szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A Samsung szokás szerint tavasszal mutatta be új csúcsmobilját, a Galaxy S5-öt. Aztán jött az ősz, és szintén menetrendszerint érkezik a még jobb telefon, az S5-nél jóval komolyabb produkcióra képes Galaxy Note 4. Kipróbáltuk.

Az elmúlt időkben hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a Samsung mindig tavasszal jelenti be aktuális csúcsmobilját, mely idén a Galaxy S5 volt – bár igen jól sikerült, forradalmi változást nem igazán hozott. A dél-koreai gyártónál az ősz legalább ilyen fontos évszak, ugyanis mindig ilyenkor érkezik meg a cég legújabb phablet nagyágyúja, ezúttal a jelen tesztünkben szereplő Galaxy Note 4. Az új modell nem egyszerűen csak nagyobb, mint a Galaxy S5, hanem tudásban is köröket ver rá.

©

Fókuszban a minőség

A nemrégiben általunk is letesztelt Galaxy Alpha volt az első olyan Samsung mobil, melynek oldalát minőségi fémkeret díszítette, és ugyanezen az úton halad tovább a Galaxy Note 4 is. Az ezüstösen csillogó és matt fehér felületekkel megspékelt fémkeret mellett dicséret illeti a hátlapot is, mely ugyan még mindig műanyagból készült, de minden korábbinál jobban hasonlít egy prémium bőrborításra. Az elődmodellen debütált kamu varrásmintát szerencsére száműzte a Samsung, a műbőr textúra sokkal szebb lett, és a tapintásérzet is jó irányba változott.

Méretkérdés

A négyféle színváltozatban gyártott Note 4 hajszálnyival nagyobb lett a Note 3-nál, a tömege pedig csak a mérlegen érezhető 5 százalékkal gyarapodott. Phablet kategóriás eszközről beszélünk, tehát senki se lepődjön meg a hatalmas méreten, amiért cserébe ugyebár rengeteg extra szolgáltatást kapunk.

©

A nem unibody kialakítású, tehát könnyen szétkapható telefon akkumulátora 3200-ról 3220 mAh kapacitásúra növekedett, ami vélhetően egyszerű marketingfogás, az viszont tény, hogy a Samsung közlésének megfelelően az új Note jól érezhetően, közel 10 százalékkal tovább bírja egy feltöltéssel, mint az elődje. Tapasztalatunk szerint a másfél napos üzemidő különösebb nehézségek nélkül hozható, de a két nap is simán benne van a pakliban. Az akksitöltő 2 amperes és akár másfél óra alatt teljesen képes felpumpálni a 0 százalékos akkumulátort, vészhelyzetben pedig remek szolgálatot tehet a színes felületet szürkeárnyalatosra kapcsoló ultratakarékos üzemmód.

Ami nem nőtt

Eddig minden évben nőtt egy kicsit a Note-ok kijelzőmérete, most viszont szerencsére megállt a a trend, vagyis idén ugyanúgy 5,7 colos képátlót kapunk, mint tavaly. A Super AMOLED technológia is változatlan, a felbontás viszont igen komolyan megugrott, hiszen Full HD helyett immár QHD-t kapunk, melynek köszönhetően a pixelsűrűség 386-ról 515 ppi-re katapultált. A Gorilla Glass 3 védelmet élvező és akár normál kesztyűben is használható display elképesztő képminőséget produkál, pixeleket még közelről nézve sem látunk rajta, a kontrasztarány az egekben van és a betekintési szögek is hatalmasak. A fényerő ugyan lehetne kicsit nagyobb, mindenesetre tavalyhoz képest e tekintetben is tetten érhető némi javulás.

©

Cerka

Az S Pen szokott helyéről, a készülék jobb alsó sarkából varázsolható elő, mely mozdulatot rezgés és hangjelzés is követheti, és amelynek hatására a kijelzőn rögtön felbukkan egy kis félkör alakú gyorsfunkció menü (jegyzet, intelligens kijelölés, képklip és képernyőírás funkciókkal). A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, a kézírás felismerés remekül működik, bármit egyszerűen kijelölhetünk a kijelzőn és természetesen bárhova oda is firkálhatunk. A 110 milliméter hosszú és szögletesen ovális keresztmetszetű styluson egy nyomógomb található, és a telefon akár már 1 centiről is érzékeli a cerkát. Az érdesített felületű ceruza egyébként immár nem 1024, hanem 2048 különböző nyomásszintet érzékel és remekül lehet vele jegyzetelni, rajzolgatni.

Egy kézzel, több ablakban

A nagykijelzős telefonokat sokan azért nem kedvelik, mert egy kézzel igen nehéz használni őket. A Samsung ezen problémára több gyógyírt is kínál, például egy, a kijelző szélén megejtett gyors bal-jobb swipe mozdulattal 4,2 colosra kicsinyíthető és oldalra pakolható a kijelző komplett tartalma.

©

Az egykezes bevitel funkció átméretezhető klaviatúrákat biztosít, az állítható átlátszóságú oldalsó gombpanel pedig a kijelzőn egy helyre pakolja a gyakran használt funkciókat (alapképernyő, vissza gomb, főmenü stb). A több ablakos üzemmód a vissza gomb nyomva tartásával csalogatható elő, majd pedig a képernyő szélén lévő sávról nyithatók meg a kívánt appok. Amennyiben behúzunk középre egy alkalmazást, akkor osztott képernyőn dolgozhatunk, ha pedig csak ráklikkelünk, akkor egymás mellett, illetve alatt-felett rengeteg ablak nyílik meg. Ez utóbbiak természetesen mozgathatók, átméretezhetők és a tartalmak mozgathatók közöttük.

©

Roppanós zöld robot

Androidból természetesen az aktuálisan elérhető legújabbat, a 4.4.4-es KitKatet kapjuk, de például az erre ráhúzott legfrissebb TouchWiz felhasználói felület alkalmazásváltó megoldása szinte megszólalásig hasonlít a heteken belül érkező Android 5.0 Lollipopban lévő appváltóra, és nagyméretű kijelzőképekkel áll a szolgálatunkra.

Az alapképernyőn maximum hét slide-unk lehet, a felülről lehúzható sávon egyszerre öt gyorsgomb és egy fényerő csúszka látható, az alul lévő ikonok közül pedig a jobbalsóra bökve juthatunk az 5x5 ikonos főmenübe. A normál üzemmód mellett egyébként a nagyméretű feliratokkal és ikonokkal rendelkező egyszerű üzemmód is elérhető, ami vélhetően elsősorban az idősek körében lesz népszerű.

©

Szolgáltatások és extrák

Jegyzeteléshez remek társ az alaposan továbbfejlesztett S Note, mely közel tucatnyi címlapstílussal és számos különböző álló/fekvő sablonnal áll a rendelkezésünkre. Az Evernote kompatibilis alkalmazás tollal és ujjal egyaránt jól kezelhető, a fényképes feljegyzés funkció pedig képes arra, hogy például egy táblára felírt, vagy egyéb felületen látható szöveget felismerjen egy a kamerával készített kép alapján. Kapunk továbbá S Tervezőt (naptár), S Voice-ot (hangverzérlés), Scrapbookot (képes jegyzetelő), valamint két böngészőt, melyek közül a default browser támogatja az érintés nélküli (közelítéses) irányíthatóságot engedő Air Viewt, a Chrome viszont nem. A gyári felhozatal részét képezi továbbá a számológép, a zajcsökkentős és geotagging funkciós diktafon, illetve a YouTube, Facebook és Intsagram alkalmazások.

Az S Health immár régi ismerősünk és a Note 4-en minden korábbinál szélesebb szolgáltatási körrel bír. A hátoldalt elhelyezett pulzusmérő révén az S Health bármikor képes megmérni a pulzusnkat, amire már az S5 esetében is képes volt, a Note 4 viszont extrában még véroxigénszintet és UV-sugárzást is képes mérni. Barométer, giroszkóp, gyorsulásmérő, lépésszámláló és infravörös port is van a fedélzeten, egyedül talán csak a hőmérőről kell lemondanunk.

©

A Smart Remote app elsőként bekéri az országunkat és az irányítószámunkat, aztán kiválaszthatjuk egy listából a tévészolgáltatónkat, majd pedig egy EPG-vel megspékelt mindentudó tévétávirányítóként funcionál.

A két érintőgomb által körbevett középső nyomógombban már egy ujjlenyomat szenzor is ott figyel, mely a készülék zárolásakor, webes bejelentkezésekkor, illetve tartalmak levédésekor jöhet jól. A szenzoron ugyan mindenképpen el kell húzni az ujjbegyünket – nem elég csak megérinteni, mint az Apple Touch ID-ja esetében –, de a pontossággal és a megbízhatósággal tapasztalataink szerint nincsenek problémák.

A hétsávos ekvalizerrel és minden egyéb földi jóval ellátott zenelejátszó automata kikapcsolásra és FLAC lejátszásra is képes, a feliratkezelős videólejátszó képe pedig lekicsinyíthető és lebegő formában bárhova odapakolható a kijelzőn.

©

Sebesség

A Galaxy Note 4 napjaink egyik, ha nem a leggyorsabb androidos csúcsmobilja, melyet gyakorlatilag semmilyen komplikált feladattal sem lehet két vállra fektetni. Míg az S5-ben "csak" egy Snapdragon 801-es, addig a Note 4-ben már egy Snapdragon 805-ös chipset található, a maga gyorsabb processzormagjaival és felturbózott grafikusgyorsítójával. A RAM az elődhöz hasonlóan maradt 3 GB-os (S5: 2 GB), a 32 GB integrált memóriából pedig alaphelyzetben mintegy 24 GB szabad, és persze a microSD memóriakártyás bővítési lehetőség is adott.

A microSIM-es készülék letöltésgyorsítója a 30 MB-nál nagyobb fájlokat a 300 Mbit/s-os LTE mobilnet és az a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi kombinált sávszélességén szippantja le, ezenkívül pedig a Bluetooth 4.1, az NFC, a GPS-vevő és a különböző USB-s perifériák csatlakozását lehetővé tévő USB OTG képesség mellett sem mehetünk el szó nélkül. A Note 3-hoz képest visszalépés, hogy az alsó élen már nem egy széles microUSB 3.0, hanem csak egy normál 2.0-ás port található.

©

Képalkotás

A Note 4 kamerája valahogy úgy készült, hogy a fejlesztők fogták az S5 már amúgy sem gyenge fénylesőjét és megspékelték egy remek optikai képstabilizátorral, ennek eredményeképp pedig az új phablettel lényegében bármilyen megvilágítási körülmény mellett remek képek készíthetők. A 16 megapixeles felbontású, 16:9-es képarányú ISOCELL szenzor fényérzékenysége ISO100 és ISO800 között állítható, a kontrasztérzékelést fázisdetektálással kombináló autofókusz pedig egy kicsit még gyorsabb lett. A HDR képek gyorsan elkészülnek és igen látványosak, a panorámafotók közel 60 megapixeles felbontásúak, no és persze a videófelvevő is simán hozza az Ultra HD felbontást. A frontkamera immár 3,7 megapixeles, vagyis pontosan akkora felbontású, mint a kijelző, és többek közt szelfipanoráma funkcióval kényezteti az önarckép készítés szerelmeseit.

©

Verdikt

Nincs mese, így a teszt végén ki kell jelentenünk, hogy a Samsung Galaxy Note 4 a jelenleg kapható legkomolyabb androidos phablet, mely mind minősége, mind sebessége, mind extra funkciói révén igen magasra helyezte a lécet. Ha nagyon akarunk, néhány apróságba bele lehet kötni, de a remek összképbe csak minimálisan rondít bele a vízállóság és az exponálógomb hiánya, hogy nem kapunk FM-rádiót, illetve, hogy az USB-port lassabb lett. A kiváló cerkás kezelhetőséget biztosító Note 4-nek persze alaposan megkérik az árát: a cikk írásakor hazánkban egyelőre még nem kapható telefon hivatalos európai (nettó) listaára 699 euró, vagyis közel 215 ezer forint.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat