szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matti Makkonen pénzt és évtizedeken át más elismerést sem kapott az SMS ötletéért – igaz, ő maga sem nagyon büszkélkedett vele.

Azt, hogy a mobilhálózatokon egyszerűen lenne mód rövid szöveges üzenetek küldésére, Makkonen még 1984-ben, közalkalmazottként találta ki, egy pizza fölött ülve, egy koppenhágai telekommunikációs konferencián. A finn szakember ötletére alapozva egy évvel később, egy Friedham Hillebrand nevű szakember alkotta meg a 160 karakteres technológiai formátumot. (Érdekesség, hogy egy SMS az eredeti elképzelések szerint maximum 128 karakteres lett volna, némi trükközés után sikerült további 32 karakternyi helyet csinálni.) Az első SMS-t végül csak 1992-ben, karácsony előtt küldték el.

A később a Nokia Networksnél és a Tele Finlandnál dolgozó Makkonen sosem nyújtott be szabadalmi kérelmet, így pénzt sem kapott senkitől a találmányáért. Igaz, a Wired szerint nem is nagyon terjesztette magáról, hogy ő volt az “SMS atyja”, ezt a titulust sem használta magára, mondván más mérnökök is legalább annyira hozzájárultak a technológia megvalósításához, mint amennyire az ő ötlete.

©

A napokban, 63 évesen meghalt finn telekommunikációs szakember egy 2012-es interjújában azt mondta: 20 év sok idő, és bár a megbízhatóan működő, kényelmesen használható szöveges üzenetküldés mindig fontos része lesz a kommunikációnak, nem feltétlenül fogják azt mindig sms-nek hívni – és nem kell majd mindig üzenetenként fizetni érte. Makkonen ekkor már láthatta a változás erősödőben lévő szelét, többek között azt is, hogy az azonnali üzenetküldő szolgáltatások használható és ingyenes alternatívát jelentenek az SMS-el szemben.

És bár az SMS már két évtizede mindennapjaink része, van öt dolog, amit kevesen tudnak róla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába