliárdos jövedelménél annyit lehetett tudni, hogy a miniszteri megbízatás kedvéért az összeférhetetlenségi szabályokat betartva eladta az ország jelenleg legsikeresebb biztonsági cégét, a Civil Biztonsági Zrt.-t.

Pintér után a második legjobban kereső kormánytag Pleschinger Gyula, a nemzetgazdasági tárca államtitkára lett. Ő tavaly ősz óta Matolcsy államtitkára, november 1-jei hatállyal nevezték ki az EBRD igazgatóságába távozó Kármán András helyére.

Pintér Sándor
©

Szintén jóval átlag feletti volt Németh Lászlóné keresete, ez neki is, akárcsak Pleschingernek tőkejövedelmek nélkül jött össze. Ő csak 2011 utolsó hetében lett miniszter Fellegi Tamás lemondása miatt. Előtte az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese volt, ahová a 2010-es a kormányváltáskor nevezték ki. Ettől a pozíciójától miniszteri kinevezése után, 2011. december 23-tól megvált. 2010 nyarától a szintén állami MVM igazgatóságának is tagja volt.

A tavaly érvényes szja-szabályok szerint az elkülönülten adózó tőkejövedelmek és az összevont adóalap adókulcsa egyaránt 16 százalékos volt, utóbbi azonban nem a tényleges jövedelem, hanem annak 1,27-szerese volt (tehát a munka ellenében kapott pénzt valójában 20,32 százalékos adó terhelte).

Figyelemreméltó, hogy Pintér, valamint Pleschinger, Némethné, valamint Budai Gyula a havi 2 millió forintot meghaladónál nagyobb munkajövedelemről számoltak be, holott utóbbi három minden nyilvános adat szerint csak a közszférából szerzett jövedelmet tavaly.

A táblázatban Semjén Zsolt nyilatkozata arra utal, hogy a politikus igénybe vette a három gyermeke után járó, éves szinten több mint hétmillió forintos családi kedvezményt, a jövedelemadója ugyanis az összevont adóalapjának csak mintegy 12 százaléka volt.

Az Emmi frissen kinevezett minisztere, Balog Zoltán tavaly még államtitkári fizetést kapott, ahogyan az IMF–EU-tárgyalásokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Varga Mihály is. Az év végén lemondott Fellegi Tamás adóbevallását már nem hozták nyilvánosságra.

Orbán Viktor éves jövedelme 18 861 880 forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél