szerző:
hvg.hu

Alig gördült le a gyártósorokról a Galaxy S4, már az utódjáról, az S5-ről kezdtek beszélni. Íme azok az értesülések, amelyek felvázolják, milyen is lesz (lehet) a Samsung új zászlóshajója.

Mint ahogy a következő iPhone-ról, az iPhone 6-ról is egyre több értesülés kering a neten, úgy a Galaxy S5-ről is egyre többet tudni. A Digital Trends oldal összegyűjtötte az eddigi legvalószínűbb kiszivárogtatásokat – ezt foglaljuk össze.

Mikor jelenik meg?

Itt van mindjárt a bejelentési/megjelenési idő – na, ebben aztán nincs nagy egyetértés a különböző források között. A Galaxyk éves kiadási üteme – állítja a Digital Trends – szinte már szabványossá vált az elmúlt években. A Galaxy S2-t 2011 februárjában jelentették be, és akkor is jelent meg. Az S3-nál ez a (két) dátum 2012 májusára esett. A Galaxy S4-et ez év márciusában mutatták be, és áprilisban került az üzletekbe.

A Galaxy S5-öt, vélik többen is, valószínűleg márciusban vehetjük először szemügyre, és körülbelül egy hónap múlva lehet majd megvásárolni. Persze az sem kizárt, hogy a Samsung megpróbálja előrébb hozni a megjelenést, miután kissé csalódott a Galaxy S4 értékesítési eredményeiben. Ennek kapcsán lehetett már januári megjelenésről is hallani, bár sokkal valószínűbbnek látszik a februári MWC-re időzített bejelentés – de mindez csupán spekuláció. Mindenesetre a vita fellángolt, amikor az egyik koreai forrás kiszivárogtatta, hogy a termelést egy hónappal hamarabb kezdték, mint anno a Galaxy S4-nél, ez pedig mégis csak a februári megjelenést erősíti.

Fém- vagy műanyagházas?

Júniusban lehetett először hallani arról, hogy a Samsung szakít saját hagyományaival, és fémházba helyezi az újdonságot. Augusztusban az ET News nevű koreai hírportál már azt is tudni véltem hogy a szóba jöhető anyag a magnézium vagy az alumínium.

Tény, hogy sok kritika érte a Samsungot az olcsó hatást keltő műanyagház miatt, és többen is arra hivatkoztak, hogy a hasonló áru és kategóriájú termékeket már fémházba csomagolják. Amennyiben viszont úgy dönt a Samsung, hogy vált, az a cserélhető akkumulátor végét is jelentheti.

Sokat beszélnek még egy másik modellről, a Galaxy F-ről is, ami a fémházba bújtatott változat lehet. Sőt még azt is hallani, hogy ennek a képernyője, a Galaxy Roundéhoz hasonlóan, hajlítható lenne. Ekkor viszont az S5-nél marad a Super AMOLED megjelenítő és a műanyagház. Ettől függetlenül azonban, véli a Digital Trends egy szabadalomra hivatkozva,  az S5 egy egészen különleges, szögletes dizájnt kaphatna.

Forrás: Digital Trends

64 bites processzor, 4 GB RAM?

Nem sokkal azután, hogy bejelentették az iPhone 5S-t, a Samsung mobil üzletágának vezetője azt nyilatkozta, hogy a következő telefonjukban már 64 bites feldolgozási funkciók is helyet kapnak, ebből viszont az következik, hogy 64 bites processzor ketyeg majd a telefon belsejében. Ezzel egybecseng a koreai Digital Daily értesülése, amely szerint az S5 támogatni fogja az Exynos 6 processzort, illetve az ARM A53/57 64 bites processzormagját. Ezek amúgy – az ARM big.LITTLE elképzelése alapján – akár vegyesen is alkalmazhatók egy chipen belül.

A RAM-mal kapcsolatban pedig érdekes adalék, hogy a Samsung már készíti a 4 GB-os LPDDR3 mobil DRAM-okat is, szóval akár a 4 GB-nyi RAM sem kizárt.

Ujjlenyomat-olvasó vs. szemszkenner

Az AndroidSAS szerint  akár szemszkenner is jelentheti az S5 biztonsági rendszerét, legalábbis a dél-koreai cég dolgozik ilyenen. Viszont források nincsenek megemlítve, így mindez egyelőre csak spekulációnak tekinthető. És bár állítólag az egyik Samsung-alkalmazott kijelentette, hogy hivatalosan nem tudja megerősíteni, hogy ujjlenyomat-olvasón dolgoznának, azért ez a megoldás sem kizárt. Részünkről érdeklődéssel várjuk, melyik irányba megy el a Samsung.

Több fős konferenciahívások

Egy, a GalaxyClub.nl által feltárt szabadalom arra utal, hogy a Samsung frissítheti ChatON nevű üzenetküldő szolgáltatását, amely akár több fős konferenciahívásokat is magába foglalhat. Az említett site oldalán megjelent képernyőkép mindenesetre azt mutatja, hogy a szoftver lehetővé teszi mind a frontoldali, mind a hátsó kamera használatát a többszörös streamekkel együtt, amelyek a képernyő alsó részén lennének láthatóak.

 

Operációs rendszer

Vajon milyen operációs rendszert futtat majd a Galaxy S5? A kérdés nem is annyira bugyuta, mint amilyennek az első pillanatban látszik. A Samsung ugyanis még nem adta fel saját Tizen operációs rendszerét, és az International Business Times is úgy tudja, hogy a cég kiadja a Galaxy S5 Tizen verzióját, és akkor lesz egy tizenes és egy Android 4.4 KitKatet futtató változat. Ezt ugyan nem tartja túl valószínűnek a Digital Trends, de azért nem zárja ki, hogy bizonyos piacokra a Tizen operációs rendszerrel dolgozó S5 kerül.

A Galaxy S5 fő kamerája

Korábban 13 MP-es kameráról és optikai képstabilizátorról lehetett hallani, azonban az ET News azt jósolja, hogy a készüléknek 16 MP-es kamerája lesz, ráadásul olyan, amelyik gyengébb fényviszonyok mellett is remek képeket fog készíteni. Az új érzékelőt házon belül készítik, és a Samsung saját ISOCELL technológiájának köszönhetően válik lehetővé a remek színhűség. A legújabb értesülések viszont úgy tudják, hogy az optikai képstabilizátor kimarad a modulból.

Vízálló, porálló

Egyre inkább elvárás az okostelefonokkal szemben, hogy ellenállók legyenek. A Samsung is kiadta a Galaxy S4 Active-ot, zászlóshajójának vízálló változatát, de az ET News úgy gondolja, hogy az S5 tovább megy majd ennél, és az oldal már egy por- és vízálló készüléket vizionál.

Rajta tartjuk a szemünket

Nos, nagyjából ennyit tudni jelenleg a Galaxy S5-ről, persze ahogy egyre közeledik a megjelenési dátum, úgy jelenik meg róla egyre több és több értesülés. Megígérjük, mi is rajta tartjuk a szemünket ezeken, és megosztjuk olvasóinkkal. Ha nem akar lemaradni, kövessen minket a Facebookon.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

20-25 év múlva már nem lesz annyi víz Angliában, mint amennyire szükség lenne

20-25 év múlva már nem lesz annyi víz Angliában, mint amennyire szükség lenne

Népszavazás jöhet Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt

Népszavazás jöhet Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

Videó: teszten már felszállt a franciák repülő motorkerékpárja

Videó: teszten már felszállt a franciák repülő motorkerékpárja