szerző:
hvg.hu

2007 óta, amikor is az Apple megajándékozta a világot az iPhone-nal, egész iparág nőtt az okostelefonok köré, és persze nem csupán az almás cég az egyetlen szereplő ezen a piacon. Íme a legfrissebb helyzetkép, 2013 második negyedévéről.

Jó sok víz lefolyt azóta a Dunán, és jó sok csata lezajlott az okostelefon-gyártók között azóta, hogy az Apple megismertette a világgal az első iPhone-ot. És persze jó pár gyártó szeretné jobb színben feltüntetni magát annál, mint amilyen helyet valóban elfoglal a piacon.

Az ABI Research, illetve a Fierce Wireless Europe oldal jóvoltából hozzájutottunk a legfrissebb jelentéshez, amelyik tiszta vizet önt a pohárba, és feketén-fehéren megmutatja a piaci helyzetet, 2013 második negyedévében.

A grafikonokból egyértelműen kiderül a Samsung-dominancia az okostelefon-piacon, illetve az, mennyit emelkedett e cég az OEM-szállítmányok vonatkozásában 2010 és 2013 között, és mekkora csökkenést volt kénytelen elkönyvelni ugyanez idő alatt a Nokia. Az is kiderül, hogy lassan tényleg leáldozóban a hagyományos mobiltelefonok kora, és aki csak teheti, okostelefont vásárol magának.

A világ legnagyobb 14 okostelefon-gyártója között kevéssé ismert – természetesen kínai – nevet is találunk, és a jobb kiigazodás érdekében rövid – angol nyelvű – leírást kapunk valamennyi gyártóról. Persze aki nem tud angolul, annak is érdemes felkeresnie ezt az oldalt, a számok nyelve ugyanis nemzetközi.

Egyetlen apró megjegyzés: figyelembe kell venni, hogy az ABI Research felmérése a kiskereskedelmi csatornákhoz kiszállított készülékek számán, és nem a közvetlenül eladott termékszámokon alapszik, bár túl nagy különbség ez utóbbi esetben sem lenne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem