szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A briteknél már nem csak diákok, az oktatási szakemberek egy része is úgy látja, hogy engedélyezni kellene a Google használatát a vizsgákon. Az elsőre könnyítésnek hangzó lépés, ha jól csinálják, nehezítés is lehet: ezzel együtt ugyanis a vizsgakérdések jellege is változna.

Komoly lépés előtt áll az oktatási rendszer Angliában, a tervek szerint ugyanis hamarosan bevezetnék, hogy a vizsgákon a diákok használhassák a Google keresőjét. Az ötletnek azonban nem mindenki örül. A Harc a Valódi Oktatásért (Campaign for Real Education) nevű brit szervezet szerint ez a megoldás valószínűleg tovább butítaná a brit gyerekeket. Chris McGovern, a szervezet vezetője úgy látja: az ilyenfajta vizsgák inkább azt mérnék fel, ki mennyire tudja használni a Google-t, nem pedig azt, hogy mit tudpéldául történelemből vagy földrajzból. Mark Dawe, az egyik legnagyobb brit vizsgabizottság elnöke szerint azonban nem ez a helyzet.

A BBC-nek nyilatkozó szakember szerint a diákoknak továbbra is szükségük lesz egy alaptudásra ahhoz, hogy egyáltalán tudják, mit kell keresniük a neten. Mint mondta: a világ ma már nem arról szól, hogy minden tudást a fejünkben tartsunk, ráadásul bizonyos vizsgákon könyvet is használhatnak a diákok, ami ugyanezt az elvet képviseli.

Engedélyezett segédeszközök – ilyen lesz a Google is?
©

A szakember szerint Google használatának engedélyezése a vizsgáztatókat is arra sarakllná, hogy másként tegyék fel kérdéseiket, ne arra olyan alapinformációkra kérdezzenek rá, melyekre gyorsan kész válaszokat lehet találni.

Hogy mikor lehet a tervből valóság, azt egyelőre nem tudni. Mark Dawe szerint egy gyors bevezetés nem lenne túl szerencsés, de a lépésre mindenképpen szükség lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?