Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Élettársként mutatta be Galaxy S4 csúcstelefonját a Samsung a csütörtök éjfélkor kezdődött New York-béli Unpacked 2013 eseményen, ahol kiderült, hogy az elmúlt hetekben kiszivárgott információk 99 százaléka hiteles volt. A gigák és megapixelek mellett szolgáltatások is bőven akadnak az új androidos zászlóshajóban.

Az Apple és a Samsung mobil termékeit figyelve egyre inkább az lehet az érzése az embernek, hogy a dél-koreai (időnként leső) tanítvány mesterré növi ki magát. Talán még nem fordult át a helyzet, de ha idén valóban csak egy kicsit módosított iPhone 5S jelenik meg, akkor egy év múlva ilyenkorra már meg fog fordulni. Egy dologban mindenesetre még nagyon messze van az Apple-től a Samsung: a New York-i eseményen is reprezentáló JK Shin mobilos Samsung-vezér nem csak Steve Jobstól, hanem Tim Cooktól is távol áll, a Samsung pedig nagyon helyesen inkább telefonokat gyárt, nem pedig showműsort. Szóval nézzük inkább magát a mobilt.

A lényeg: a négyesre irigyek a hármasok

Úgy sikerült három grammot lefaragnia csúcstelefonjából a Samsungnak, hogy a készülék közben még nagyobb kijelzőt is kapott. A Galaxy S3 133 grammja után 130 grammosként érkező Galaxy S4-ben a korábban kiszivárgott információknak megfelelően 5 colos Super AMOLED HD képernyő került, Full HD (1920x1080 pixeles) felbontással. Ez 441 ppi-s pixelsűrűséget jelent, ami nem csak a Galaxy S III 306 ppi-hez képest, de az iPhone 5 326 ppi-s értékénél is sokkal nagyobb retinábbat a Retinánál , a HTC One 469 ppi-jétől viszont némileg elmarad.

Hogy a képernyőn ne csak sok, de értelmes dolgokat is lássunk, arról az elvárhatónak mondható 2 GB RAM és 16/32/64 gigás belső tárhelyen túl két, illetve egy összesen nyolc magos processzor is gondoskodik, négy mag 1,8 GHz-es Cortex-A15 és négy mag 1,2 GHz-es Cortex-A7. Hogy ebből mi hozható ki a gyakorlatban, azt majd meglátjuk a teszteknél, de az biztos, hogy első olvasatra meglehetősen nagy erőt mutat. Az ennek kifejtéséhez szükséges energiáról egy 2600 mAh-es akkumulátor gondoskodik.

Az S4-ben a szokásos wifi, GPS mellé NFC-t, illetve gyors mobilnetet is tett a gyártó, a 3G-sen és LTE-sen is kapható Galaxy S3 modellel ellentétben itthon csak az LTE-s verziót értékesítik majd.

©

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?

Az erős hardver persze önmagában semmire nem elég, úgyhogy a Samsung a Galaxy S3-nál beindított stratégiát folytatva az S4-nél is sok szolgáltatást/alkalmazást pakolt a telefonba, mégpedig a robotika és a sci-fi jegyében, a mobil ugyanis egyre több dolgot érzékel, egyre inkább képes érintés nélkül is megérteni, hogy mit akarunk tőle.

Az érzékelés hardveres biztosításához a megszokottakon felül például lépésszámlálót, valamint infravörös hőmérséklet- és páratartalom-mérőt is pakolt bele Dél-Korea. Az ezekre épített szolgáltatást S Health-nek hívják, monitorozhatjuk vele az alvásunkat és a fizikai aktivitásainkat is, ehhez pedig alapból nincsen szükség külső eszközre.

Kamerás okosságok

Két 8 megapixeles modell után a Galaxy S4-be jobb, 13 megapixeles kamera került. Újdonság, hogy a hátlapi és az előlapi kamera egyszerre tud fotózni vagy videózni (a funkciót Dual Camerának hívja a Samsung), az elkészült felvételek pedig egyszerűen, 8 különböző módon egybefűzhetők, így a végeredmény magában foglalja a témát és a környezetét is. A Dual Video Call funkció szintén a két kamera egyszerre történő használatán alapul: videohívás közben a telefon tulajdonosa magát és környezetét is megmutathatja beszélgetőpartnerének.

Vakítás kategóriába is sorolhatjuk a Drama Shot és a Sound & Shot funkciókat, de alighanem mindkettőnek bőven lesznek használói. Az előbbivel time-lapse videókat készíthetünk, az utóbbival pedig a készülék megőrzi a kép készítésekor hallható környezeti zenét és hangokat is, visszaidézhetővé téve a fotó készítésének körülményeit.

Érintőképernyő érintés nélkül

A korábban kiszivárgott információk közül legérdekesebbnek talán az tűnt, hogy nem csak mi nézzük a telefont, hanem a Galaxy S3-nál már bemutatott módon, de annál jóval értőbben a mobil is nézi a mi szemünket. A Smart Scroll segítségével a böngésző vagy az éppen olvasott levél görgethető a kijelző érintése nélkül, egyszerűen a szem és a csukló mozgatásával, a Smart Pause pedig megállítja a videót, ha valami elvonja a felhasználó figyelmét.

Bár a szemünk nem elég hozzá, de az érintésmentes vezérléshez sorolható a Galaxy Note II tulajdonosoknak már ismerős Air View, mellyel anélkül lehet belenézni egy emailbe, képbe vagy videóba, hogy meg kellene nyitni azt – ehhez csupán az ujját kell az adott tartalom fölé tartania a felhasználónak.
Munka, biztonság

A Samsung Knox megoldás a BlackBerry 10 platform bemutatásáról már ismerős lehet: a privát és a munka célú használat szétválasztása egyetlen készüléken belül ezt hozta el a Samsung az Android operációs rendszerbe. Ez nem is elsősorban a felhasználónak, mint inkább a vállalatok informatikai részlegeinek szól, így ugyanis magasabb biztonsági szintre helyezhetők és központilag jobban kezelhetők az érzékeny céges adatok.

Nyelveken beszélni, magyarul nem

Itthon nem számít a különösebben érdekes funkciók közé az S Translator, hiába fordít ugyanis kilenc nyelvről oda-vissza, szövegről beszédbe, beszédből szövegre, a nyelvek listájáról (angol, francia, német, kínai, olasz, koreai, portugál, spanyol) fájó módon, de annál természetesebben hiányzik a magyar. Ha majd egyszer belekerül, akkor lehet örülni neki, mert az appban karakterfelismerés is van, így akár egy lefotózott képről is fordít, és netkapcsolat sem kell hozzá.

Mikor, mennyiért?

A dél-koreai gyártó mobilos részlegét vezető JK Shin bejelentése szerint a Samsung Galaxy S IV április végén jelenik majd meg, 155 ország 327 szolgáltatójánál. A cég hazai képviseletének tájékoztatása szerint hazánkban várhatóan május elejétől lesz kapható. A mobil árát nem hozták nyilvánosságra, szolgáltatófüggetlenül, jelenlegi árfolyamszint mellett 200 ezer forintot biztosan elkérnek majd érte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

77 koronavírusos beteg hunyt el

77 koronavírusos beteg hunyt el

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket