szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkezdte komolyan venni szabályzatát a Facebook, sokan meglepődhetnek mostanában, amikor a közösségi oldal törli a látszólag teljesen ártalmatlan borítóképüket.

A Facebookon a klasszikus profiloldalt váltó Timeline/Idővonal bevezetésével jelent meg az oldal tetején látható borítókép. A közösségi oldal felhasználói szabályzatában már akkor az szerepelt, hogy a képnek minél inkább egyedinek, sajátnak kell lennie - és a Facebook, úgy tűnik, most el is kezdett érvényt szerezni ennek a rendelkezésnek.

A Mashable beszámolója szerint egyre több felhasználó eddig használt borítóképe tűnik el. Amikor például a lap munkatársa szembesült vele, hogy a Facebook törölte a Doctor Who című sorozat egy jelenetét ábrázoló borítóképét, majd megpróbált helyette egy másikat feltölteni, azt az üzenetet kapta az oldaltól, hogy válasszon egy egyedi fotót az életéből, a borítókép nem bannerek és egyéb hirdetések helye, ezért ne használjon kereskedelmi célú, promóciós, illetve szerzői jogot sértő képet, vagy olyan, ami másik felhasználónál már megtalálható. (Később más felhasználók is hasonló figyelmeztetésről számoltak be.)

Különösen ez utóbbi kitétel érdekes, amely szerint nem használhatók másnál is megtalálható képek, hiszen rengetegen használják kedvenc, neten talált, vicces vagy éppen szép képüket a Facebookon - és több mint 1 milliárd felhasználó esetében valószínűleg elég sok egyezés is található. A jelek szerint a könyök-mell baki után ezeket kezdte el kigyomlálni a Facebook.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!