szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy átlagos magyar falu teljes lakossága felférne rá, 1000 km/h-nál nagyobb sebességre is képes, 160 van belőle a világon. 10 éves az Airbus A380 Superjumbo.

Az Airbus a kilencvenes évek elején kezdte el fejleszteni a világ legnagyobb utasszállítóját. A méretei miatt Superjumbo néven is emlegetett A380-as projektje 2005-ben jutott el odáig, hogy a gép felszállhatott: éppen 10 éve, április 27-én, abból a Toulouse-ból, ami ma is a típus végső összeszerelési helyszíne.

A 72,73 méter hosszú, 24,1 méter magas repülő szárnyának fesztávolsága közel 80 méteres. (A hatalmas méretek miatt a gépet fogadó reptereket komolyan fel kell készíteni a típusra.) A repülőre kialakítástól függően 400-800 utas fér fel. Az Airbus A380 utazósebessége 945 km/h, a repülő maximálisan 1020 km/h-ra képes.

©

A Superjumbo az első menetrend szerinti útját 2007 októberében teljesítette, azóta a légitársaságok világszerte 156 Superjumbót reptetnek, újabb 161 gépre pedig már megkapta a megrendelést az Airbus.

A gép gyártásáról alább láthat videót, a szervizelését – amikor a kabint kis túlzással teljesen szétszedik és újra összerakják, 1600-nál is több egységet vesznek ki és tesznek vissza – pedig itt nézheti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!