szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy teljes percre sikerült megállítani a világegyetem jelenleg leggyorsabbnak vélt dolgát, a másodpercenként 300 ezer km-es gyorsasággal terjedő fényt. A tudományos eredmény a számítástechnika fejlődésére is komoly pozitív hatással lehet.

A korábbi, mindössze 16 másodperces, egyébként szintén idén született fénymegállítási rekordot alaposan megdöntve egy teljes percen át fogva tartottak egy fénysugarat a Darmstadti Egyetem kutatói. Az 1 milliárd km/h (egészen pontosan 299 792 458 m/s) sebességű fény egy perc alatt 18 millió km-t tett volna meg, ami a New Scientist hasonlata szerint hússzor olyan hosszú út, mint egy menettérti Föld-Hold utazás.

George Heinze és társai a Physical Review Letters-ben publikált kísérlet során egy kontrollézer fénysugarát irányították egy kristályra, ezzel a kristály atomjait kétállapotú kvantum-szuperpozícióba állítva. Az így áttetszővé váló kristályban egy másik sugár segítségével megállították a fényt.

A skóciai Szent András Egyetem munkatársa, Thomas Krauss úgy véli, a német kollégái által elért eredmény nagyban hozzájárul az extrém hosszú távolságokon átívelő kvantumkommunikáció megvalósításához.

A fénynél jelenlegi ismereteink szerint semmi nem terjedhet gyorsabban. Korábbi kísérletek tapasztalatai szerint lelassításával és megállításával magát a fényt lehet használni arra, hogy számítógépek memóriakapacitását bővíthessék - a lassított fénnyel pedig az optikai hálózatok, azaz például az internet sebességét lehet megnövelni.

Ha máskor is szeretne hasonló érdekességekről olvasni, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában