szerző:
László Ferenc

A Samsung legújabb okos karórája az elődeitől és sok konkurenstől eltérően akkor sem jön zavarba, ha nincs a közelében okostelefon. Forradalmat azonban így sem fog elindítani.

A közvélekedés szerint az okosórák az elmúlt 1-2 évben bukkantak fel a piacon, ezzel szemben a valóság az, hogy az első ilyen jellegű termékek már a 70-es évek végén napvilágot láttak, de ha a modernebb változatukat vesszük, akkor is úgy néz ki a történelem, hogy 2009-ben már az LG-nek és a Samsung volt karóra mobilja (GD910, S9110).

Tény azonban, hogy az újkori okosóra-őrület 2013-ban indult, mégpedig olyan kütyük révén, melyek valódi mobil funkcionalitás nélkül önmagukban általában nem sokat értek/érnek, kell melléjük egy csatlakoztatott okostelefon is. Most viszont megérkezett a Samsung Gear S, mely az említett 2009-es kütyükhöz hasonlóan lényegében már egy komplett mobiltelefont is magában foglal, vagyis a Samsung lényegében újra feltalálta a spanyolviaszt.

©

Nem kicsi. Nagy.

A Samsung viselhető készülékek fejlesztésével foglalkozó mérnökei az elmúlt hónapokban egyáltalán nem unatkoztak, hiszen az alábbiakban taglalandó Gear S egy év alatt a cég immár hatodik okosóra kategóriás terméke.

Az eszköz valóságban sokkal jobban mutat, mint fényképen, vagyis esetében egy igazi trendi készülékhez van szerencsénk – mely azonban az LG G Watch R-től és a Moto 360-től eltérően sokkal inkább kütyüként, mintsem hagyományos óraként néz ki. Az viszont pontosan látszik a képeken is, hogy mekkora a Gear S: ez az óra bizony hatalmasra sikeredett, így egy vékony női csuklón igen furcsán mutat, de még a férfiaknak is azt javasoljuk, hogy személyes próba nélkül ne nyomogassák a webshopok “kosárba” gombjait. A kiviteltől függően 67-84 grammos tömeget már megérzi az ember csuklója, ezenkívül pedig a 12 milliméteres vastagságot is szokni kell.

©

A gumiszerű pánt szerencsére könnyen cserélhető és hatféle színváltozatban kapható, vagyis a személyre szabhatóság adott. Az óra lényegi részének pereme és a csat az elvárásoknak megfelelően fémből készült és az általános minőség nagyon is rendben van.

Ívelt

Míg a riválisok mostanában a köralakú kijelzőben látnak fantáziát, addig a Samsung már nemcsak a tévéit, hanem az okosóráját is alaposan meghajlította. Ráadásul az ív ezúttal sokkal nagyobb, mint a tévék esetében, de praktikusabb is: a karóra lényegében teljesen rásimul a csuklónkra.

©

Az ívelt kijelző elképesztően jól néz ki, ami nemcsak az egyedi formai kialakításnak, hanem többek közt a kontrasztos Super AMOLED érintőkijelzőnek, illetve a 360x480 pixeles felbontásnak és a Retina-szintű 300 ppi-s pixelsűrűségnek köszönhető. A fényerőt alaphelyzetben automatika állítja, de természetesen manuálisan is közbe avatkozhatunk. A vizuális élvezetekbe egyedül talán a vártnál nagyobb visszatükröződés zavar bele.

A display egyébként kereken 2 colos képátlóval bír, ami ebben a kategóriában hatalmasnak mondható - összehasonlításképp a korábbi Gearekben 1,63 colos kijelző volt. Színtémából kettőt, betűméretből hármat, betűstílusból pedig négyet kapunk - szabad a választás.

Beüzemelés: csak Samsung-függőknek

Az első bekapcsolást követően mindenképpen szükség lesz egy kompatibilis okostelefonra, ugyanis a Gear S a dobozból kivéve még a SIM-kártya és a wifi kapcsolat ellenére is használhatatlan önmagában. Míg a korábbi Gearek nemcsak Galaxy okostelefonokkal, hanem Galaxy tabletekkel is kompatibilisek voltak, addig a Gear S kizárólag bizonyos Samsung mobiltelefonokkal (nagyjából húszfélével) hajlandó együtt működni. Ezért mindenképpen nagy kár, hiszen ily módon rengeteg androidos és iOS felhasználó egyszerűen ki van zárva a potenciális felhasználók köréből, és kérdéses, hogy a Gear S mellé adott esetben hányan hajlandóak majd csak ezért valamilyen Samsung mobilt vásárolni.

©

Amennyiben megtörtént a nanoSIM-es beüzemelés, akkor a rendszer annak rendje és módja szerint bekéri a PIN-kódot, és innentől kezdve normál mobilhívások is lebonyolíthatók magán az órán, illetve akár SMS-ezhetünk is rajta. A kihangosító közepes hangminőségű, és ha csak egy kicsit is zajosabb környéken járunk, gyorsan használhatatlanná válik. Ilyenkor jó szolgálatot tehet a Gear Circle nevezetű spéci Bluetooth headset, illetve természetesen akár a mobilunkon is lefolytathatjuk a beszélgetéseket.

Az óra és a telefon között alaphelyzetben Bluetooth 4.1 kapcsolat van, ha pedig a két készülék esetleg egymástól távol leledzik, akkor a mobilnetre vagy wifire épülő távoli kapcsolat és a Samsung-fiókunk távoli elérést biztosít a két készülék között. A netkapcsolaton túl GPS-vevő is van a fedélzeten, de csatlakoztatott okostelefon esetében a navigáció a mobilunk GPS-ét használja.

Órától jobbra: üzenetek

Bekapcsolható, hogy a kijelző fixen megjelenítse az analóg/digitális/kombinált órát, ami ugyan jól mutat, de nagyon gyorsan lemeríti az akksit. Ehelyett érdemes beállítani egy kellően rövid aktív készenléti időt, melyet követően a kijelző lemegy alfába, de amint felemeljük a kezünket, azonnal be is kapcsol.

Amennyiben az óráról jobbra lapozunk, felbukkannak a különböző értesítések, vagyis többek közt az új üzenetek, levelek és hívások. Míg a normál e-mail kliensben akár magán az órán is válaszolhatunk a levelekre, addig a Gmail erre képtelen, vagyis ekkor már a telefonunk segítségére szorulunk, és nincs ez másképp a Facebook Messenger esetében sem. Na, nem mintha a 2 colos kijelzőn megjelenített QWERTY billentyűzeten álom lenne a gépelés, illetve mégis álom, csak éppen a rémálom fajtából való.

©
©

Órától balra: minden más

Az alap óraképtől balra lapozgatva juthatunk a widgetekhez, melyekből egymás mellett maximum öt példány sorakozhat, és jelenítheti meg a legújabb híreket, a zenelejátszót vagy éppen az aktuális időjárást. Egy felfelé történő lapozó mozdulattal tárul elénk az óra komplett alkalmazáskínálata, mely bármikor bővíthető, azonban ehhez is elő kell venni a Gear Managert futtató okostelefonunkat.

Az első egy évben mintegy ezer alkalmazás készült a Gear platformon, mi elsőként rögtön az Opera Mini 7.5 böngészőt pattintottuk fel a Gear S-re. Bármilyen meglepő, a böngészési élmény váratlanul kellemesen alakult a relatíve kis kijelzőn, tehát érdemes próbálgatni az órás appokat, vannak köztük meglepetések.

A 4 GB kapacitású flashmemóriába a telefonon futó Gear Manager alkalmazás révén bármikor könnyen átmásolhatunk képeket és zenéket, a zenelejátszó pedig hozza a tőle elvárható szintet. Az S Health révén nem egyszerűen csak a megtett lépések és kilométerek, illetve elégetett kalóriák mennyisége monitorozható - az óra hátlapjában lévő szenzor a pulzusunkat méri, az előlapon lévő UV-szenzor pedig megmondja, hogy aktuálisan éppen mennyire egészséges napozni. Kapunk továbbá személyi trénert, alvásfigyelő funkciót és Nike+ Running alkalmazást, illetve GPS-navigációt is. Ez utóbbi nem más, mint a Nokia által fejlesztett Here, illetve annak is az első publikus béta verziója, mely a karórán rezgésekkel megspékelt remek gyalogos navigációt biztosít, a telefonon pedig előre letölthető offline térképekkel kényeztet.

