Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A felhasználók mellett jelenleg a Microsoftnak is csak nyűg, hogy jövő áprilisban leáll a mai napig sokak által legjobban összerakottnak tartott Windows, a 2001-es XP támogatása. Világszerte minden ötödik, itthon minden harmadik számítógépen ez a rendszer fut. Az öt hónap múlva bekövetkező végítélet nem azt jelenti, hogy másnaptól nem indulnak majd el ezek a gépek, azt viszont igen, hogy egyre furcsább dolgokat produkálhatnak.

Öt év? Mondom kötél! Úgy is fogalmazhatunk, hogy mostanra jogerőssé vált a Windows XP (vég)ítélete, a Microsoft annyi energiát és millió dollárt fektet az XP-vég tájékoztatási kampányába, hogy egészen biztosan nem hosszabbítják meg az operációs rendszer támogatását, 2014. április 8-án vége lesz. Pedig erre nem is egy példa volt már: néhány éve gyakorlatilag minden évben vége lehetett volna a történetnek, de a Microsoft a végig magas részesedést látva, minden esetben a támogatási ciklus hosszabbítása mellett döntött.

Az elterjedtséget nézve még ma is furcsának tűnhet a támogatás leállítása. A StatCounter adatai alapján a netre kapcsolt számítógépek ötödén fut még XP, a Gemius adatai szerint pedig a magyarországi gépek 33 százalékára igaz ugyanez, tehát minden harmadik pc-re. Ez azonban semmit nem jelent a Microsoftnak. “Nem mérhetjük mindig százalékokban a támogatási ciklust” – mondta a hvg.hu kérdésére Mike Reavey, a vállalat egyik legtapasztaltabb biztonsági szakértője. “A Windows XP több mint egy évtizedes struktúrán alapul. Ez azt jelenti, hogy mára gyakorlatilag fenntarthatatlanná vált a biztosítása, az XP-hez kiadott biztonsági javítások csak hamis biztonságérzetet adnak a felhasználóknak.”

Bill Gates és Regis Philbin a Windows XP bemutatóján 2001. október 15-én New Yorkban
©

Hát akkor miért a szerelem?

A 2001-ben piacra dobott XP már felhasználói felület terén is hatalmas előrelépést jelentett a korábbi verziókhoz képest. Ehhez mérhetően fontos, hogy a Windows XP volt az első olyan rendszer, ami mai szemmel mérve emberi idő alatt szedte össze magát, és indult el. Az XP-be került bele először a külsős szoftver nélküli cd-írás lehetősége, a behelyezett lemezeket automatikusan elindító AutoPlay, illetve a beépített tűzfal is.

Ám az XP nem feltétlen csak funkcionális újításai miatt vált a Windows-történelem meghatározó részévé. Úgy is fogalmazhatunk: jókor volt jó helyen. A rákövetkező, 2007-es Windows Vista a korabeli sajtóvisszhangok szerint olyan otrombaságokat is tartalmazott, hogy kevesen érezték a váltás szükségességét. A 2009-ben kiadott Windows 7 pedig részben hiába sikerült jól, sokan gondolhatták, hogy ha a 2007-es verzióváltást túlélték, és még mindig remekül el lehet böngészni a számítógépükkel, akkor 2009-ben felesleges lenne tízezreket kiadni az újdonságért.

A Windows XP gyakran látott képernyői (I. rész)

A fórumokban megfogalmazott vélemények és kisebb-nagyobb felmérések eredményei szerint a leggyakrabban emlegetett okok közt szerepel, hogy az XP egészen egyszerűen még mindig remekül használható arra, amire a legtöbben használni szeretnék: böngészni, képeket és filmet nézni, zenét hallgatni, dokumentumot szerkeszteni.

Szintén gyakran emlegetett ok a pénzügyi vonatkozás: sokan XP-vel vették (vagy éppen cégüktől kapták) a gépet, és mivel még normálisan tudják használni, nem szeretnének újabb Windowsra költeni (vagy cégük nem költ gépük rendszerfrissítésére).

A céges vonal összefüggésben állhat a gazdasági válsággal is, melynek kitörésekor, 2008-ban még csak a Windows XP és a rosszul sikerült Vista közül lehetett választani, ezek közül pedig mind az alkalmazottaknak kiosztott céges gépek, mind az irodában lévő pc-k esetében természetesen az XP-t részesítették előnyben. Aztán jött a válság, ritkábbak lettek a gép- és szoftvercserék, így maradt az XP. (Azzal együtt is, hogy az IDC tavaly májusi tanulmánya szerint vállalati környezetben ötször annyiba kerül egy XP-s rendszer további üzemeltetése, mint egy Win 7-esé. De az egyszeri bekerülési költség nagy úr.)

És persze azt sem érdemes számításon kívül hagyni, hogy 10 szoftverből négy illegálisan kerül a számítógépekre, az újgenerációs Windowsok, a hetes és a nyolcas verzió feltörése pedig a mezei felhasználók számára bonyolultabb lehet, mint az XP védelmi vonalának megkerülése, az oprendszerek későbbi frissítése során felmerülő problémákról már nem is beszélve.

A Windows XP gyakran látott képernyői (II. rész)

Még nem robban, de már ketyeg

A Windows XP támogatásának 2014. április 8-án esedékes teljes leállítása azonnal és közvetlenül semmilyen zavart nem okoz az érintett számítógépeken, amik hosszabb távon viszont időzített bombaként kezdenek el viselkedni. A rendszerhez semmilyen frissítést nem ad majd ki a Microsoft és ügyfélszolgálati támogatást sem biztosít hozzá. (Ahogy egyébként a szintén jövő áprilisban megromló, és szintén rengeteg felhasználót, köztük a magyar iskolák zömét érintő Office 2003-hoz sem érkezik majd több javítás.)

A Microsoft friss kiberbiztonsági jelentését az amszterdami RSA konferencián bemutató Tim Rains előadásában hangsúlyozta, hogy az XP-t használók már ma is közel ötször nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint a Win 7-esek és 8-asok.

Jövő április után eszkalálódik a helyzet: ezután minden egyes újonnan felfedezett sebezhetőség örökre az marad, hiszen soha nem érkezik már rá javítás – véli Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója. A szakember a hvg.hu-nak kifejtette: ez azt jelenti, hogy a vírusokat megírók és terjesztők, ha találnak egy könnyen kihasználható hibát az XP-ben, minden további nélkül lövöldözhetnek a résen át a felhasználókra, a rést ugyanis senki nem fogja már bezárni.

Bár a Microsoft jelentése szerint a pc-k háromnegyedén fut valamilyen valós idejű védelmet biztosító vírusvédelmi megoldás – aki nem használ ilyet, az hatszor nagyobb eséllyel fertőződik meg –, a független Kaspersky-kutató és cikkben korábban már idézett Mike Reavey microsoftos biztonsági szakértő egybehangzó véleménye szerint az XP esetében alig jelent valamit. Hiába a legfrissebb védelem, hiába a legdrágább biztonsági szoftver “az operációs rendszer hibáit kihasználó rosszindulatú programok egyszerűen megkerülik az antivírus programot”.

A Windows XP gyakran látott képernyői (III., befejező rész)

Legújabbkori esélyek

Az első születésnapját nemrég ünneplő, időközben egy .1-es frissítőcsomagot is kapott Windows 8 történeti, gazdasági és technológiai okokból is az eddigi legnagyobb esélyes az XP leváltására – ez azt figyelembe véve is így van, hogy a Windows 8 részesedése egy év alatt éppen csak a nevében foglalt verziószám százalékos értékét érte el.

A legfőbb történeti okok közt a hivatalos XP-vég mellett az is szerepel, hogy az anno XP-vel beszerzett pc-k lassan működésük végére érnek, az újakat pedig már nem 7-es, hanem 8.1-es Windowst mellékelve adják. A gazdasági okok közé tartozik a gazdasági válság lassacskán csak elérkező vége, így a cégek is bátrabban mernek majd rendszert frissíteni. (Illetve szintén a gazdasági vonalra sorolhatjuk, hogy Paul Thurott elemző szerint a Microsoft a tavalyi 241 millió dollár után idén 405 millió dollárt költ a Windows 8 népszerűsítésére.)

A technológiai okot pedig az érintőképernyők egyre erősebb divatja jelenti: az XP kiadása óta most először van olyan paradigmaváltás, ami nem csak a Microsoft és a biztonsági szakértők, hanem az átlagfelhasználók szerint is megérheti a mai kor (érintős) technológiáját lekezelő rendszer beszerzését.

A hvg.hu által megkérdezett kasperskys szakértő szerint egyébként önmagában még hiába a modern operációs rendszer és a legfrissebb biztonsági szoftver együttese is, érdemes mindkettő (online) kézikönyvéből elolvasni a vonatkozó részeket, mert csak akkor érnek valamit, ha megfelelően vannak beállítva.

Ha ez érdekes volt, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Papír fénykép retró módon, azonnal: új Polaroid gépeket teszteltünk

Papír fénykép retró módon, azonnal: új Polaroid gépeket teszteltünk

Duma Aktuál: Írják bele az alkotmányba, hogy Magyarország nem mindig volt rántott hús alakú!

Duma Aktuál: Írják bele az alkotmányba, hogy Magyarország nem mindig volt rántott hús alakú!

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő