szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IEEE Computer Vision / Pattern Recognition konferencián azt kutatják a szakértők, hogyan állíthatóak a számítógépek a fejlődés szolgálatába úgy, hogy azok egyre inkább „emberi aggyal” gondolkodjanak.

A Xerox több olyan saját innovációt is bemutat az eseményen, amelyek megkönnyítik az emberek hétköznapjait, mindennapos tevékenységeit. Utóbbiak közé tartozik a vállalat sofőrök számára fejlesztett mobiltelefonos megoldása, amely a készülékbe beépített kamera segítségével folyamatosan figyeli az autós tekintetének irányát. Az alkalmazás hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha huzamosabb ideig leveszi a szemét az útról és ezzel potenciális veszélyhelyzetet idéz elő. Ehhez kapcsolódva olyan kamerarendszer kiépítésén is dolgoznak a Xerox mérnökei, amely képes kiszűrni azokat a sofőröket, akik az autópályán, nagy sebesség mellett a fülükhöz emelve használják mobiltelefonjukat, nem pedig kihangosítva telefonálnak. A cél ebben az esetben is a rizikóhelyzetek megelőzése és a szabálytalankodók lefülelése mindannyiunk biztonsága érdekében.

A Xerox szakemberei olyan „vizuális aláírások” kitalálásán is munkálkodnak, amelyekkel minden egyes kép, videó azonnal beazonosítható. Például, ha egy ismert márka új modellje kerül fel a netre, akkor ez az alkalmazás a frissen feltett képhez automatikusan hozzárendeli azt az egyedi aláírást, amelyet csak az adott márka használhat. A Xerox európai kutatóintézetében zajló fejlesztés jelentősen egyszerűsítheti és felgyorsíthatja a jövőben a kereséseket.

A vállalat a közösségi ötletbörze (crowdsourcing), mint kutatási platform lehetőségeinek kiaknázását is kibővíti egy másik fejlesztésével. A Xerox európai és indiai kutatási központjában olyan szoftveres szűrőrendszert alkottak, amely képes egy – egy tudományos probléma megvitatása során felgyorsítani a kereséseket a crowdsourcing felületeken úgy, hogy tagek, kommentek, vagy a téma szakértőinek megjelölésével leszűkíti azokat a kategóriákat, témacsoportokat, amelyeken belül meg lehet találni az adott problémára a megoldást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!