szerző:
hvg.hu

Egy érdekes interaktív térképen követhetjük nyomon az állatvilág sokszínűségét.

Közel száz forrásból több mint 366 millió adatot dolgoztak fel a jelenleg béta állapotú Map of Life (az élet térképe) készítői, bemutatva, milyen különleges és sokszínű bolygónk, pontosabban a szárazföldi rész állatvilága.

A kezdőképernyőn kétféle megközelítés közül választhatunk: kereshetünk konkrét állatfajra (Map a species), vagy arra, hogy hol, milyen állatok élnek (See a species list).

Az előbbinél egy keresőmező áll a rendelkezésünkre, hogy megadjuk az állatnevet, és máris színes foltok mutatják a térképen élőhelyüket.

A második esetben a Species Lists (jobbra fent) bekapcsolása, majd az állat osztályának kiválasztása után jelölhetjük ki a térképen azt a helyet, amelynél kíváncsiak vagyunk az állatvilágra (ugyancsak fent jobbra adhatjuk meg, hogy hány kilométer sugarú körben mutassa a térkép az állatokat).

Kérhetünk róluk szöveges listát (tudományos névvel, angol elnevezéssel, osztályozással), sőt képeket is, és ha ezek közül bármelyikre kattintunk, máris egy olyan oldalra kerülünk, ahol részletes leírást kapunk a választott fajról.

Az IUCN pont alatt a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján alapulva a mérsékelten fenyegetett (NT) és a nem fenyegetett (LC) fajok százalékos megoszlását láthatjuk.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!