Balogh Csaba
Balogh Csaba

Ahogy a Sony, úgy a Microsoft is újra szeretné írni a konzolok és a játék világát. Sőt, a Microsoft kicsit tovább is menne: az Xboxot egy konzol helyett inkább a lakás szórakoztató-központjaként képzelik el. Az Xbox 360 kiadása óta alaposan megváltozott nappalihoz alkalmazkodva a vállalat (majdnem) mindent szeretne egy minden-egyben jellegű rendszerben integrálni, ami csak a nappaliban történhet - mondta el Redmondban Don Mattrick, az Xbox-ért is felelős Microsoft-alelnök, aki lerántotta a leplet az új Xbox-ról. Úgy hívják: Xbox One.

A Microsoft redmondi sajtóeseményén összegyűlt közönség már azelőtt megtapsolta az új Xbox fejlesztői, hogy a gépről bármit elárult volna a cég. Ehhez csak az kellett, hogy elhangozzon: négy éve dolgoztak a következő generációs konzolon. Kétségtelenül kellett is a munka, a terméknek ugyanis nagyobbat kell szólnia, mint februárban bejelentett vetélytársa, a PlayStation 4.

Egy null az új Xbox-nak

A Microsoft új gépe nem csak nevében vezet egy nullra a PlayStationnel szemben, hanem abban a tekintetben is, hogy míg a Sony eddig semmit nem mutatott gépéből - amit majd a júniusi E3 szakkiállításon visznek először szabad szemek elé -, a Microsoft már a bemutató első 10 percében megmutatta a hardvert. Ha egy mondatban kellene leírni, akkor az Xbox One pont úgy néz ki, mint egy otthoni dvd-lejátszó: egy fektetett doboz, rajta egy lemez behelyezésére alkalmas slottal. A gép szerves kiegészítői is nagyobbak lettek, mind a mozgásvezérléshez szükséges Kinect doboza, mind a kontroller.

Don Mattrick Microsoft-alelnök és az Xbox One
©

Xbox on és más hangosságok

Az Xbox One egyik legfontosabb hangparancsa az “Xbox on” lesz. (Ebből kitalálható, hogy a gép még kikapcsolt állapotában is hallgatózik.) Erre nem csak a konzol kapcsolódik be, hanem egyúttal bekapcsolja nekünk a tévét is. (Amin egy személyre szabott xbox-os kezdőképernyő fogad minket.) Nem sorolnánk fel az összes hangparancsot, a lényeg, hogy a megfelelően képzett hangsor nem csak bekapcsolásra, hanem a menürendszeren belüli navigálásra is alkalmas.

És persze hasonlóan képes a parancskiadásra kezünk is, ha a Kinect előtt megfelelően hadonászunk vele. Az új mozgásokról később külön cikkben is megemlékezünk majd, most legyen elég annyi, hogy az új Xbox tulajdonosainak bőven lesz mit tanulni a táncból.

Egy gép, három oprendszer

Akárcsak a PlayStation 4, az Xbox One is nyolcmagos processzort és 8 GB RAM-ot kapott. Itt tennénk hozzá, hogy a demózás során az Internet Explorer nagyjából nulla töltési idő után nyílt meg, tehát tényleg gyors lesz a rendszer.) A tárhelyet egy 500 GB-os merevlemez jelenti, ami mellett Blu-ray lejátszó, wifi és WiFi Direct, HDMI és USB 3.0 csatlakozó is lesz a készülékben.

A bejelentésen elhangzott: operációs rendszerből rögtön három is van a gépen. Az egyik az Xbox OS, a másik a Windows kernel, a harmadik pedig a kettőt összetartó szoftver, ez felelős a gyors váltásokért és a megfelelő multitaskingért. Ez azt jelenti, hogy mindenféle várakozás nélkül kapcsolgathatunk a tévécsatornákról az aktuális játékra, mintha az is csak egy csatorna lenne.

HD-s Kinect, új kontroller

A megújított Kinect egység nem véletlen lett nagyobb, sokat javított rajta a Microsoft. A 640x480 pixeles felbontás 1080p-s, HD minőségre fejlődött, ráadásul úgy, hogy maradt a 30 fps sebesség. Az érzékenységről annyit, hogy a Microsoft szerint a Kinect kamerája "még a pulzusunkat is érzi, miközben edzünk előtte".

Bár a kontroller nem ennyire doktor, de azért ez is fejlődött. Megjelenését tekintve 40 változtatást végeztek rajta, egyébként pedig beépített akkumulátorrak és WiFi Direct kapcsolódási lehetőséggel rendelkezik. Természetesen javítottak a kontroller pontosságán is.

Irányítani azonban nem csak a kontrollerrel lehet majd, hanem az iOS, Android, Windows 8 és Windows Phone rendszerekre elérhető SmartGlass alkalmazással is. Az appot különböző verzióiban már 10 millió alkalommal töltötték le a felhasználók az Xbox 360-hoz. Az új géphez a Microsoft reményei szerint még többen fogják, a SmartGlass ugyanis szerves része lesz majd az Xbox One platformnak.

Xbox SmartGlass egy windowsos tableten
©

Xbox Live: a mennyiség átcsap minőségbe

Az Xbox-hoz kapcsolódó online szolgáltatásokat kezdetben 500 szerver szolgálta ki, ma már 15 ezer. A Microsoft ezt a számot azonban nem érdekes történeti mozzanatként árulta el, csupán kontextusba szerették volna helyezni a bejelentést, ami szerint az Xbox One piacra dobására nagyon komoly gépparkkal készülnek: idén 300 ezer szervert állítanak hadrendbe.

És hogy mihez kell ez, az kitalálható: tárolja a zenéket, filmeket, játékokat, játékmenet-mentéseket és a rögzített játékmeneteket. Ez utóbbihoz szerkesztési funkció is jár, azaz rögtön a lényegre vághatjuk saját játékmenetünk moziját.

Szintén ezek a szerverek szolgálják ki a multiplayeres meneteket, az optmalizációnak köszönhetően akár úgy is, hogy míg egyik játékban várjuk, hogy összegyűljön a megfelelő csapat, addig a másikban aktívan multiplayerezhetünk.

Milyen játékok lesznek?

FIFA, Madden NFL, NBA Live és UFC - az Electronic Arts ezen négy játék 2014-es kiadásával készül az Xbox One-ra. Az ígéret szerint mind a négy "forradalmi" lesz, többek között az új "EA Sports Ignite" motornak köszönhetően, ami az eddig engine-nél tízszer mélyebb és részletesebben kidolgozott animációkat tesz majd lehetővé.

A forradalomhoz azonban idő kell, pontosan azt sem tudni, hogy mennyi, az EA színeiben színpadra lépő Andrew Wilson csak annyit árult el, hogy a játékok valamikor egy éven belül jelennek majd meg.

Nem hagyja magukra a játékosokat a Microsoft Studios sem: már az Xbox One piacra kerülésekor jön a Forza Motorsport 5, valamint a May Payne és az Alan Wake alkotói által készített Remedy, a Quantum Break. A konzol első évében összesen 15 Xbox One-exkluzív cím kiadását tervezi az MS.

A bemutató show végére tartogatott meglepetésként elhangzott: a Call of Duty: Ghosts csak Xbox-on elérhető exkluzív DLC-ket kap majd.

Nem játék, de lesz még (Steven Spielberg közreműködésével) Halo tévésorozat és xboxos Skype is.

Mikor, mennyiért?

A megjelenés részleteit illetően nem árult el sokat a Microsoft. Az Xbox One valamikor idén jelenik meg, világszerte. A valamikor idén iparági várakozások szerint idén őszt jelent, a "világszerte" kifejezés használata viszont fontos újdonság, arra utal, hogy az új konzol nem csak egy-egy földrészen, hanem még nálunk is elérhető lesz 2013-ban.

A gép árával kapcsolatban még nagyságrendet, félinformációt sem árult el a Microsoft. Az viszont kiderült, hogy a mainál többen a június 10-én kezdődő E3 szakmai kiállításon mondanak - éppen ott, ahol a Sony leleplezi a PlayStation 4 hardvert, az Ouya pedig egy parkolóban saját, különutas konzolját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az 1000 évig élő fa titka az, hogy egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre

Az 1000 évig élő fa titka az, hogy egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre

Így hullámzik együtt Áder János és Varga Mihály

Így hullámzik együtt Áder János és Varga Mihály

Pár perc alatt tízezer dollárt keresett Hosszú Katinka és Késely Ajna

Pár perc alatt tízezer dollárt keresett Hosszú Katinka és Késely Ajna

Célzott likvidálás: a terrorizmus ellen nem hatásos a vezetők kilövése

Célzott likvidálás: a terrorizmus ellen nem hatásos a vezetők kilövése

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Szélvédőbe szorult sérülttel próbált meglépni a rendőrök elől egy BMW-s

Szélvédőbe szorult sérülttel próbált meglépni a rendőrök elől egy BMW-s