szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kémrepülő szervizelése nem egyszerű feladat: az utolsó csavarig szét kell szedni, hogy aztán újra összeszerelhessék.

A Lockheed U2 "Dragon Lady" névre keresztelt kémrepülőgép nem véletlenül az USA egyik legizgalmasabb repülőgépe. A gép képes elérni a sztratoszférát, a hatótávolsága 10 ezer kilométer, óránként pedig 690 km megtételére is képes. A U2 éppen ezért komoly karbantartást igényel, amiről most a Sploid tett közzé remek timelapse videót.

Az előírás szerint, ha nincs semmi gond, a kémrepülőt 4700 óránként kell szervizelni. Ez azonban jóval komolyabb szerelési munkát igényel, mint egy átlagos gép átvizsgálása: a szakemberek teljesen szétszerelik a gépet, és milliméterről milliméterre átnézik, hogy minden rendben van-e vele. Mindez azt jelenti, hogy több mint 40 ezer csavart és 1800 különálló részt kell alaposan átvizsgálni, és ha szükséges, kicserélni, vagy javítani.

A szervizcsapat megvizsgálja, mennyire ép a gép törzse, ehhez pedig teljesen eltávolítják a külsejét borító speciális festékréteget. Ha végeztek a javítással, a U2-t újra összeszerelik és lefestik, hogy ismét megkezdhesse a 4700 órás szolgálatát.

Hogy milyen a géppel utazni, azt megnézheti egy nemrég készült felvételen: az amerikai légierő bekamerázta az egyik gép pilótafülkéjét, így a felszállástól a leszállásig követhető, mit látnak a pilóták repülés közben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt