szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt hinnénk, hogy ha egy program összetevőit kitöröltük annak mappájából, már meg is szabadultunk a szoftvertől. Sajnos a Windows-rendszernél ez nem egészen így működik.

Bár a szoftverek a telepítésükkor megadják, hogy melyik mappába fészkelik be magukat, azonban ilyen-olyan összetevőiket egyéb helyeken (például a Registryben is) elszórják. Így hiába hisszük, hogy töröltünk egy programot, amikor kiürítettük a kapcsolódó mappát, olykor zavaró tartozékok, különféle dll fájlok stb. maradnak a gépünkön.

Az úgynevezett uninstaller programok segítenek a lehetőség szerint maradéktalan programeltávolításban, és éppen ezek közül való az igen egyszerűen használható, ám igazán hatékony Wise Program Uninstaller.

A programot innen tölthetjük le zip formátumban, majd a kicsomagolás után, az exe fájlra kattintva már indíthatjuk is, ami egyúttal jelzi, hordozható programról van szó, hiszen nem kellett telepítenünk.

Az indítása után mindenekelőtt gyors áttekintést végez a gépünkön, majd kiírja, hogy hány programot talált, és ezek mekkora helyet foglalnak el a merevlemezünkön. Természetesen a programok ábécé-rendbe szedett listáját is a rendelkezésünkre bocsátja.

A jobb felső sarok bal szélső kis ikonjára kattintva nyelvet választhatunk a programnak, és a választékban a magyar nyelv is szerepel.

Ha megtaláltuk azt a programot, amelyiktől szívesen megszabadulnánk, kattintsunk rá, és máris rövid leírást kapunk róla, illetve eldönthetjük, hogy a biztonságos eltávolítást (Safe Uninstall) vagy az úgynevezett makacs programok kényszerített törlését (Forced Uninstall) választjuk. Az előbbi egy átlagos programleszedési folyamat, míg az utóbbi kissé mélyebben átvizsgálja a program mappáját, a kapcsolódó Registry-bejegyzéseket és fájlokat.

Ha elkészült e vizsgálattal, megmutatja, mit is talált, s ha egyetértünk törlési javaslatával, elég az Eltávolítás (Remove) gombra kattintanunk, és biztosak lehetünk abban, hogy a szoftver maradéktalanul eltűnt a gépünkről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

A vasárnap nagy részét elmossa az eső