szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány éven belül elkészülhet az első olyan szoftver, ami több mint 100 éven át működhet, a tervek szerint ugyanis képes lesz alkalmazkodni a változó környezethez.

A Terminátor-filmek, vagy a Mátrix-trilógia rajongói pontosan tudják, mire lehet képes a mesterséges intelligencia, ha öntudatra ébred. A Motherboard beszámolója szerint az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege (DARPA) ha nem is pont ilyet, de egy minden szempontból átalakulni képes szoftvert szeretne a kezében tartani. Éppen ezért a héten bejelentették, egy olyan négyéves kutatási projektet indítanak, amelyben az alapvető algoritmusok kiszolgálásához szükséges szoftveres környezetet vizsgálják majd meg, hogy a későbbiekben olyat hozhassanak létre, amely több mint 100 éven át képes lenne fennmaradni.

A BRASS névre keresztelt program célja, hogy olyan szoftvert alkossanak, amely dinamikusan képes alkalmazkodni a változásokhoz. Ilyen lehet például, ha kevesebb energia áll rendelkezésre, ilyenkor a rendszer automatikusan úgy alakul át, hogy a hozzá tartozó programok továbbra is kifogástalanul működjenek.

A projekt megvalósítására pályázatot írt ki, amire május 22-ig várják a jelentkezéseket. A DARPA szerint egy ilyen szoftverrel a jelenlegi rendszereket egy jóval olcsóbbra cserélhetnék le, hiszen nem kellene folyamatosan új szoftvert készíteni. A szakemberek szerint a fejlesztés még évekig eltarthat, de mivel kormányzati háttérrel rendelkezik, szinte biztos, hogy előbb-utóbb eredményes lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

A kormány faragott egy bunkósbotot a veszélyhelyzeti törvényből az önkormányzatok ellen

A kormány faragott egy bunkósbotot a veszélyhelyzeti törvényből az önkormányzatok ellen