©

Kezelhetőség

Egy ilyen apró kütyü esetében teljesen magától értetődő dolog a hangvezérlés, mely természetesen a Gear S-ből sem hiányzik. A bejövő hívások a csengés/rezgés szüneteiben kimondott "Answer", illetve "Reject" parancsszavakkal kezelhetők, a kijelző alatti egyetlen nyomógombbal és hangutasítással is életre kelthető S Voice digitális személyi asszisztens pedig (angol kérdésre angolul válaszolva) bármikor megmondja, hogy másnap fog-e esni az eső, vagy hogy adott országnak éppen ki a kormányfője.

Hanggal is fogadható a hívás
©

A hangon túl a mozdulatvezérlés sem hiányozhat a fedélzetről: a kar felemeléses trükköt már említettük, ezenkívül pedig az óra kezünkkel történő letakarásával villámgyorsan elnémítható a készülék. Apró extra, hogy az okosóráról megkereshető az elkallódott mobil, illetve a telefonról is egyszerűen felkutatható a valahol ott felejtett óra.

Belsőségek

A Gear S a teszt során végig villámgyors volt, mely köszönhető egyrészt a fürge Tizen operácisó rendszerenek, másrészt pedig a két darab 1 GHz-es processzormaggal felvértezett Qualcomm Snapdragon 400-as chipkészletnek, ami mellett 512 MB RAM teljesít szolgálatot.

A fogyasztással már messze nem lehetünk ennyire elégedettek, ugyanis a készülékben rejlő tudás valós kiaknázásával a nap végére simán lemerül az óra, de még óvatosabb használat mellet is maximum csak kétnapos üzemidőre számíthatunk. Mivel magán a Gear S-en nincs hagyományos microUSB-port,  csak egy egyedi, öt érintkezős rendszercsatlakozó, a töltéshez mindenképpen a mellékelt kis bölcsőt kell magunkkal hordoznunk és használnunk. Az órában egy 300 mAh-s integrált akkumulátor található, ezenkívül pedig a töltőeszközben is ott figyel egy 350 mAh-s akksi. Adott esetben jó szolgálatot tehet egy Samsung Power Sharing kábel, mellyel a megfáradt okosóránk útközben közvetlenül a telefonunk akksijáról is feltölthető.

©

Verdikt

A Samsung Gear S napjaink messze legnagyobb tudású okosórája, mely legtöbb társától eltérően önálló életre is képes, vagyis önmagában is alkalmas mobilhívások lebonyolítására, illetve – a mérettel együtt járó kényelmetlenség mellett – akár netezésre is. A szolgáltatási kör már-már túlburjánzó, viszont ezzel párhuzamosan sajnos túl nagy is lett a kütyü, arról nem is beszélve, hogy a 120 ezer forintos ár a legtöbb vásárlójelöltet rögtön elriasztja.

©

A kamerát abszolút nem hiányoljuk az órából, viszont az UV-szenzorhoz hasonló nem túl hasznos extrákat simán becserélnénk némi extra akksi kapacitásra.

Summa summarum, forradalmat sajnos ez az okosóra sem igazán fog elindítani, már csak azért sem, mert csupán néhány Samsung Galaxy okostelefonnal kompatibilis.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A vasúti menetrend változása miatt tüntettek Szegeden

A vasúti menetrend változása miatt tüntettek Szegeden

Le akarják tartóztatni a bolíviai exelnököt

Le akarják tartóztatni a bolíviai exelnököt

Személyvonat és nyerges vontató ütközött össze Kunszentmártonnál

Személyvonat és nyerges vontató ütközött össze Kunszentmártonnál

Egy nagyon fontos képességünk fog kihalni az utolsó paraszti kultúrákkal

Egy nagyon fontos képességünk fog kihalni az utolsó paraszti kultúrákkal

Podcast: 10 éves az Angry Birds – de mi volt előtte?

Podcast: 10 éves az Angry Birds – de mi volt előtte?

Tömeggyilkosság nyomaira bukkantak egy mexikói tanyán

Tömeggyilkosság nyomaira bukkantak egy mexikói tanyán