szerző:
László Ferenc

Iszonyatosan nagyképű és pofátlanul olcsó a Huawei legfrissebb felsőkategóriás készüléke, az Ascend Mate. Az extrém méret többeknek kényelmetlen, de az üzemidő sokakat kárpótolhat.

Tíz évvel ezelőtt a mobiltelefonokba még leginkább 2-2,4 colos kijelzőket tettek a gyártók, majd pedig ahogy kezdtek kikopni a hagyományos nyomógombos billentyűzetek és elkezdtek egyre okosabbá válni, úgy szépen lassan egyre nagyobb lett a kijelzőjük. Az első öt iPhone-ban 3,5 colos panelek voltak, még akkor is, amikor a konkurencia már 4-4,3 colnál tartott. Aztán a legújabb Apple mobilba, az iPhone 5-be már 4 colos display került, de ma már ezzel is igazi törpének számít. Szó szerint hatalmasat kell gurítania annak, aki 2013 vége felé haladván be szeretné gyűjteni a legnagyobb kijelzős mobilnak járó címet, melyet egyébként az év első pár hónapjában jelen tesztkészülékünk, a Huawei Ascend Mate birtokolt.

©

Egybetestű gigantománia

Amennyiben az alapvetően tabletként használatos, de normál mobilhívások lebonyolítására is képes készülékeket nem vesszük számításba, akkor jelenleg a 6,44 colos érintőkijelzős Sony Xperia Z Ultra ül a legnagyobb mobilok trónján. Nála nem sokkal kisebb panelt virít a 6,3 colos Samsung Galaxy Mega 6.3, illetve az alábbiakban bemutatandó 6,1 colos kínai nagyágyú.

Az Ascend P6-tól eltérően a Mate nem fémből, hanem műanyagból készült borítást kapott. 163,5 milliméter hosszú, 85,7 milliméter széles, 9,9 milliméter vastag, illetve egész pontosan 198 grammot nyom a mérlegen. A gyakorlatban mindez annyit tesz, hogy még egy jól megtermett férfikézben is nagyon nagynak és persze nehéznek tűnik a telefon.

A puha tapintású, ívelt formájú hátlap egyébként házilagos módon, a garancia elvesztése nélkül nem szedhető le, vagyis ezúttal amolyan unibody borítást készítettek a kínaiak.

©

Hány kézre van szükségünk?

A 6,1 colos képátló értelemszerűen nem könnyíti meg az egykezes használatot, a Huawei fejlesztői azonban ötletes módon a fedélzetre csempésztek néhány úgynevezett "egykezes műveletet". Ennek lényege, hogy például a lock-screen, a tárcsázó, illetve a billentyűzet esetében választhatunk olyan megjelenítési formát, mely végül is lehetővé teszi az egykezes használatot. Ugyancsak hasznos a "lebegő gomb", melyre rábökve rendkívül egyszerűen elindíthatjuk például a számológépet, a feljegyzéskészítőt, vagy az üzenetkezelőt, ami innentől kezdve áthelyezhető módon ott lebeg a felület felett – ráadásul egyszerre akár két ilyen mini alkalmazás is használható egy időben.

Összességében tehát sokaknak már-már használhatatlanságig kényelmetlen lehet a méret, de a Huawei megpróbálta szoftveres módon orvosolni a problémát. A sikerérzet mértéke valószínűleg felhasználóként változik.

©

A nagy méretnek előnye is van: a virtuális QWERTY billentyűzet alaphelyzetben 7x9, illetve 12x7,5 milliméteres gombokat vonultat fel, vagyis még az átlagnál nagyobb ujjmérettel megáldott felhasználók sem igen nyomnak mellé.

Tovább okos telefon

A Huawei phabletje tehát jól érezhetően vastagabb a riválisoknál, cserébe viszont egy igen combos akkumulátort kapunk a pénzünkért. És mivel a képernyőméret és az akkumulátor kapacitása jó arányban nőtt – 4050 mAh kapacitású aksi simán lekörözi a konkurencia által használatos 3050-3200 mAh-s áramforrásokat –, megvan az a jótékony hatás, hogy adott esetben csak kétnaponta kell töltőre dugni a készüléket. Ez pedig hatalmas fegyvertény akkor, amikor sok high-end mobil ma már akár egy napot sem bír ki töltés nélkül.

A relatíve hosszú használati idő mellett említést érdemel még az energiakezelő applikáció, melyben megadhatjuk, hogy aktuálisan éppen mennyire szeretnénk kifacsarni a processzorban lévő összes kraftot, illetve mennyire kívánunk gazdaságosan bánni a még meglévő amperekkel.

©

Több col, kevesebb pixel

A már többször is említett 6 colnál is nagyobb képátlón egész pontosan 1280x720 képpontot, azaz HD-felbontást látunk. Ettől a felbontástól tavaly még leesett az állunk, idén viszont már csak közepesen lehetünk elégedettek vele, főleg egy ilyen hatalmas méretű display esetében.

A 241 ppi-s pixelsűrűség jobb a Galaxy Mega 6.3-féle 233 ppi-nél, viszont a kiváló 1920x1080 pixeles Full HD paneles Xperia Z Ultra mindent letarol a maga 344 ppi-s értékével. Ettől függetlenül a hétköznapi gyakorlat során nem sok kifogásunk lehet az Ascend Mate képminősége miatt, ami többek közt annak köszönhető, hogy az LCD IPS+ technológiára építkezik.

A Gorilla Glass védelmet élvező képmegjelenítőnek nemcsak a fényereje, hanem a színhőmérséklete is manuálisan állítható, az pedig már csak a képzeletbeli hab azon a bizonyos tortán, hogy nemcsak ujjbeggyel, hanem akár egy teljesen hétköznapi kesztyűbe bújtatott ujjal is simán kezelhető. A betűméret négy fokozatban állítható és nem kevesebb, mint tizenhat gyári témabeállítás közül választhatunk.

©

A kijelző alatt és mellett

A kijelző alatti szekcióban felesleges bárminemű gombot keresgélni, ugyanis a három funkciógomb (back, home, apps) virtuális formában az LCD alsó sorába került. Az előlap felső részében egy remek notifikációs LED-re, valamint egy 1 megapixeles felbontású, videó fronton 720p HD-t tudó kamerára lehetünk figyelmesek.

A microSD memóriakártyákat a baloldali fedett slotba tudjuk becsúsztatni, az ellentétes oldal pedig az on/off- és hangerőállító-gomboknak ad otthont. A fedetlen microUSB-port az alsó élre került a szokásos mikrofon mellé, a hangminőség javításáért felelős második mikrofon pedig a felső élen a microSIM-slot és jack dugalj társaságát élvezi.

©

Szoftver

Érdekesség, hogy míg a nemrégiben általunk is letesztelt szupervékony Ascend P6 már Android 4.2.2-es operációs rendszert futtatott (rajta Emotion UI 1.6-os felülettel), addig az Ascend Mate még az eggyel korábbi Android 4.1.2-es OS-t és az 1.5-ös Emotion felhasználói felületet vonultatja fel. Gyártói részről már jó előre be lett ígérve a 4.2.2-es droid frissítés, azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy 4.3-as Jelly Bean vajon lesz-e, és ha igen, mikor a Mate-re.

A lock-screen ötféle módon oldható fel és kamera gyorsindító funkcióval is fel van vértezve, az alapképernyőn pedig a megszokottól eltérően nem 5, vagy 7, hanem akár 9 slide-unk is lehet. Erre a mennyiségre szükség is van, hiszen az Emotion UI nem rendelkezik hagyományos értelemben vett főmenüvel, tehát minden appot és persze widgetet ezeken az oldalakon kell elhelyeznünk, természetesen akár mappákba szervezve. A slide-ok közötti lapozást látványos vizuális effektek színesítik, melyekből egyébként nyolc fajtát kapunk. A fentről lehúzható értesítési panel egyszerre öt gyorsgombot jelenít meg, melyek oldalirányban szkrollozhatók, illetve személyre is szabhatóak.

Funkciók

A telefonkönyv gyorsan áttekinthető és alapvetően egyszerűen használható, és legalább ilyen fontos, hogy az androidos default és a Chrome webböngésző is igen korrekt sebességgel tolja arcunkba a különböző tartalmakat. A Kingsoft Office irodai program teljes funkcionalitással bír, tehát nem egy lebutított verzió, a backup alkalmazással SD-kártyára készíthetünk biztonsági mentéseket, ezenkívül pedig többek közt fájlkezelőt, naptárt, órát, zseblámpát, számológépet, feljegyzés készítőt és diktafont is kapunk. Az időjárás app egész kellemes látványvilággal rendelkezik, a sztereó FM-rádió használatához valamilyen vezetékes headsetre mindenképp szükség van, a szundi funkciós és többféle szortírozásra képes zenelejátszó Dolby Digital Plus kompatibilis, a videolejátszó pedig simán lejátssza a különböző DivX, Xvid és MKV anyagokat.

Belső titkok

Ma már egy ilyen csúcskategóriás készülék esetében simán elvárható a négymagos processzor, és ezt minden további nélkül meg is kapjuk a legújabb Ascendtől. Az azonban már más lapra tartozik, hogy ez a quadcore chipset egy enyhén elavult példány: a ma már alapvetőnek számító 28 helyett még csak 40 nanométeres csíkszélességű Hisilicon K3V2 chipkészlet négy darab 1,5 GHz-es órajelű Cortex-A9 magot vonultat fel.

A grafikus számításokat egy ugyancsak nem éppen erőfitogtató Vivante GC4000-es GPU végzi, így aztán nem meglepő, hogy a tesztprogramokban nem szerepel valami jól a mobil.

Becsületére legyen mondva, hogy az Ascend Mate a hétköznapi használat során teljesen fürgén teszi a dolgát, tehát a benchmark fetisisztákat leszámítva a többség elégedett lesz vele. Mindenképpen pozitívum, hogy a RAM 2 GB kapacitású, az integrált flashmemória pedig ugyan csak 8 GB-os, de hát ugyebár microSD-vel bármikor lazán bővíthető.

©

Wireless és megapixelek

Az igazán szélsebes LTE-t sajnos kapásból elbukjuk, így aztán be kell érnünk a maximum 21/5,76 Mbit/s-os tempóra képes HSPA technológiával. Ellenben a wifi a legújabb irányzatnak megfelelően dual-bandes, a/b/g/n szabványú, valamint Direct, hotspot és DLNA funkcióval is rendelkezik. A Bluetooth kontroller 4.0-ás szabványú, a GPS-vevő sem hiányzik, nem úgy mint a tesztkészülékből távolmaradt NFC, de bizonyos Mate kivitelekben ott figyel.

A főkamera 8 megapixeles felbontású, autofókuszos és LED-segédfényes: a maximális fotófelbontás 3264x2448 pixel, a fényérzékenység ISO100 és ISO800 között állítható, a képminőség pedig ha nem is világmegváltó, teljesen vállalható. Említést érdemel többek közt a HDR funkció, a panorámakép opció, a mosolydetektálás, illetve a kellemesen magas bitrátával üzemelő, MP4 formátumba dolgozó Full HD videofelvevő.

©

Kihagyhatatlan?

Tény ami tény, a tesztelés során elégedettek voltunk a Huawei Ascend Mate-tel, de lehet bármilyen jó a készülék, a hatalmas méret már a rajtvonalnál elriasztja az érdeklődők túlnyomó részét. A phabletekkel szimpatizáló keménymag viszont igen jó vételt csinálhat egy ilyen készülékkel, mely nem egyszerűen csak egy nagykijelzős tégla, hanem egy olyan gigant smartphone, mely a lehetőségekhez képest egész jól használható, ráadásul pedig még az ár/érték aránya is nagyon kellemes.

A cikk írásakor az Ascend Mate kártyafüggetlen ára 110-120 ezer forint magasságában mozog.

A hajszálnyival nagyobb méretű, de hasonló felbontású kijelzővel szerelt Samsung Galaxy Mega 6.3 ugyancsak 110-120 ezer forintos független áron kapható, de csak 1,5 GB-os a RAM-ja, jóval kisebb az aksija, és nincs benne FM-rádió, bár opciósan LTE kompatibilis és infravörös portja is van. Remek alternatíva továbbá az ugyancsak hasonló árú, de cerkával is kezelhető 5,5 colos Galaxy Note II, ha pedig az abszolút non-plus-ultrára vágyunk, akkor 150-160 ezer forint ellenében lehet a miénk a Full HD kijelzős, brutál Snapdragon 800 chipsetes és vízálló Sony Xperia Z Ultra.

Ha érdeklik a mobilos hírek, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A koronavírusból is nagy baj lehet, de az „X betegség“ meg nagyobb fenyegetés lenne

A koronavírusból is nagy baj lehet, de az „X betegség“ meg nagyobb fenyegetés lenne

Olyan legendát veszítettünk el, akiből jó, ha egy van generációnként

Olyan legendát veszítettünk el, akiből jó, ha egy van generációnként

Csak egyfajta mobiltöltő lehet az EU-ban? Az Apple szerint szörnyű ötlet

Csak egyfajta mobiltöltő lehet az EU-ban? Az Apple szerint szörnyű ötlet

Varga Judit: A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról

Varga Judit: A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

A Bankszövetség biztos benne, hogy most tényleg elindul az azonnali átutalás

A Bankszövetség biztos benne, hogy most tényleg elindul az azonnali átutalás