szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy cég gyorsabb volt az Országos Rendőr-főkapitányságnál a 112.hu domain beregisztrálása ügyében. A vállalat költségei megtérítéséért cserébe adta volna az ORFK-nak a címet, de a rendőrök inkább elperelték azt.

Az ORFK indokéása szerint az Európai Unió területén 1991 óta működő 112-es segélyhívó folyamatos hazai erősítése miatt tart igényt a 112.hu címre, mert az Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR) internetes elérhetőség biztosításának legegyszerűbb formája, ha a központ domainneve megegyezik a telefonos elérhetőséggel. Úgy fogalmaztak: kiemelkedő jelentőséggel a segítségre szoruló vagy bajba jutott a 112.hu domain név alatt a segélyhívó központot találja.

Az ORFK szerint a körülmények arra utalnak, hogy a domaint tulajdonló Mobilpresent Display Kft. domain nevet kizárólag azért szerezte meg, hogy némi profittal tudjon túladni rajta.

A cég szerint önként ajánlották fel az ORFK-nek a webcímet, azzal a feltétellel, hogy a kapitányság a költségeket, vagy legalább a költségek egy részét megtéríti. A kft. védekezésében ezzel kapcsolatban hivatkozott a jogállamiságra, illetve a magántulajdon elvére, és kifogásolta, hogy ORFK azt figyelmen kívül hagyva, a kérelmezett domain megszerzésével összefüggésben keletkezett költségeinek megtérítésére sem volt hajlandó a domain átruházásának fejében.

A regisztrációs döntnök a rendőrségnek adott igazat, a 112.hu domainnevet a Mobilpresent Display Kft-től visszavonta, és az ORFK-ra ruházta át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést