szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonok és a táblagépek kora után vitathatatlanul az okosórák és az okosszemüvegek időszaka következik. Íme egy újabb, igazán különleges aspiráns ez utóbbiak közül.

Bár a netes sajtó elsősorban a Google Glassre koncentrál, nem a keresőóriás okoszemüvege az egyetlen ebben a kategóriában. Mutattunk már mi is érdekes modelleket, például ebben és ebben a cikkünkben.

Úgy tűnik, a szilícium-völgyi Atheer Labs is csatlakozik az okosszemüveget gyártók sorához, mindenesetre a cég egy igazán érdekes demóval hívta fel magára a figyelmet az éppen most zajló amerikai D11 (All Things Digital) konferencián. Többek szerint szinte már nem is szemüvegről, hanem egy különleges, a szemünkön hordható displayről lehet szó.

©

A szemüvegen Android operációs rendszer fut, és mindkét lencsére vetítődik kép. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár 3D-s látvány is összeállhat viselője szeme előtt, azonban a kép azért átlátszó, így a való világ sem záródik ki teljesen.

A szemüveg érzékeli és felismeri a kézmozdulatokat, így a felhasználó akár interaktív kapcsolatba is léphet a szemüvegen látott képekkel (mintha csak a Google szemüvegét kombinálnák a Microsofdt Kinectjével). Az egyik demóban például egy Fruit Ninját lehetett játszani úgy, hogy a szemüveg viselője, a térben vágta szét a gyümölcsöket.

Minthogy hangfelismerési képességgel is felruházták az eszközt, lehetőség lesz szavakkal irányítani, és mivel wifi-kapcsolatra is alkalmassá tették, elképzelhető, hogy a neten kapunk közvetlen információkat arról a helyről, ahol éppen tartózkodunk.

A szemüveg egyelőre prototípus, és ahhoz, hogy tömeggyártásba kerüljön még jó pár fontos apróságot a helyére kell tenni rajta. Fejlesztője állítólag már tíz évvel ezelőtt is dédelgette az okosszemüveg gondolatát, akkor azonban azzal állították le, hogy túl korai még. Azután megjelent a Google Glass, s akkor már túl későinek tartották próbálkozását. Ezzel együtt ő az egész kategóriát még korainak tartja, és maga is roppant kíváncsi arra, hogyan fogadja a nagyközönség az Atheer szemüvegét, ha az majd tömeggyártásba kerül.

Mindenesetre ha tényleg megvalósul a 3D-s, hangfelismeréses okosszemüveg, és az árát is jól lövik be, akár a Google Glass komoly konkurenciájává is válhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben

32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"