szerző:
hvg.hu

Egy ügyes ingyenes webszolgáltatás és egy okostelefon segítségével egyszerűen ellenőrizheti a látását.

Mindenkit érdekel,mennyire jó a szeme, és ezt egy – jelenleg béta állapotú – weboldalon és egy okostelefonnal (bármilyennel, ugyanis nem app letöltéséről van szó) könnyen megvizsgálhatja.

Lépjünk fel tehát a Vision nevű oldalra, majd görgessünk lefelé, és kattintsunk a Try now! Gombra. Előkerül a szemvizsgáló tábla legfelső, jó nagy betűje, de ne görgessünk tovább, hanem kattintsunk a bal felső sarokban lévő QR kódra. A kód egy picit nagyobb méretben megjelenik a képernyőn, ezt kell most leolvasnunk a telefonunkkal. Ehhez persze korábban telepítenünk kellett rá valamilyen QR kód-olvasót, s ha ezt nem tettük meg, pótoljuk. (Ehhez keressük fel a telefonhoz kapcsolódó alkalmazásboltot, és üssük be a keresőbe a QR reader kifejezést.)

A QR kód-leolvasás eredményeként egy linket kapunk, majd megjelenik a szemvizsgáló tábla, azonban valamennyi betű helyén egy fekete csillag látható. Most menjünk el négy méterre a számítógépünktől, nézzük meg az első betűt, majd érintsük meg az okostelefonunkon az annak, pontosabban a helyének megfelelő csillagot.

©

Jó pár betűt kapunk, ezekből kell kiválasztani azt, amelyik megfelel a képernyőn látottnak. Ha helyes a válasz, akkor e képernyőn egy pipa jelenik meg, a telefonunkon pedig zöld színű lesz a csillag. Ellenkező esetben egy kereszt és piros csillag a „jutalom”.

©

Ha a még viszonylag nagy betűk esetében sok piros csillagunk van, akkor érdemes lesz felkeresni egy szemész szakorvost.

Az oldalt regisztráció nélkül is használhatjuk, azonban ha regisztrálunk, elmentődnek az eredményeink. Minden egyes alkalommal, ha fellépünk a site-ra, új táblát kapunk, de persze a QR kódot is mindig be kell olvasni.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!