szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miért kényszerítesz minket a Facebook Messenger telepítésére? – így hangzott az első kérdés Mark Zuckerberg első online lakossági fórumán.

Napokon át várta a facebookozók kérdéseit Mark Zuckerberg, aki azt ígérte, hogy a legtöbb lájkot kapó kérdésekre fog válaszolni a magyar idő szerint csütörtök éjszaka megtartott fórumán. Az első felvetés rögtön egy (tíz/száz)milliókat érdeklő kérdés volt: mégis miért kényszerítik rá mindenkire a Facebook Messenger használatát? Emlékezetes: az iPhone-os és androidos Facebook-alkalmazásokban egy ideje már semmilyen mód nincs az üzenetek elérésére, a felhasználóknak mindenképpen a különálló Facebook Messenger appot is – ezen pedig rengetegen háborognak.

©

Mark Zuckerberg egy augusztusi pénzügyi beszámolón már elárulta, hogy miért ennyire fontos számukra a Facebook Messenger erőltetése: pénzt akarnak csinálni belőle. Csütörtök éjszaka egy kicsit szofisztikáltabb, felhasználófókuszúbb választ is adott. A Facebook első embere szerint a Messenger erőltetésének kiagyalásakor abból indultak ki, hogy az üzenetküldés mindig is a mobiltelefonok fontos része volt – már az SMS korában is –, a felhasználók pedig hozzászoktak egy bizonyos felhasználói élményhez. Zuckerberg úgy látja, hogy ebbe a modellbe egyszerűen nem fér bele az a folyamat, hogy az üzenetek megnyitásához előbb a központi Facebook appot kell elindítani, majd várni, amíg ennek sokféle tartalma pár másodperc alatt betöltődik, majd az üzenetek menüpontra menni, és így, sok lépés alatt elérni az üzeneteinkhez.

A Facebook-vezér szerint ennek köszönhetően a párbeszédek sokkal gyorsabbak és párbeszédszerűbbek, mintha egy nagy, mindennel ellátott alkalmazás egyik része lenne csupán az üzenetküldés. Bár mindez bullshitelésnek is tűnhet, nehéz nem látni, hogy a szolgáltatók egyre nagyobb része gondolja, hogy az egy-két feladatra fókuszáló kis alkalmazások önmagukban sikeresebbek lehetnek, mint egy böhöm nagy app, amiben több tucat különböző funkció található.

És hogy hogy lesz végül mindebből pénz? Például így.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa