Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Több évnyi várakozás ér véget december 12-én: csütörtöktől Magyarországon is elérhető lesz a nemzetközileg népszerű streaming alapú zenehallgató szolgáltatás, a Spotify.

Ha lenne könyv a magyarországi digitális zenehallgatásról, az idei év decembere külön fejezetet is kaphatna benne. Egyrészt december 20-án megszűnik a kétezres évek első felében itthon is kifejezetten népszerű Winamp, másrészt viszont éppen jókor, most csütörtökön indul helyette valami korszerűbb.

A 2008-ban indult, a digitális világhoz közelebb álló magyarok által lényegében azóta várt Spotify lényege, hogy nem kell gyűjtögetni a zenéket a számítógépünkre, azokat folyamatosan hallgathatjuk a gépen. Ennek egyik előnye, hogy a kínálatba folyamatosan bekerülnek a legújabb zenék, melyek beszerzésével nem kell külön foglalkoznunk; a másik előny pedig az, hogy a zenei tárház nem foglal el 20-30-100 gigányi értékes területet eszközünk tárhelyéből.

A Spotify számítógépes klienssel és mobilos (iOS, Android) alkalmazásokkal is használható. Bár alapesetben online kapjuk a zenefolyamot, természetesen beállítható, hogy egy-egy felvételt vagy albumot átmenetileg netkapcsolat nélkül is hallgathassunk.

A szolgáltatás ingyenes verziójánál csak a reklámokat kell elviselnünk, cserébe korlátlanul hallgathatunk zenét. A havonta 5 euróba (kb. 1500 forint) kerülő Spotify Premium korlátlan zenehallgatást tesz lehetővé, itt azonban csak 30 napos az ingyenes próbaidőszak. Az offline zenehallgatás csak a fizetős verzióban lehetséges, illetve ez hirdetésmentességet és jobb hangminőséget is kínál.

A Spotify a hazai nyitás után nem szab ránk semmit. Így nem kerül magyar felület a zenehallgató szoftverbe, bár ez nem túl nagy baj, mert a play-pause-stop-search szentnégyességben nyelvvizsga nélkül is nehéz elveszni. Ennél nagyobb probléma viszont, hogy semmilyen formában nem lehet magyar előadókra szűrni, így a hazaihoz hasonló néven futó nemzetközi (vagy máshol helyi) zenekarok keverednek a találati listában a mieinkkel, ez időnként megnehezíti egy-egy magyar kedvenc megtalálását. Ebbe a hiányosságba egyébként akkor futottunk bele, amikor a szolgáltatást az elmúlt hetekben tesztelgetve a “na, ez tuti nem lesz meg” jeligével elindítottuk a keresést a Kozsó által gründolt Taboo zenekar egyik rég elfeledett slágerére. De van egy jó hírünk: a Spotify magyar zenei kínálata annyira bőséges, hogy még a fergeteges Veled vagyok, baby is belefért.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három kilót ledobtak az új Bubiról

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse

Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse