szerző:
hvg.hu

Az okostelefonok és a táblagépek kora után vitathatatlanul az okosórák és az okosszemüvegek időszaka következik. Íme egy újabb, igazán különleges aspiráns ez utóbbiak közül.

Bár a netes sajtó elsősorban a Google Glassre koncentrál, nem a keresőóriás okoszemüvege az egyetlen ebben a kategóriában. Mutattunk már mi is érdekes modelleket, például ebben és ebben a cikkünkben.

Úgy tűnik, a szilícium-völgyi Atheer Labs is csatlakozik az okosszemüveget gyártók sorához, mindenesetre a cég egy igazán érdekes demóval hívta fel magára a figyelmet az éppen most zajló amerikai D11 (All Things Digital) konferencián. Többek szerint szinte már nem is szemüvegről, hanem egy különleges, a szemünkön hordható displayről lehet szó.

©

A szemüvegen Android operációs rendszer fut, és mindkét lencsére vetítődik kép. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár 3D-s látvány is összeállhat viselője szeme előtt, azonban a kép azért átlátszó, így a való világ sem záródik ki teljesen.

A szemüveg érzékeli és felismeri a kézmozdulatokat, így a felhasználó akár interaktív kapcsolatba is léphet a szemüvegen látott képekkel (mintha csak a Google szemüvegét kombinálnák a Microsofdt Kinectjével). Az egyik demóban például egy Fruit Ninját lehetett játszani úgy, hogy a szemüveg viselője, a térben vágta szét a gyümölcsöket.

Minthogy hangfelismerési képességgel is felruházták az eszközt, lehetőség lesz szavakkal irányítani, és mivel wifi-kapcsolatra is alkalmassá tették, elképzelhető, hogy a neten kapunk közvetlen információkat arról a helyről, ahol éppen tartózkodunk.

A szemüveg egyelőre prototípus, és ahhoz, hogy tömeggyártásba kerüljön még jó pár fontos apróságot a helyére kell tenni rajta. Fejlesztője állítólag már tíz évvel ezelőtt is dédelgette az okosszemüveg gondolatát, akkor azonban azzal állították le, hogy túl korai még. Azután megjelent a Google Glass, s akkor már túl későinek tartották próbálkozását. Ezzel együtt ő az egész kategóriát még korainak tartja, és maga is roppant kíváncsi arra, hogyan fogadja a nagyközönség az Atheer szemüvegét, ha az majd tömeggyártásba kerül.

Mindenesetre ha tényleg megvalósul a 3D-s, hangfelismeréses okosszemüveg, és az árát is jól lövik be, akár a Google Glass komoly konkurenciájává is válhat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök

Kapott már közlekedési tippet egy Habsburgtól? Itt a vissza nem térő alkalom!

Kapott már közlekedési tippet egy Habsburgtól? Itt a vissza nem térő alkalom!

Akadozik a csapatmunka? Próbálja ki ezeket az appokat és platformokat!

Akadozik a csapatmunka? Próbálja ki ezeket az appokat és platformokat!

Közmunkára ítélték a lökdösődő F1-es pilótát

Közmunkára ítélték a lökdösődő F1-es pilótát

A Nyugat nem ismeri el a kelet-ukrajnai szakadárok választását

A Nyugat nem ismeri el a kelet-ukrajnai szakadárok választását