Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A “kurvák” kifejezésre keresők fideszes találata és a “gengszterek” után kutatók rendőrségi eredményei bár itthon nagy meglepetést keltettek, a Google-kereső ilyen manipulálása közel másfél évtizedes múltra tekint vissza. Felhasználták már az amerikai ex-elnök Bush és a plagizáló Victor Ponta román miniszterelnök ellen, de az abortusz betiltása mellett érvelők is beavatkoztak már a világot domináló kereső működésébe.

A Google kereső működésének egyik legjobb tulajdonságát használta fel a kereső találati listájának manipulálására az az egyelőre ismeretlen, fórumokba “csempesz bela” néven regisztrált felhasználó, aki a héten elérte, hogy a “kurvák” kifejezésre keresve a Fidesz, a Magyar Katolikus Egyház és a TV2, a “gengszterek” szóra pedig az RTL Klub, a rendőrség és a Centrum Parkoló Kft. honlapjait adja ki első helyeken a Google keresője.
Saját előnyét fordítják a Google ellen

A Google keresője nemzetközi szinten is a legnépszerűbb, itthon pedig majdnem minden kereséshez a Google-t használjuk - éppen ezért logikus, hogy aki befolyásolni szeretné, hogy mit lássunk, az elsőként a ezt veszi elő. A találati listák manipulálása, így az ellenük való küzdelem is egyidős a kereső népszerűvé válásával.

De a hadakozás szinte esélytelen, a szóban forgó jelenség, a Google-bombázás ugyanis éppen azt a tulajdonságát használja ki a Google-nek, amiért szeretjük: a sokak által relevánsnak tartott oldalakat mutatja számunkra is relevánsnak. Így viszont, ha valaki több száz, netán több ezer oldalon elhelyez bizonyos szövegeket, majd az azokban található egy-egy kifejezésre (például “kurvák”) következetesen ugyanazt a weblapot linkeli, a Google úgy fogja értékelni, hogy a honlap százak-ezrek szerint releváns a belinkelt kifejezésre, így jóval előrébb sorolja a találati listákban.
Rések a pajzson
Csempész Béla és a kurvák - az első magyar bomba

„Hasonló kaliberű Google-bomba eddig nem robbant Magyarországon. A jelek szerint mindössze két hétre és 500 linkre volt szükség a kereső átveréséhez” - emelte ki Maulis Csaba, a G Data magyarországi képviseletének biztonsági szakértője. A cég szerint az elkövető „csempesz bela” néven regisztrált internetes fórumokba, és azokban többek között olyan linkeket helyezett el, melyek a kurvák vagy a gengszterek szavakat tartalmazzák, és a fenti szervezetek honlapjaira mutatnak.

Érdekesség, hogy Csempész Béla a politikai-közéleti Google-bombázás mellett hasznos reklámokat is véghezvitt: a G Data nyomozása szerint besegített a Netpincér hirdetésébe is, őket a "prostirendelés mellett" a “pizzarendelés” szóra linkelte.

Bár a Google találati listáinak manipulálása a legújabb vírusok terjesztésében is szerepet kap - a vírus terjesztői az adott kártevő nevére optimalizálnak weboldalakat, majd a látogatók számára ott olyan szoftvereket kínálnak, melyek látszólag a vírus eltávolítására szolgálnak, miközben épphogy meg- vagy továbbfertőzik őket -, a legnagyobb port kavart Google-bombák politikai és közéleti témákban robbantak.

A szánalmas kudarc Bush-tól a plagizáló Victor Pontáig

A Google-bombázás egyik első és egyik legnagyobb port kavart alkalmazását hozta a 2004-es amerikai elnökválasztási kampány. Az interneten a szimpatizánsok mindkét jelölttel kapcsolatban értek el sikereket. A "miserable failure", azaz szánalmas/nyomurult kudarc kifejezésre keresve például George W. Bush fehér-házi életrajza jött ki találatként, míg a mellébeszélésre utaló "waffles" szó az ellenjelölt demokrata John Kerry oldalával volt ilyen módon rákötve.
Kerry és Bush - mindketten kaptak bombát
©
A Google 2006-ban alakította át úgy a keresési találatok rangsorolását végző PageRank algoritmust, hogy a nagy linkfarmok (olyan oldalak, melyeket kifejezetten a keresők manipulálására tartanak fenn) kisebb hatással legyenek a találatokra. Ezután, 2009-ben már csak annyit sikerült elérni az ellendrukkereknek, hogy Obama elnök oldala a “failure” kifejezésre a Google találatok első oldalán szerepelt, de nem az első néhány helyen.

Az amerikai eseteknél térben és időben is közelebbi hozzánk a schmittelő Victor Ponta esete. A doktorija mellett két másik tudományos munkájával is plágiumgyanúba kevert román miniszterelnök azután sem mondott le, hogy a Bukaresti Egyetem vizsgálóbizottsága plágiumnak nyilvánította disszertációját. A botrány google-s kihatásaként a "plagiator" kifejezésre Victor Ponta személyes oldalát bombázták be ismeretlenek.

Microsoft mint sátán, abortusz mint gyilkosság

A történetileg elsőként számon tartott Google-bomba a Microsoftot érte. Az 1999-ben történt támadást alighanem csak kitalálni volt - hiszen előtte nem nagyon alkalmazta még senki -, az alkalmazása a Google algoritmusának akkori fejlettségi szintje miatt valószínűleg kevesebb energiát igényelt, mint mondjuk a heti fideszesé. A Microsoftot sátáni vonalon tálalták a netezők elé, a "More evil than Satan himself" ("ördögibb, mint a Sátán maga") keresőkifejezésre.

A módszer a különféle támadások mellett “társadalmi célú hirdetésként” is használható. Ebben tavaly februárban a magzatok jogaiért, illetve életéért küzdő aktivisták értek el sikert. A "murder", azaz "gyilkosság" kifejezésre egy ideig a Wikipédia abortuszról szóló szócikkét hozta ki első helyen a kereső.

Chuck Norris mindent visz

Ahogy a magyar Facebookon - és persze mindenhol máshol - Chuck Norrist a Google-n is megtaláljuk. A vele kapcsolatos Google-bomba annyiban tér el a cikkben említett többitől, hogy pontosan lehet tudni, ki áll mögötte. Arran Schlosberg még 2008-ban hozta létre azt az oldalt, amelyre a “find Chuck Norris” (“találd meg Chuck Norrist”) kifejezésre keresve juthatunk el.
A csak a nyitóévben 4.8 millió látogató által megtalált oldalon persze egyáltalán nem Chuck Norris szerepel, hanem egy (meta)poén: egy google-s találati oldalra megtévesztésig hasonlító szájtot, amely hibaüzenetként azt írja ki, hogy a Google nem keresi Chuck Norrist, “mert tudja, hogy nem találod meg Chuck Norrist, ő talál meg téged”. Az oldal a keresést segítő javaslatok helyén a következőket ajánlja: fussunk, mielőtt megtalál minket; próbáljunk egy másik emberre keresni; próbáljunk valaki kevésbé veszélyesre keresni.

Merthogy Chuck Norris állítólag még a kurváknál és gengsztereknél is veszélyesebb.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Tömegek voltak az üzletekben a hétvégén a kijárási korlátozás ellenére

Tömegek voltak az üzletekben a hétvégén a kijárási korlátozás ellenére

Bevándorlás, drog és szerelem: Márquez előtt is tiszteleg az új amerikai bestseller

Bevándorlás, drog és szerelem: Márquez előtt is tiszteleg az új amerikai bestseller

Ausztriában már "csak" 187-en fertőződtek meg az elmúlt 24 órában

Ausztriában már "csak" 187-en fertőződtek meg az elmúlt 24 órában