Balogh Csaba
Balogh Csaba
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A “kurvák” kifejezésre keresők fideszes találata és a “gengszterek” után kutatók rendőrségi eredményei bár itthon nagy meglepetést keltettek, a Google-kereső ilyen manipulálása közel másfél évtizedes múltra tekint vissza. Felhasználták már az amerikai ex-elnök Bush és a plagizáló Victor Ponta román miniszterelnök ellen, de az abortusz betiltása mellett érvelők is beavatkoztak már a világot domináló kereső működésébe.

A Google kereső működésének egyik legjobb tulajdonságát használta fel a kereső találati listájának manipulálására az az egyelőre ismeretlen, fórumokba “csempesz bela” néven regisztrált felhasználó, aki a héten elérte, hogy a “kurvák” kifejezésre keresve a Fidesz, a Magyar Katolikus Egyház és a TV2, a “gengszterek” szóra pedig az RTL Klub, a rendőrség és a Centrum Parkoló Kft. honlapjait adja ki első helyeken a Google keresője.
Saját előnyét fordítják a Google ellen

A Google keresője nemzetközi szinten is a legnépszerűbb, itthon pedig majdnem minden kereséshez a Google-t használjuk - éppen ezért logikus, hogy aki befolyásolni szeretné, hogy mit lássunk, az elsőként a ezt veszi elő. A találati listák manipulálása, így az ellenük való küzdelem is egyidős a kereső népszerűvé válásával.

De a hadakozás szinte esélytelen, a szóban forgó jelenség, a Google-bombázás ugyanis éppen azt a tulajdonságát használja ki a Google-nek, amiért szeretjük: a sokak által relevánsnak tartott oldalakat mutatja számunkra is relevánsnak. Így viszont, ha valaki több száz, netán több ezer oldalon elhelyez bizonyos szövegeket, majd az azokban található egy-egy kifejezésre (például “kurvák”) következetesen ugyanazt a weblapot linkeli, a Google úgy fogja értékelni, hogy a honlap százak-ezrek szerint releváns a belinkelt kifejezésre, így jóval előrébb sorolja a találati listákban.
Rések a pajzson
Csempész Béla és a kurvák - az első magyar bomba

„Hasonló kaliberű Google-bomba eddig nem robbant Magyarországon. A jelek szerint mindössze két hétre és 500 linkre volt szükség a kereső átveréséhez” - emelte ki Maulis Csaba, a G Data magyarországi képviseletének biztonsági szakértője. A cég szerint az elkövető „csempesz bela” néven regisztrált internetes fórumokba, és azokban többek között olyan linkeket helyezett el, melyek a kurvák vagy a gengszterek szavakat tartalmazzák, és a fenti szervezetek honlapjaira mutatnak.

Érdekesség, hogy Csempész Béla a politikai-közéleti Google-bombázás mellett hasznos reklámokat is véghezvitt: a G Data nyomozása szerint besegített a Netpincér hirdetésébe is, őket a "prostirendelés mellett" a “pizzarendelés” szóra linkelte.

Bár a Google találati listáinak manipulálása a legújabb vírusok terjesztésében is szerepet kap - a vírus terjesztői az adott kártevő nevére optimalizálnak weboldalakat, majd a látogatók számára ott olyan szoftvereket kínálnak, melyek látszólag a vírus eltávolítására szolgálnak, miközben épphogy meg- vagy továbbfertőzik őket -, a legnagyobb port kavart Google-bombák politikai és közéleti témákban robbantak.

A szánalmas kudarc Bush-tól a plagizáló Victor Pontáig

A Google-bombázás egyik első és egyik legnagyobb port kavart alkalmazását hozta a 2004-es amerikai elnökválasztási kampány. Az interneten a szimpatizánsok mindkét jelölttel kapcsolatban értek el sikereket. A "miserable failure", azaz szánalmas/nyomurult kudarc kifejezésre keresve például George W. Bush fehér-házi életrajza jött ki találatként, míg a mellébeszélésre utaló "waffles" szó az ellenjelölt demokrata John Kerry oldalával volt ilyen módon rákötve.
Kerry és Bush - mindketten kaptak bombát
©
A Google 2006-ban alakította át úgy a keresési találatok rangsorolását végző PageRank algoritmust, hogy a nagy linkfarmok (olyan oldalak, melyeket kifejezetten a keresők manipulálására tartanak fenn) kisebb hatással legyenek a találatokra. Ezután, 2009-ben már csak annyit sikerült elérni az ellendrukkereknek, hogy Obama elnök oldala a “failure” kifejezésre a Google találatok első oldalán szerepelt, de nem az első néhány helyen.

Az amerikai eseteknél térben és időben is közelebbi hozzánk a schmittelő Victor Ponta esete. A doktorija mellett két másik tudományos munkájával is plágiumgyanúba kevert román miniszterelnök azután sem mondott le, hogy a Bukaresti Egyetem vizsgálóbizottsága plágiumnak nyilvánította disszertációját. A botrány google-s kihatásaként a "plagiator" kifejezésre Victor Ponta személyes oldalát bombázták be ismeretlenek.

Microsoft mint sátán, abortusz mint gyilkosság

A történetileg elsőként számon tartott Google-bomba a Microsoftot érte. Az 1999-ben történt támadást alighanem csak kitalálni volt - hiszen előtte nem nagyon alkalmazta még senki -, az alkalmazása a Google algoritmusának akkori fejlettségi szintje miatt valószínűleg kevesebb energiát igényelt, mint mondjuk a heti fideszesé. A Microsoftot sátáni vonalon tálalták a netezők elé, a "More evil than Satan himself" ("ördögibb, mint a Sátán maga") keresőkifejezésre.

A módszer a különféle támadások mellett “társadalmi célú hirdetésként” is használható. Ebben tavaly februárban a magzatok jogaiért, illetve életéért küzdő aktivisták értek el sikert. A "murder", azaz "gyilkosság" kifejezésre egy ideig a Wikipédia abortuszról szóló szócikkét hozta ki első helyen a kereső.

Chuck Norris mindent visz

Ahogy a magyar Facebookon - és persze mindenhol máshol - Chuck Norrist a Google-n is megtaláljuk. A vele kapcsolatos Google-bomba annyiban tér el a cikkben említett többitől, hogy pontosan lehet tudni, ki áll mögötte. Arran Schlosberg még 2008-ban hozta létre azt az oldalt, amelyre a “find Chuck Norris” (“találd meg Chuck Norrist”) kifejezésre keresve juthatunk el.
A csak a nyitóévben 4.8 millió látogató által megtalált oldalon persze egyáltalán nem Chuck Norris szerepel, hanem egy (meta)poén: egy google-s találati oldalra megtévesztésig hasonlító szájtot, amely hibaüzenetként azt írja ki, hogy a Google nem keresi Chuck Norrist, “mert tudja, hogy nem találod meg Chuck Norrist, ő talál meg téged”. Az oldal a keresést segítő javaslatok helyén a következőket ajánlja: fussunk, mielőtt megtalál minket; próbáljunk egy másik emberre keresni; próbáljunk valaki kevésbé veszélyesre keresni.

Merthogy Chuck Norris állítólag még a kurváknál és gengsztereknél is veszélyesebb.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Elkészült a videó: Hitler megtudja, hogy az őt játszó Bruno Ganz meghalt

Elkészült a videó: Hitler megtudja, hogy az őt játszó Bruno Ganz meghalt

Nagyon hasonlít egy angol számra Nagy Feróék slágere

Nagyon hasonlít egy angol számra Nagy Feróék slágere

Elhunyt Kautzky József

Elhunyt Kautzky József

Először erősítette meg a Vatikán: szabályozzák, mi legyen a papok titokban született gyerekeivel

Először erősítette meg a Vatikán: szabályozzák, mi legyen a papok titokban született gyerekeivel

A Panasonic új mikrója magától felismeri, meddig kell melegíteni az ételt

A Panasonic új mikrója magától felismeri, meddig kell melegíteni az ételt

Túl könnyen adott hitelt a Magyar Cetelem Bank, büntetett az MNB

Túl könnyen adott hitelt a Magyar Cetelem Bank, büntetett az MNB