szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Az eddigi olimpiákkal ellentétben a helyszín mellett már tévé közelében sem feltétlen kell lennünk ahhoz, hogy követhessük az eseményeket. YouTube, 3D-s közvetítés és fényéképek, valamint mobilos alkalmazások - ezekről is szólnak a londoni játékok.

Vitán felül áll, hogy a hvg.hu-n is szoros emberfogásban követett londoni olimpia a történelem eddigi legnagyobb médiaeseménye, és ezt nem csak az alábbi infografikán is látható számokkal lehet alátámasztani. A színes televízió megjelenése óta két olimpia között ebben a négy évben fejlődött legtöbbet a média világa. A tévézés és a fotózás is harmadik dimenzióval bővül, a tartalomfogyasztást és időtöltést illetően a közösségi média felzárkózott a hagyományos médiumok mellé, melyek szolgáltatásait már nem csak a televíziók és a személyi számítógépek, hanem az okostelefonok és táblagépek segítségével is elérhetjük. Az előbbi újdonsággal a pekingi játékok idején még csak ismerkedtünk, utóbbi termékkategória pedig jelenlegi formájában még nem is létezett. Nem csak lehetőség, érdeklődő is bőven lesz, hiszen hazánkban az 50 év alatti felnőtt lakosság 80 százalékát érdeklik az ötkarikás játékok, 62 százalék pedig nem csak a magyar érdekeltségű eseményeket fogja figyelemmel követni. (A hazai érdekeltségű eseményeket egy oldalra gyűjtve itt találja.)

TV = YouTube

Ez az első olyan olimpia, amelyről minden eseményt élőben közvetítenek, köszönhetően az NBC 3500 órányi anyagának, amelynek teljes egészét nem csak a televízió, de a YouTube segítségével is követni lehet. Ez még nem hogy négy, de két éve, a téli olimpia idején is elképzelhetetlen volt, hiszen a reklámbevételt hozó tévéműsoroknak nem akartak konkurenciát, így csak két sportág eseményeit lehetett követni az interneten. Mára annyira megváltoztak a médiafogyasztási szokások, hogy ez a korlátozás szóba sem kerülhetett. Az NBC mellett egyébként a NOB saját YouTube csatornáján is lesznek élő adások, valamint egy napi 24 órás műsor is a legfontosabb történések összefoglalóival.

A másik nagy hal természetesen a BBC. Már az olimpiai láng útját is élőben közvetítették, 2500 órányi adásukkal pedig nem véletlenül hirdetik magukat a “never miss a moment" szlogennel, ráadásul a hazai pálya előnyeit kihasználva ömleszteni fogják a háttérinformációkat és országismertetőket. A britek is haladnak a korral, 24 dedikált csatornán van internetes közvetítés, azonban egyes Nagy-Britannián kívüli területeken blokkolják az online adásokat.

Hazánkban szokás szerint a Magyar Televízió, a Duna Televízió és az Eurosport közvetíti az olimpiát, emellett a Magyar Rádióban is követhetőek lesznek az események. A királyi televízió online is élőben adja a közvetítéseket, a videótárban pedig elérhetők az összefoglalók. A SportKlub is készül a nagy eseményre, Kovács “Kokó” István a helyszínről szolgál exkluzív riportokkal és interjúkkal.

Technika a helyszínen és otthon

Ami a helyszínt illeti, a 20 éve hivatalos olimpiai szponzor Panasonic soha annyi kép- és hangrögzítő eszközt nem bocsátott még az olimpiai játékok szervezői és közvetítői rendelkezésére, mint amennyit most szállít. Csak nagyméretű LED képernyőból 28 helyszínen 45 darab lesz elhelyezve, ami 1730 négyzetméternyi felületet jelent, az adókat pedig 12 ezer televíziós szett fogja kiszolgálni.

Az év eseményére a tévécsatornák és gyártók mellett a szolgáltatók is felkészültek, a legnagyobb dobásra a UPC és a T-Home. Előbbi videótárában a versenyek vége után egy órával már az összes MTV közvetítést vissza lehet nézni, anélkül, hogy felvettük volna az adást. A T-Home Archív TV funkcióján keresztül 72 órán belül HD minőségben visszanézhetőek lesznek a versenyek és az összefoglalók. A fejlesztés technológiai újdonsága az, hogy mától azok számára is elérhetővé válik, akiknek jelenleg nem a Magyar Telekomnál, hanem más szolgáltatónál van vezetékes internet-előfizetésük.

3D

Olimpia 3D-ben - ez az idei őrület, így külön említést érdemel, még ha csak összesen egy tucat országban is lesz elérhető, hiszen Anglia, az Arab Emírségek, Ausztrália, Brazília, Franciaország, Hongkong, Japán, Kína, Dél-Korea, Olaszország és az USA mellett Magyarország is az előkelő lista tagja. Az m3D csatornán lehet térhatásban nézni a versenyeket, sőt, a magyar Forma 1 futamot is.
A felmérések szerint hazánkban 150 ezer 3D televízió talált már gazdára, de nem csak tehetős tulajdonosaik és ismerőseik élhetnek a lehetőséggel, az m3D ötven napos kísérleti adása alatt ugyanis - a nemzetközi trendet követve - Budapesten a Cinema City Arénában, vidéken pedig a debreceni és győri mozikomplexumban lehet jegyeket vásárolni a kiválasztott sportágak 3D előadásaira. A következő nyári olimpiára már valószínűleg teljesen megszokott lesz a háromdimenziós tévéközvetítés, sőt, talán a rádiók is 3D-ben adják majd a riói tudósításokat.

Ha pedig már a televíziózás jövőjénél tartunk, fontos megjegyezni: Londonban debütál a HD-nél 16-szor jobb képminőséget nyújtó Super Hi-Vision, igaz, legalább 2022-ig kell várnunk arra, hogy a boltokban megvásárolható tévékészülékekben is alkalmazzák a technológiát.

Közösségi média

Az internetes olvasótábor körében (is) elsődleges hírszerző csatornává nőtte ki magát a közösségi média, pontosabban a Facebook és a Twitter. Az olimpia szervezői természetesen ezt nem hagyják figyelmen kívül, az első és a második legnépszerűbb közösségi oldalon is megjelennek, hivatalos és exkluzív információkból nem lesz hiány. A hazai sportmédia érthetetlen módon nem hozott létre külön Facebook oldalakat az eseményre. Nyugaton erre sok példa van, a teljesség igénye nélkül: az ESPN, a Huffington Post és az NBC is készített külön oldalt erre az alkalomra. Illetve maga a Facebook is létrehozott egy gyűjtőoldalt.
Angliában a Twitter jóval népszerűbb, mint itthon, ezért nagy hangsúlyt fektetnek rá (London fényeit is befolyásolni fogja), ami világszerte megdobhatja a közösségi oldal ismertségét, így várható egy nagy robbanás a felhasználók számában, ami később a tudósításokhoz is jól jöhet. Nem lenne nagy meglepetés az sem, ha az egy másodpercen belüli tweetek rekordja megdőlne az olimpián, amelyet egyébként az idei labdarúgó Európa-bajnokság döntője tart 15 ezer csirippel, azon pedig végképp nem csodálkoznék, ha ez a 100 méteres férfi síkfutás fináléja során történne meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyébként igen szigorúan szeretné fogja kordában tartani a sportolók és a helyszínen szurkolók közösségimédia-használatát, az útmutatásokat megszegése az akkreditáció visszavonásával is járhat. Az előírások szerint blogtevékenység (egy tweet is ennek számít) nem szolgálhat kereskedelmi vagy hirdetési célt, a bejegyzéseknek egyes szám első személyben, naplószerű formátumban kell megjelenniük, és nem újságírói beszámolóként. Az olimpián készült képeket, hang- és videóanyagokat kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, ami érthető, az viszont már hihetetlen, hogy nem lehet őket megosztani, semmilyen módon nem tölthetőek fel az internetre. A kérdés már csak az, hogyan akarják ezt betartatni, pláne hogy a képekre specializált Pinterest idén üstökösként robbant be az internetezők életébe.

Fotók: sok is lesz, nagy is lesz

A tévériporterek és újságírók mellett a profi fotósok is nagyon készültek. Itthon például több mint hatezer fotót válogattak ki és dolgoztak fel, amelyek az MTI Fotóbankjában mutatják be az olimpiákat 1952-től 2008-ig. A képekhez leírás is tartozik, így nem csak a média, hanem a ötkarikás játékok történetére kíváncsi szurkolók számára is hasznos.

Reuters blogján az egyik fotós jegyezte meg, hogy a fotósok nem ismernek lehetetlent, ha az olimpiáról van szó, és ezt bizonyítani is fogják: Londonban fognak debütálni a kifejezetten magaslati elhelyezésre tervezett robot vezérlésű fényképezőgépeik, melyekkel eddig elérhetetlennek tűnő helyekről tudják megörökíteni a legfontosabb pillanatokat.

Getty Images eközben bejelentette: a Fujitsu közreműködésével egy mintegy 20 gigapixeles fotót fog készíteni a XXX. nyári játékok megnyitóján. A hatalmas felbontású felvételhez hasonló készült a labdarúgó Eb-döntő során is, de a szuperfotó a korábbiaknál mintegy tizenkétszer gyorsabban kerül fel a világhálóra, melybe bárki kedve szerint belenagyíthat. Az ügynökség másik nagy dobása a 3D fotó lesz, sporteseményen először fogják kipróbálni ezt a technológiát. A Getty Images a NOB hivatalos fotószolgáltatója, így fotóikat és a grémium további hivatalos képeit egy Flickr oldalon és egy Tumblr csatornán is követni lehet.

Emlékezetes képekből tehát nem lesz hiány, így mémekből is akad majd bőven. A Balotelli mánia piskóta lesz az olimpiai áradathoz képest, emellett az animgifek is előtérbe kerülhetnek, de nem csak a vicces megnyilvánulások, hanem az emóciók miatt is, hiszen az olimpia messze a legtöbb érzelmet kiváltó sportesemény a világon, a futballistákon kívül mindenkii erre készül legjobban.
Olimpiapp

A bevezetőben említettem már, hogy az okostelefonok és tabletek számára is ez lesz az első igazi olimpiai megmérettetés, ebből az alkalomból pedig elképesztő mennyiségű alkalmazás született, érdemes alaposan körülnézni, ha nem akarunk a hetedik jó előtt hat rosszba is belefutni.

Ajánljuk például az MTVA által tető alá hozott, remekül használható és nem mellesleg ingyenes Olimpia TV-t a tévé- és rádióműsoron keresztül a magyar sportolók profilján és a videostreamen át az éremtáblázatig minden megtalálható benne, egyetlen szépséghibája, hogy a műsorokhoz nem lehet értesítőt beállítani, ami egy ilyen alkalmazásnál alapkövetelmény lenne. Egy másik szépséghiba, hogy az elméletileg iPhone-on, Windows Phone-on és Androidon is elérhető alkalmazást csak az utóbbi rendszer alkalmazásboltjában találtuk meg. (Ennek valószínűsíthető oka, hogy az MTVA nem számolt az Apple és a Microsoft jóváhagyási idejével.)

Természetesen az olimpia szervezői is adtak ki appokat: a hivatalos eredmények (iPhone, Android) mellett helyszíni útbaigazítót (iPhone, Android), valamint ingyenes (iPhone, Android) és fizetős (iPhone, Android) játékot is.

A statisztikák kedvelőinek pedig itt van egy igazi csemege: az üzleti intelligenciával foglalkozó QlikView által fejlesztett, a számítógép mellett mobilos nézetre is optimalizált Global Games App remek játék a valószínűségszámításban. Kideríthető például belőle, kinek van a legnagyobb esélye a 100 méteres síkfutásban vagy akár a vitorlázók között. Aztán persze előfordulhat, hogy meglepetés születik, ahogy az eddigi néhány szám alatt is láthattunk rá példákat.

Ha pedig valaki olyan szerencsés, hogy az olimpiai játékokat nem itthonról, hanem a helyszínen követheti nyomon, egy iPhone vagy iPad társaságában, annak egy külön összeállítással készültünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen