szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Capa Központ és a Kitchen Budapest november 17-én megnyíló Kép és képtelenség című kiállítása a látáshoz és megfigyeléshez kapcsolódó új technológiákat egyedi nézőpontból vizsgálja meg. Az interaktív - bárki számára kipróbálható - eszközökre építő tárlaton párhuzamosan mutatja be a kereskedelemben kapható technológiákat és a hackerek, művészek technológiai vízióit.

A valóság érzékelésének és átformálásának határai az újgenerációs vizuális technológiák megjelenése óta egyre kevésbé egyértelműek. Az innovációk, mint például a kiállításon is kipróbálható Google Glass okosszemüveg és Oculus Rift virtuális valóság szemüveg, széles körben ismertek, tömeges elterjedésük ugyanakkor még nem jellemző – ahogy az eszközök hagyományos használati módjai sem egyértelműek mindenki számára. A felhasználóik elsősorban “advanced userek” és művészek. A Kép és képtelenség című kiállítás kurátorai ezért az “early adopterek” kreatív szemléletére épülő eszközöket és alkalmazásokat is bemutatnak a kereskedelemben kapható technológiákkal párhuzamosan. A kiállítás feltérképezi, rendszerezi és bemutatja a gyártók által vizionált és javasolt felhasználásokat, párhuzamosan a korai felhasználók által kitalált használatokkal.

Oculus Rift virtuális valóság szemüveg – ez is kipróbálható a kiállításon
©

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a Kép és képtelenség az első, kifejezetten a kortárs technológiákat bemutató, interaktív kiállítás, melyet a Kitchen Budapesttel együttműködve hoztak létre. A kiállítás célja, hogy játékos és szórakoztató formában bemutassa mindenkinek, hogy milyen, a látást és megfigyelést segítő eszközök fogják meghatározni a következő évtizedet, ezen keresztül pedig hasson a felhasználói kreativitásra, ösztönözzön az eszközök kipróbálására és azok kritikus használatára.

A Kép és képtelenség kiállításon az eredeti Google Glass-t és Nintendo Wii-t felhasználó installáció is megjelenik, a művészek DIY (csináld magad) és hackelt eszközeivel együtt. Ezek mellett ismert vírusmarketing-kampányokat megidéző videók, Augmented Reality-maszk, a Layar tervezőalkalmazás, az Xbox Kinect, az Oculus Rift és virtuális látást újraértelmező, 3D nyomtatóval készült eszközök is megtekinthetők. Az installációk mindegyike kipróbálható, így a Kép és képtelenség látogatói egyszerre lehetnek interaktív felhasználók és a technológiai újítások nyitott szemlélői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit