szerző:
hvg.hu

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. A legfrissebb adatokból kiderül, hogy a toplistán olyan kártevő is szerepel, amely ellen már 2008 óta pofonegyszerűen lehet védekezni.

Az előző havi összesítés óta első az Autorun, immár fél éve újra a vezető helyen találhatjuk. A már korábban szintén leírtnak gondolt Conficker féreg is előrébb rukkolt a korábbi negyedikről a harmadik helyre, és szinte el sem hisszük, hogy egy 2008-as biztonsági bulletinben tárgyalt (Microsoft Windows MS08-067) hibát még 2012-ben is sikeresen használhat ki ez a hálózati féreg, de a sok frissítetlen rendszer miatt mégis sikerül neki.

A második pozícióba lépett előre a fertőzött weboldalakon keresztül terjedő HTML/Iframe, amely HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Az őskövületnek számító Autorun és Conficker jelenlétén, és előkelő helyezésén kívül egyedüli meglepetés a Win32/Ramnit vírus visszatérése a toplista utolsó helyére. A Win32/Ramnit egy olyan fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség.

Továbbra is jellemző tehát, hogy a naprakész vírusvédelem mellett az operációs rendszernek magának, valamint a felhasználói szoftverek, és olyan kiemelt fontosságú, gyakran támadott komponensek - mint például a Java, Adobe Reader, Adobe Flash Player - frissítéseinek elhanyagolása, pedig ezek foltozása kiemelt jelentőséggel bír. A védekezéshez elengedhetetlen elem a hibajavítások rendszeres, azonnali letöltése és mielőbbi futtatása. Ha ez a lépés kimarad, vagy hosszabb ideig elhanyagolják, ez szinte bérletet jelent a fertőzések rendszeres beszerzésére.

A legjobb, ingyenes vírusvédelmi programokat itt találja.

©

Vírustoplista az októberben mért fertőzöttség alapján

1. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 5,30%
Előző havi helyezés: 1.

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

2. HTML/Iframe.B.Gen vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 4,41%
Előző havi helyezés: 3.

Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed.

3. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3,29%
Előző havi helyezés: 4.

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

4. HTML/ScrInject.B trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3,09%
Előző havi helyezés: 2.

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

5. Win32/Sirefef trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,81%
Előző havi helyezés: 5.

Működés: A Win32/Sirefef egy olyan trójai, mely titokban és kéretlenül átirányítja az online keresőmotorok eredményét különféle adwareket tartalmazó weboldalakra. Működése közben különféle kártékony SYS és DLL állományokat hoz létre a megfertőzött számítógép c:\windows\system32 mappájában, és eredményes rejtőzködése érdekében rootkites technológiát is használ.

6. Win32/Dorkbot féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,78%
Előző havi helyezés: 7.

Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

7. Win32/Qhost trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,48%
Előző havi helyezés: 8.

Működés: A Win32/Qhost trójai hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatja annak adatait a bűnözőknek. Futása során először bemásolja magát a Windows %system32% alkönyvtárába, majd kapcsolatba lép távoli vezérlő szerverével, ahonnan átvehető a teljes irányítás a megtámadott számítógép felett. A Win32/Qhost általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed.

8. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,36%
Előző havi helyezés: 9.

Működés: A JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kártevő kódja leggyakrabban a weboldalak HTML beágyazásában található.

9. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,33%
Előző havi helyezés: 10.

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus (alakváltó kóddal rendelkező) fájlfertőző  vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve Registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

10. Win32/Ramnit vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,30%
Előző havi helyezés: 28.

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Minél előbb, annál több – hogy a nyugdíjas évek az álmok megvalósításáról szóljanak

Minél előbb, annál több – hogy a nyugdíjas évek az álmok megvalósításáról szóljanak

Fizetett, mégis jól meglepődött az autós, aki pénteken Kapuváron parkolt

Fizetett, mégis jól meglepődött az autós, aki pénteken Kapuváron parkolt

Az EU legnagyobb egészségügyi problémájának oka: az emberi butaság

Az EU legnagyobb egészségügyi problémájának oka: az emberi butaság

Még Varga Mihályék is kiakadtak: 6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten

Még Varga Mihályék is kiakadtak: 6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten

Újabb izraeli légicsapást Gázában

Újabb izraeli légicsapást Gázában

HVG 40: Indult a "világpiacosítás", Orbán odacsapott a "kommunista fészeknek"

HVG 40: Indult a "világpiacosítás", Orbán odacsapott a "kommunista fészeknek"