Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint egy éven át tartó eljárás után mondta ki pénteken az esküdtszék az Apple vs. Samsung per ítéletét. Az ügy a technológiai szféra utóbbi évtizedének egyik legfontosabb szabadalmi vitája volt. A döntés következtében első körben 1 milliárd dollár cserél gazdát, de a verdikt hosszabb távon a teljes iparágra kihathat.

Az Apple tavaly áprilisban nyújtott be keresetet a Samsung ellen az Észak-Kaliforniai Kerületi Bíróságon, mert úgy látták, hogy az okosmobilos fronton egyre nagyobb sikereket elérő dél-koreai gyártó lemásolta az iPhone-t és az iPadet, ezzel megsértve a szabadalmaikat.  Az Apple a jogsértés megállapítására, annak megszüntetésére, valamint jelentős, büntető mértékű kártérítés megítélésére kérte a bíróságot. A vádirat nem tartalmazott konkrét technológiai vagy formai hasonlóságokat, csak általánosságokról szól: „Ahelyett, hogy a Samsung innovációba fektetne, létrehozná saját technológiai és formai világát az okostelefonjai és táblagépei esetében, másolja az Apple technológiáját, felhasználói felületét és innovatív stílusát.” Erre hivatkozva kérte az Apple a bíróságtól, hogy tiltsa meg a Samsung Galaxy okostefonok és Galaxy Tab táblagépek forgalmazását.

Az iPhone 2007-es bemutatásakor Steve Jobs, az Apple tavaly meghalt ikonja külön kiemelte: 200 szabadalmat jegyeztettek be, hogy megvédjék az iPhone által hozott újításokat.
Bemutatás előtt jól bevédték

Szócsata után dokumentumok

Az idén beinduló szabadalmi vitában komoly előrelépést jelentett a Samsungtól előkerült, 132 oldalas belső jelentés, melyben vezérigazgatói utasításra részletesen összehasonlítják az iPhone és a Samsung Galaxy készülékek felületét, és több tucat módszert javasolnak arra, hogyan lehetnének szoftveresen a Samsung eszközei az akkorinál hasonlóbbak az Apple készülékeihez. A jelentésben foglaltak szerint a Samsungnál arra jöttek rá, hogy az általuk S1 néven emlegetett Galaxy telefon jobb lenne, ha felülete jobban hasonlítana az iPhone-éra.

Az Apple ügyvédei által bizonyítékként bemutatott dokumentum alább teljes egészében megnézhető, az olvashatósághoz érdemes a "Full screen" feliratra kattintani.


A kezelőfelülettel kapcsolatban az Apple egy részletes, ikonszintű összehasonlítást is felmutatott, melyből kiderül, hogy a Samsung által használt ikonok, bár kicsit átszínezték őket, a telefonálás és a kontaktlista esetében valóban meglehetősen hasonlítanak az Apple szabadalmát képező eredetikhez. (A beállítások esetében szerintünk kifejezetten jó, nem másoló megoldás született.) Ahogy az is tagadhatatlan, hogy nem állt lehetetlen feladat előtt a Samsung, más cégeknek (pl. a Google eredeti Androidja, az LG androidos felülete) és más operációs rendszereken (pl. Windows Phone) sikerült teljesen más kinézettel megoldani az egyes ikonokat.

©

Lehet-e máshogy is csinálni?

A Windows Phone-ra, illetve annak Nokia Lumia készülékekben testet öltött megvalósulására egyébként példaként tekint az Apple.

Bár a Samsung az eljárás és a két cég között más országokban is zajló szabadalmi ügyekben gyakran azzal védekezik az Apple vádjai ellen, hogy ha minden problémájuknak helyt adnának, akkor gyakorlatilag senki nem tudna mobilt gyártani az Apple-n kívül. Az Apple szerint ez nem igaz, könnyen lehet az iPhone jellegétől teljesen eltérő mobilt csinálni úgy, hogy közben az mégis teljesen érintőképernyős marad, a Nokiának például remekül sikerült.

Az Apple ügyvédje, Harold McElhinny a tárgyalás utolsó fordulójában egy Nokia Lumia készüléket mutatott fel, azt demonstrálva az esküdteknek, hogy vannak más megoldások, ők nem a kerék feltalálásához hasonló dolgot védették le.

Nokia Lumia 900 - nem másolja az iPhone-t

Mennyi az annyi?

Az esküdtek által pénteken meghozott döntés szerint a Samsungnak 1,049 milliárd dollárt kell fizetnie az Apple-nek. Az összeget első körben 1,051 milliárd dollárként határozták meg, de a Samsungnak sikerült 2 millió dollárt lecsípnie belőle, miután ellentmondást találta az esküdtszék határozatában.

Az Apple az eljárás során bíróság által meghatározott összeg több mint kétszeresére számított: a külön erre célra felállított csapat 7000 órát és 1,75 millió dollárt fordított a követelés mértékének kiszámítására. Így jött ki a 2,5-2,75 milliárd dolláros tartomány, amely magában foglalja az értékesítés veszteségeit és a szabadalomsértések miatt felmerülő költségeket.

A Samsung ezután a korábban a PriceWaterHouse-nál dolgozó, vállalati kártérítések számításában 36 éves tapasztalattal rendelkező Michael Wagnert idéztette be. A szakértő szerint az Apple követelése jelentősen eltúlzott, a Samsung valójában 519 millió dollárt keresett azokkal a készülékekkel, melyek az Apple szerint sértik szabadalmaikat.

©

A dél-koreai gyártó az eljárás során egyébként azt is kijelentette: az Apple viszont egyetlen dollárt sem keresett volna, az iPhone létre sem jöhetett volna, ha az Apple nem lopja el a Samsung szabadalmait képező technológiákat. A Samsung vádjait a bíróság elutasította.

Nem ment peren kívül

A két cég az eljárás során két alkalommal is legfelsőbb szinteken egyeztetett. Tim Cook és Kwon Oh Hyun először májusban próbált megegyezni. Az egymás ellen indított szabadalmi eljárások ügyében tartott, a bíróság által elrendelt személyes megbeszéléseken a vezérigazgatók végül nem jutottak érdemi megállapodásra, ahogy a per vége előtti utolsó, telefonos próbálkozás sem vezetett eredményre.

Kiegyezés hiányában végül az esküdtszékre maradt az ügy megítélése. Az esküdtek szerdán kapták kezükbe azt a 22 oldalas dokumentumot, ami 28 készülékkel kapcsolatban több mint 700 kérdést tartalmaz, ezeket kellett egyenként megvizsgálniuk. A több mint 1 milliárd dolláros ítélet, amely ellen a Samsung fellebbezni fog, végül 21 munkaóra alatt született meg.

A Samsung szerint a per eredményével gazából nem az Apple nyert, hanem a(z amerikai) felhasználók vesztettek. A cég úgy látja, hogy a szabadalmi jog ilyen jellegű értelmezése után kevesebb lesz az alternatíva és az innováció, illetve az is előfordulhat, hogy megugranak a készülékárak.

Az Apple közlése szerint a per szabadalmak és pénz helyett értékekről szólt: az eredetiségről és az innovációról. A cég szerint a döntéssel az esküdtszék egy hangos és világos üzenetet fogalmazott meg: nem szabad lopni.

Veszélyes pályán az Android, felfelé ívelhet a Windows Phone

Az eljárás következő fordulóját szeptember 20-ára tűzték ki, ekkor lesz szó a Samsung szabadalomsértő termékeinek betiltásáról.

A kaliforniai bíróság döntésének középtávú vesztese a Google Android platformja lehet, szinte biztosra vehető ugyanis, hogy az Apple megpróbál precedensként hivatkozni a mostani ítéletre. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gyártók számára kevesebb kockázattal - bár egyelőre kevesebb eladással is - jár, ha úgy döntenek, hogy az androidos mobilok helyett inkább a Windows Phone rendszerre helyezik a hangsúlyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!