szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatóknak sikerült az, amiről eddig mindenki azt gondolta, hogy lehetetlen: irányítani egy kilőtt puskagolyót. A dolog technológiai szempontból fantasztikus, minden más oldalról nézve viszont félelmetes.

Megszokhattuk már, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege (DARPA) időről időre igen komoly (hadi)technikai fejlesztésekről számol be. Nemrég egy olyan szoftver elkészítésének ötletét vetették fel, amelyet 100 évig nem kellene frissíteni, az ugyanis automatikusan idomulna a környezeti változásokhoz, most pedig egy olyan puskagolyó teszteléséről adtak hírt, amely képes a kilövés után, menet közben irányt váltani.

Az EXACTO fedőnevű projekthez egy videót is készítettek, amely megmutatja, hogyan kell elképzelni a lövedék pályamódosítását. Persze a fejlesztési előny megtartása érdekében a fejlesztés jelentős részét homály fedi, annyit már most tudni lehet, hogy egy speciális szárnyacska segítségével képes navigálni magát a levegőben.

Jerome Dunn, a program vezetője szerint a lövedéknek köszönhetően nem kell feltétlenül profi mesterlövésznek lennie ahhoz, hogy eltalálja a mozgó célpontot. „Az EXACTO a bizonyíték arra, amit korábban lehetetlennek gondoltunk: egy mozgó lövedék irányítása igenis lehetséges” – hangsúlyozta Dunn. Hogy a projekt mikorra lesz 100 százalékos állapotban, azt egyelőre nem tudni, a jelek szerint viszont már a tesztelési fázisnál tartanak a DARPA szakemberei.

Korábban már készítettünk egy összefoglalót, hogy mik lehetnek a jövő fegyverei, ebből a sorból pedig az EXACTO sem lógna ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el