szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli védelmi erők tájékoztatása szerint a Vaskupola eddig kilencven százalékos sikerrel működött a harcok hétfő esti megindulása óta, s az utóbbi 24 órában megsemmisített 56, a Gázai övezetből indított rakétát. Palesztin területről eddig 250 rakétával támadták Izrael területét. A Vaskupola csak olyan lövedékek ellen indít elfogórakétát, amelyek beépített, védendő területre esnének. Miképpen működik az elfogó rakétarendszer, ennek járt utána a CNN amerikai hírtévé internetes oldalán.

Izrael a Vaskupola rakétarendszerrel száll szembe a nagyobb lakott területek elleni palesztin rakétatámadásokkal. A gyakorlatban a rendszer a beérkező (ellenséges) rakétákat veszi célba és egy elfogó rakétát indít azért, hogy azt a levegőben megsemmisítse. Minden egyes ütegnek tűzvezető radarja van, amely azonosítja a célpontokat és röppályájukat. Az ütegnek egy hordozható rakétavetője is van.

A rendszer könnyen szállítható, csupán néhány óra szükséges áttelepítéséhez, és üzembe helyezéséhez. A rendszer (elfogó) rakétájának nagy a manőverező képessége. Három méter hosszú, átmérője 15 centiméter, súlya 90 kilogramm. A rakétafej nagy erejű robbanótöltete 11 kilogrammos. Hatótávolsága 4-től 70 kilométerig terjed.

©

A Vaskupola rendszer minden időjárási körülmény között bevethető, egyidejűleg több rakéta elfogására képes - állítja az izraeli hadsereg. Radarja észleli az (ellenséges) rakéta indítását, a rendszer - figyelembe véve a támadó rakéta lehetséges pályáját - továbbítja az információt az ellenőrző központba. Ez utóbbi kiszámítja a támadórakétával történő ütközés - előre látható - helyét. Amennyiben az adott területet meg kell védeni, ellenrakétát indít, ennek töltete a támadó rakéta közelében robban, olyan helyen, ahol feltehetően nem okoz pusztítást.

A Vaskupola rendszert 2007-ben kezdték el fejleszteni. Az első üteget Izrael déli részén telepítették 2011-ben. Az izraeli légierő tájékoztatása szerint 2011-ben hetven százalékos sikerrel működött. Egy üteg ára 50 millió dollár (11 milliárd forint), az elfogó rakéta legalább 62 ezer dollárba (mintegy 14 millió forint) kerül - írta az IHS Jane's védelmi tanácsadó és elemző cég.

Számos ország mutatott érdeklődést a Vaskupola megvásárlására, közte Dél-Korea, több európai NATO-tagország, amelynek katonái Afganisztánban szolgáltak, továbbá az Egyesült Államok, amely idén 235 millió dollárral járult hozzá a rakétavédelmi rendszer fejlesztéséhez és gyártásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől