szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már az amerikai igazságügyi minisztérium figyelmét is felkeltette az Apple kulisszák mögötti üzleti módszere, amellyel most a zenei piacot alakítanák át. Nem is kicsit: a lépéseket a YouTube megemlegetheti, a Spotify pedig csődbe is mehet miatta.

A The Verge forrásai szerint az amerikai igazságügyi minisztérium az Apple üzleti módszereit vizsgálja, ugyanis a kiszivárgott információk alapján a kulisszák mögött elképesztő tárgyalások zajlanak. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a 3 milliárd dollárért felvásárolt Beats segítségével az Apple egy streaming zeneszolgáltatást fejleszt, amit a júniusi WWDC-n mutatnak be. A cupertinóiak pedig szeretnék megalapozni a szolgáltatás sikerét, ezért a zenepiacon eddig szerzett minden befolyásukat bevetik.

Az információk szerint az Apple meggyőzné a kiadókat, hogy ne hosszabbítsák meg azt a szerződésüket, amely értelmében a Spotify ingyen is kínálhat zenét, ami az így is veszteséges riválisnak akár a csődöt is jelentheti, hiszen hiába van 60 millió felhasználója, csak 15 millióan fizetnek a szolgáltatásért.

A kezükben lesz/van a zenei piac?
©

A másik szenvedő fél a YouTube lehet, mivel úgy tudni, hogy a világ legnagyobb zenei kiadója, a Universal Music Group számára az Apple kifizetné azt az összeget, amit a YouTube-tól kap a felhasználási jogokért, ha cserébe nem engedi tovább, hogy a videómegosztóra felkerüljenek a slágerek.

Kérdés, hogy ezzel a két lépéssel – főként az utóbbival – mennyire haragítja magára azokat, akik nem akarnak/tudnak fizetni a zenehallgatásért az Apple-nek.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

A MÁV a járvány előtti utasforgalomra számít a nyáron a Balatonnál

A MÁV a járvány előtti utasforgalomra számít a nyáron a Balatonnál

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó