szerző:
hvg.hu

Január óta várt arra a techvilág, hogy a Microsoft által bejelentett új, holografikus szemüveget élőben is bemutassa a cég. Végre ez is megtörtént, és bebizonyosodott, az eszköz épp olyan lehengerlő dolgokra képes, mint amilyenre mindenki számított.

A tudományos-fantasztikus filmekben láthattuk, de most tudományos ténnyé tettük – ezekkel a szavakkal mutatta be új, holografikus szemüvegét a Microsoft még januárban. A cég a héten lezajlott Build 2015 fejlesztői konferencián mutatta meg először a nagyközönségnek működés közben az eszközt, az újságíróknak pedig leesett az álluk a látványtól. A szemüvegnek sem telefonnal, sem számítógéppel nem kell összeköttetésben állnia a működéshez, maga a készülék egy számítógép.

©

A Mashable helyszíni beszámolója szerint a HoloLens a környezetben különböző holografikus paneleket helyez el, amelyeket kedvünk szerint pakolgathatunk, az azokon lévő alkalmazásokat pedig virtuálisan megérintve indíthatjuk el. A bemutatón például a felhasználó egy Skype-hívást indított, majd a panelt a szoba egyik végéből a másikba helyezte át. Ugyanígy nézhetünk videót is, a követés funkció segítségével pedig arra is lehetőségünk van, hogy a lakás egyik feléből a másikba vigyük a képet.

A tervek szerint a Microsoft nem csak az átlagfelhasználókat célozza meg, a szemüveg üzleti felhasználását is támogatják. A HoloLens lehetővé teszi az építészeknek, hogy 3D-ben járják körül a kivetített tervrajzot, akár úgy is, hogy a partner eközben csak videóhívás formájában van jelen. Mindemellett az oktatásban is nagy szerepet kaphat az eszköz: a bemutatón egy emberi testet épített fel a hologram a csontoktól kezdve egészen a bőrig, de arra is lehetőség van, hogy akár egyetlen szervet jelenítsen meg a program, amit így közelről lehet tanulmányozni.

A bemutatón a 3D-s interaktív szoftvereket gyártó cég, a Sketchfab bejelentette, a programjait hivatalosan is összekapcsolja a szemüveggel, így segítve elő, hogy a jövőben még több 3D-s tartalom készüljön a platformra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Újra felütötte a fejét a kergemarhakór Nagy-Britanniában

Újra felütötte a fejét a kergemarhakór Nagy-Britanniában

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére