szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerverhiba miatt korlátozták az angliai repülőterek forgalmát. Most már szállnak a gépek, de komoly késésekkel.

Pénteken kora estére kijavították azt a számítógépes hibát, amely miatt délután jelentős forgalmi korlátozásokat kellett elrendelni London légterében, ám a járatok feltorlódása miatt továbbra is nagyobb késésekre kell számítani. 

A meghibásodás a brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) Swanwickban működő irányító központjának informatikai rendszerében következett be. A Hampshire megyében lévő központ a felelős az angliai légi irányításért a légtér Manchestertől délre eső részén, így London öt nemzetközi repülőterének forgalmát is ez a létesítmény ellenőrzi.

Az első közleményben még a londoni légtér teljes lezárásáról volt szó, de a NATS második tájékoztatásában már csak a forgalom korlátozása szerepelt. 

A BBC oldalának felsorolása szerint szerte Angliában problémák vannak, ezen belül a Heathrow-n késések tapasztalhatók, de a le- és felszállások folyamatban vannak, a Gatwickről már felszállnak a gépek, de késéssel, a Stansteden a leszállás megy, a felszállás szünetel.

Ilyet nem láthat túl gyakran
©

London reptereit nap 2500 repülő érinti – a légtér zsúfoltságát nemrég videón is megmutattuk –, így a mostani korlátozás várhatóan komoly fennakadásokat okoz közvetetten a teljes európai légi közlekedésben.

A léginavigáció alapjaival ebben a cikkünkben ismerkedhet meg, a HungaroControlnál dolgozó, naponta 3000 repülő mozgását vezénylő magyar légiforgalmi irányítók munkájáról itt olvashat bővebben, egy másik írásunkból pedig az is kiderül, mi történik, ha baj van. Ha az irányítók munkáját segítő, részben hazai szoftverre kíváncsi, ide kattintson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt