szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mostantól nem feltétlenül szabályzatellenes – és nem feltétlenül jár kitiltással –, ha valaki nem a saját nevét használja a közösségi oldalon. A Facebook megérti majd, ha valaki például azért nem saját nevét használja az oldalon, mert attól fél, hogy politikai véleménye miatt vegzálhatják a munkahelyén.

A Facebook még november elején ígérte meg, hogy lazít az egyik legszigorúbban tartott elvén. Az eddigi gyakorlat szerint kizárólag saját, valódi névvel lehetett fennlenni a Facebookon. Bár mindannyian ismerünk olyat aki nem tartja be a szabályt, a közösségi oldal üzemeltetői rendszeresen kezdenek komoly ellenőrzésekbe, ilyenkor még a személyi igazolványát is kérhetik öntől.

Most azonban enyhítettek a szabály szigorán. Az alapelv nem változik, vagyis Zuckerbergék a közösség védelme érdekében ezután sem nézik jó szemmel, ha valaki nem a saját nevével regisztrált. Mindemellett az illetőnek sokkal több lehetősége lesz arra, hogy tisztázza magát, és magyarázatot adjon az egyedi névválasztásra.

A Facebooknál ezentúl nem egy automatizált folyamat részeként, hanem egyéni elbírálás alapján döntenek a kizárásról. Ha valaki jelent egy profilt hamis név használata miatt, akkor az ezzel foglalkozó csoport felveszi a kapcsolatot az érintett felhasználóval, hogy további információkat kérjenek tőle. Ha valóban elfogadható magyarázatot ad az illető a helyzetre, akkor továbbra is használhatja a közösségi oldalt. Ilyen magyarázat lehet például egy művésznevet használó művész esete, egy diákjai elől elbújni kívánó tanáré, vagy az a – Magyarországon természetesen teljesen elképzelhetetlen – forgatókönyv, hogy valaki azért facebookozik más néven, mert fél, hogy állami szférában betöltött állása kerülhet veszélybe, ha bizonyos kormányzati intézkedéseket kritizálni mer.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!