Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Míg a Windows operációs rendszer korai verziói sokat tettek a személyi számítógép elterjesztéséért, a Windows 10 a “még személyesebb számítógép” korszakát hozhatja el a szerda este újabb bemutatót tartó Microsoft szerint. Ismét kiderült jó pár dolog az új Windowsról.

Az oprendszerért felelős Microsoft-vezető, Terry Myerson szerint 1,7 millió ember próbálta már ki a Windows 10 technikai előzetesét. Sőt, a próbálgatás mellett a korai kiadást tesztelők 200 ezer témában 800 ezer visszajelzést küldtek a Microsoftnak. A vállalat a szerdai sajtóeseményen többek között éppen azt próbálta prezentálni, hogy a Windows 10 első, szeptemberi bemutatója óta mit sikerült ezekből beépíteni a rendszerbe.

Önök kérték

Klasszikusan a közönségkívánságok közé tartozik a Start menü visszahozása: a Windows 8.x-ből sokak által hiányolt elemről most kiderült, hogy a hagyományos megjelenítés mellett teljesképernyős változata is elérhető lesz.

©

Alighanem szintén a felhasználói kívánságok közt szerepelt az androidos készülékek és az iPhone-ok által divatba hozott (az Apple OS X asztali operációs rendszerébe is beemelt) értesítési központ: a képernyő jobb oldalán előhúzható egy sáv, ahol a legfontosabb beállítási lehetőségek gyors elérése mellett szerepelnek majd a különböző programok által küldött értesítések is: rendelkezésre álló frissítés, egy fájl sikeres letöltődése, egy új email satöbbi. És ahogy azt 2015-ben illik, az értesítések nem csak tájékoztatnak majd, hanem interaktívak lesznek. Tehát ha például egy e-mail tárgyából tudjuk, hogy felesleges, akkor el sem kell majd kattintgatni a levelezőprogramig, az üzenet rögtön az értesítési sávból törölhető lesz.

Folytatásos teleregény

Csupán szójátéknak tűnhet, annak viszony komoly, hogy a Microsoft most már nem elsősorban egy óriási programként, hanem egy mindenféle eszközt kiszolgáló szolgáltatásként tekint a Windowsra. Az ehhez társított “egy a Windows, egy a zászló” elvből pedig az következik, hogy az asztali és a telefonos Windows tulajdonképpen egy rendszer lesz, a fejlesztőknek elég csak egyszer megírniuk egy-egy szoftvert, és az (ha a hardver elbírja) mindenen futni fog.

Szintén a szolgáltatásközpontű felfogásból következik, hogy ha nem az eszköz+program párosítás az elsődleges, hanem egy egységes szolgáltatásként tekintünk a Windowsra, akkor bizony bármelyik eszközünkön is nyúlunk hozzá, illik ugyanonnan folytatnia, ahol a másikon abbahagytuk. Remek példa erre a már említett értesítési központ esete. Ha a Windows 10-es telefonunkon elolvasunk/lereagálunk egy értesítést, ezzel tisztában lesz a Windows 10-es számítógépünk is, és nem zargat majd azzal, hogy olvassuk el a gépen az új e-mailt, miközben telefonon már régen meg is válaszoltuk azt.

©

Új Office és új böngésző a láthatáron

A Microsoft megvillantotta a Windowsba szervesen integrálódó Office új kiadását is, melyről első körben azt árulták el, hogy telefonokon és “kisebb” táblagépeken ingyenes lesz. (A “kisebb” kifejezéssel érzésünk szerint a tablet-laptop hibrideket zárták ki.) A bemutatóból egyértelművé vált, hogy a vállalat nem csak a Windows, az Office esetében is leszokik a “butább telefonos verzió” fejlesztéséről, a mobilokra kerülő Office nagyon hasonlít majd a számítógépen használatosokhoz – tulajdonképpen itt is csak ugyanazon program környezethez alkalmazkodó megjelenítéséről lesz szó, pont úgy, mint a Windows 10 esetében.

Hasonlóan új verziót kap az Outlook levelezőprogram, valamint a naptár és a fotókezelő alkalmazás is megújul. Mindben közös a már említett, platformokon átívelő megoldás, így aki egyik eszközén (például pc-jén) hozzászokik mondjuk a fényképeket rendszerező megoldáshoz, annak már teljesen kézre áll majd az ugyanúgy működő (például mobilos) fotókezelő használata is.

Új lesz a böngésző is, és a korábban kiszivárgott információk olyannyira helytállónak bizonyultak, hogy a Microsoft az ezekről elsők közt beszámoló Verge-cikken mutatta meg a program újdonságait. Ilyen lesz például a nagyon letisztult megjelenés, a weboldalra való jegyzetelési lehetőség (akár érintőtollal is); a cikkek körüli sallangot levágó, szövegcentrikus olvasási mód; vagy például az intelligens asszisztens Cortana integrációja. A vállalat közlése szerint a Spartan munkacímen futó böngésző első kipróbálható verziója 3-5 hónapon belül várható.

©

8 óra szórakozás

A komoly dolgok mellett szó esett a játékokról is, melyek a Microsoft szerint a korábbiaknál akár 50 százalékkal jobban is kihasználhatják majd a rendszer teljesítményét. A DirextX 12-es verziójának köszönhetően lesz egy másik 50 százalékos arány is: állítólag feleakkora energiát igényelnek majd a telefonokon futó játékok, így kevésbé fogyasztják majd az akkut.

A Windows 10 kiadásával a windowsos játékokra is kiterjesztik a konzolokon népszerű Xbox Live játékos közösségi rendszert, és ami talán ennél is jobb, az Xbox One-on futó játékok egyszerűen játszhatók lesznek a lakásban lévő Windows 10-es számítógépeken és telefonokon is, akár a konzol kontrollerével is. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha a tévét át kell adnunk egy családtagnak, de a játékot nem szeretnénk abbahagyni; de akkor is jól jön, ha a nappaliban megkezdett játékot a fürdőkádban ülve játszanánk tovább.

Mikor és mennyiért?

A szerda esti bejelentés után a Microsoft péntek este kiadta a fenti újdonságokat tartalmazó verziót a Windows 10 technikai előzeteséből. A telefonon kipróbálható Windows 10 előzetes kiadása pedig valamikor februárban érkezik. Ha jól értettük, akkor mindkét preview változat 25 nyelven jelenik majd meg.

És ami még jobb hír, a valamikor ősszel várt végleges Windows 10 a kiadás utáni egy évben a felhasználók zömének teljesen ingyenes lesz.

(A szerdai eseményen a Microsoft egy nagy dobásnak tűnő holografikus szemüveget is bemutatott, azt itt nézheti meg.)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Tóta W: Mindörökké Trianon

Tóta W: Mindörökké Trianon

Nem finomkodott a tolvaj, aki kilenc autót tört fel Kecskeméten

Nem finomkodott a tolvaj, aki kilenc autót tört fel Kecskeméten

Bezuhantak a mobileladások Európában – a Huawei a nagy vesztes, a Xiaomi nagyon jön fel

Bezuhantak a mobileladások Európában – a Huawei a nagy vesztes, a Xiaomi nagyon jön fel