Balogh Csaba
Balogh Csaba

Évek óta benne volt a levegőben, most megtörtént a bejelentés. A Microsoft 5 milliárd dollárért felvásárolja a Nokia összes fontos részét.

Mégsem a Microsoft szervezeti átalakítása volt Steve Ballmer vezérigazgató utolsó nagy dobása. A felvásárlásnak egy éve már határozott jelei voltak, és magyar idő szerint kedd hajnalban kiderült: a redmondi cég megveszi a Nokiát, annak készülékgyártással és szolgáltatásokkal foglalkozó részeit is. Az üzlettel a Microsoft 10 éves tartósbérlet szintjén hozzájut a finnek teljes licencportfóliójához és térképeihez is.

Bill Gates cége 3,79 milliárd eurót, azaz 4,99 milliárd dollárt fizet a mobilgyártóért, a fontos iparági licencek pedig további 1,65 milliárd euróba (2,18 milliárd dollár) kerülnek. Hardverek terén a Windows-vállalat nem csak a továbbra sem túl jól fogyó Lumia telefonok gyártására teszi rá a kezét, hanem az olcsóbb és sikeresebb Asha szériára is, ami a fejlődő országokban fontos sarokkövet jelent.

A licencek tulajdonjoga a Nokia-maradványvállalatnál lesz, ami a mobiliparból sem száll majd ki, hálózati eszközöket gyárt majd és gondozza a HERE térképszolgáltatást.

A bejelentés szerint az üzlet értelmében a Nokia 32 ezer alkalmazottja kerül át a Microsofthoz, ebből 4700 finn munkavállaló és 18 300 olyan ember, aki közvetlenül a készülékgyártáson dolgozik. Stephen Elop Nokia-vezérigazgató a Microsoft készülékgyártó részlegét vezeti majd. A Nokiához 2010-ben átigazolt Elop korábban is a Microsoft egyik vezetője volt, a finn gyártó élére kerülésekor sokan a Microsoft trójai falovát látták benne.

©

Az előző részek tartalmából

A Microsoft korábban más gyártókkal is próbált komolyabb kapcsolatot kialakítani. 2003 szeptemberében a Motorolával döntöttek a szálak szorosabbra fűzése mellett, 2009 februárjában pedig az LG-vel írtak alá egy megállapodást.

A dél-koreai és az amerikai partnerség éppúgy kudarcba fulladt, mint a saját próbálkozás: a 2010-ben bejelentett KIN One és KIN Two mobilokat két és fél hónap után levették a polcokról, ezzel megalkotva a mobiltörténelem egyik legkézenfekvőbb magyar nyelvű szóviccét, a KIN-os véget.

Kényszerpálya itt, kényszerpálya ott

A Microsoft és a Nokia 2011-ben jelentették be a stratégiai partneri kapcsolatot. Mint utólag kiderült, a Nokia vezetői már akkor is annyira tartottak a Samsung androidos dominanciájától, hogy ezért távol maradtak a zöld robotos oprendszertől, és döntöttek a Windows Phone mellett.

©

Bár az együttműködésnek egyik cég sem köszönhet érezhető fellendülést, az mindenképp eredménynek számít, hogy a partnerség ereje nem hagyta elsüllyedni sem a Microsoft Windows Phone-ját mint (újra)kezdő platformot, sem a Nokiát mint okosmobil-gyártót.

A felvásárlás jelei akkor kezdtek egyre határozottabban körvonalazódni, amikor a Microsoft saját táblagépet adott ki: a Surface határozottan a szoftverre és hardverre integráltan tekintő Apple útja felé volt egy lépés. Miután a Motorola felvásárlásával a Google is saját mobilgyártó részleghez jutott, a Microsoftnak tulajdonképpen nem is volt más választása, ha a Windows Phone-t versenyben kívánja tartani az iOS és az Android pályáján.

Ha máskor is az elsők közt szeretne értesülni hasonló hírekről, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!