szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sentinel műhold az egyik legnagyobb sarki jégsapka gyorsuló olvadását mutatta ki első nyilvánosságra hozott felvételein.

Norvégia Svalbard szigetcsoportjának Austfonna jégsapkája 8 ezer négyzetkilométert borít, és az utóbbi években viszonylag stabil volt. A legfrissebb űrfelvételek azonban az olvadás jelentős felgyorsulását mutatták ki a jégsapka Barents-tengeri fő gleccserén.

A Sentinel alig egy hónapja kering pályáján, még nem lépett teljesen üzembe, megfigyelési és egyéb feladatai azonban már most is vannak. A radar különösen a sarkvidéki régiókban rendkívül hasznos, mivel az időjárási viszonyoktól függetlenül, még a sarki tél sötétjében is érzékeli a felszínt.

©

A tudósok gyanakodtak, hogy az Austfonna-jégsapka lényegesen több jeget veszít nagy, tengerbe hajló gleccserén, kérték, hogy a Sentinel-1a készítsen róla néhány fotót. Noha a jégsapkát sokféle műhold adatai alapján nyomon követték, a Sentinel képeiről világossá vált, hogy a gleccser az utóbbi két-három évben tízszer olyan gyorsan halad, mint ahogy előzőleg mérték – magyarázta a BBC-nek Andy Shepherd, a Leedsi Egyetem kutatója.

A gleccser sebességét az alapján becsülik meg, hogy mekkora utat tesz meg adott idő alatt egy jellegzetes vonása, például egy szakadéka. A jégsapka kisebb, mint a jégtakaró, ám hasonlítanak például abban, hogy mindkettőről gleccserek folynak le sokféle irányban.

A Föld jégsapkái azért váltak központi kutatási kérdéssé, mert jelenleg ezek mennek keresztül a legnagyobb változáson. Shepherd elmondta: a jégsapkák és gleccsereik azért kerültek a kutatás homlokterébe, mert ugyan a világ jegének kevesebb mint egy százalékát tartalmazzák, a jégolvadás okozta tengerszint-emelkedés mintegy 50 százaléka írható a számlájukra.

A Sentinel-1a egyelőre úton van végleges működési pályája felé, az általa küldött adatok minősége a kutatók szerint "igen meggyőző". Az Európai Unió az évtized végéig 7,5 milliárd eurót (2300 milliárd forint) költ a Sentiel nevű, környezeti megfigyelésre tervezett műholdflotta működtetésére. Bár a műholdak fenntartását sokan indokolatlannak tartották, a műhold most küldött, első képei is azt jelzik, hogy komoly társadalmi haszna lehet a programnak.

A flotta és az általa alkalmazott technikák az Európai Bizottság Kopernikusz-programjának részét képezik. A Föld megfigyelésének valaha volt legnagyobb civil programja a Kopernikusz és az arra szánt kiadások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját