szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először múlta felül NAND flash-memória a HDD technológiát, mármint ami az adatsűrűséget illeti.

Minél több adat fér minél kisebb helyre, annál hatékonyabb lehet az adattárolás. Így van ez a flash-memóriák  esetében is, amelyek újabb és újabb rekordokat döntenek. A múlt héten zajlott IEEE International Solid State Circuits Cenference (ISSCC) rendezvényen a Micron például arról számolt be, hogy NAND flash memóriájának adatsűrűsége meghaladta a HDD-két – adta hírül a PC World.  

A tavalyi ISSCC-n a Samsung már jelezte, hogy 3D (vagy ahogy a cég nevezi, V-NAND) flash terméke elérte a négyzetinchenkénti 1,19 Tbites adatsűrűséget, s az idei évre 1,69 Tbpsi (Tbit/square inch) sűrűséget jósolt. A Micron azonban elébe ment ennek, hiszen laboratóriumában elérték a 2,77 Tbpsi sűrűséget, természetesen NAND flash memóriájánál. (Persze ez csak laboratóriumi kísérlet volt, egyelőre nem kereskedelmi termékről van szó.)

©

A merevlemezek adatsűrűsége 2014-ről 2015-re 60 százalékkal nőtt, azaz fejlődőképes memóriaeszközről van szó, viszont a most bejelentett 2,77-es sűrűség messze meghaladja a HDD-knél elérhető legnagyobb, 1,3 Tbpsi-s sűrűséget. Ráadásul viszonylag új fejlesztésről lévén szó, a NAND flasheknél további javulás várható.

A növekvő adatsűrűség azzal az előnnyel járhat, hogy nagyobb tárolási kapacitás érhető el ugyanakkora területen, azonban ez csak egy érv az SSD-k mellett. legalább ekkor súllyal esik a latba az ár, és itt a HDD-k egyelőre verhetetlenek, a flash memória egyelőre még igencsak drága. A japán Fixstars 13 TB-os, 2,5”-es SSD-jének gigabájtja 1 dollárba kerül, azaz 13 ezer dollár a memória ára, viszont egy ugyanilyen kapacitású HDD jelenleg csak 200 dollárba kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérné-e pénzt osztani annak, aki beoltatja magát?

Megérné-e pénzt osztani annak, aki beoltatja magát?

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten