szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elérhetővé tette a kedden bemutatott Windows 10 operációs rendszer előzetes verzióját a Microsoft. A letöltés ezúttal kicsit bonyolultabb a szokásosnál.

A szokásos egyszerű letöltés helyett ezúttal csavart egy kicsit a dolgokon a Microsoft, a Windows 10 letöltéséhez előbb regisztrálni kell. (Az új operációs rendszerről itt olvashat bővebben, illetve 2015 januárjában is sok újdonságot bejelentettek hozzá.) De még mielőtt bármit csinálna, tartsa észben, hogy a Windows 10 jelenleg elérhető formája technikai előzetes, tehát rengeteg félkész dolog van benne, éppen ezért a telepítés csak olyanoknak ajánlott, akik az átlagfelhasználóknál egy kicsit jobban értenek a számítügépükhöz.

©

Javasoljuk, hogy ha több számítógépe van otthon, akkor ne az elsődleges gépen próbálja ki a programot. Ha csak egy gépe van, akkor pedig a telepítés előtt mindenképpen készítsen biztonsági másolatot a rendszerről és fájljairól. Hogy a Windows 10 mit tart meg a számítógépen, az a gépén jelenleg futó Windows-verziótól függ – ezt mutatja az alábbi táblázat. Fontos: ha a számítógépén Windows 7/8/8.1 van és a rendszer nyelve nem angol, akkor frissítés esetén csak a személyes fájljait őrizheti meg, az alkalmazásokat és Windows-beállításokat nem.

©

A Windows 10 próbaverziójának telepítéséhez legalább 1 GHz-es processzor, legalább 1-2 GB RAM, 16 gigányi szabad hely, valamint Microsoft-fiók és nethozzáférés kell. A Windows 10 előzetesét csak olyan számítógépekre lehet telepíteni, amelyeken jelenleg Windows Vista, Windows 7 vagy Windows 8/8.1 van. Ha minden stimmel, akkor már bele is kezdhet. (A zenét nem feltétlen kell meghallgatnia hozzá.)

  1. Kattintson ide, majd a megnyíló új lapon a "Join now" gombra.
  2. Adja meg Microsoft ID-jéhez tartozó felhasználónevet és jelszót. Ez származhat például korábbi MSN-es vagy OneDrive-os regisztrációból is. Ha nincs még Microsoft ID-je, ingyen regisztrálhat.
  3. Fogadja el a Windows Insider Program felhasználási feltételeit. (Oldal végén, jobb alul, "I Accept" felirat.)
  4. Az üdvözlő oldalon kattintson az "install Technical Preview" linkre. Innentől kezdve pedig már értelemszerűen kell továbbkattintgatni. Az új oprendszer nagyjából 30 perc alatt települ.
  5. A Microsoft szerint a Windows 10 próbaverziója minden olyan eszközzel és programmal működik, amely használható a nyolcas Windows-rendszerrel, de az előfordulhat, hogy némelyik eszköz meghajtóprogramját a 10-es rendszer alatt újra kell telepíteni.

Ha értesülni szeretne a Windows 10 újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!