szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte nem is telik el úgy nap, hogy ne hallanánk az Apple–FBI-harc egy-egy újabb mozzanatáról.

Tegnap már hírt adtunk arról, hogy egy dedikált weboldalon magyarázza az Apple, azt, az első pillanatban tényleg érthetetlen tényt, miért nem hajlandó eleget tenni az FBI kérésének egy terrorista telefonjának kikódolásával kapcsolatban – az előzményekről ebben a cikkünkben olvashatnak.

Az Apple-höz már csatlakoztak a tech-világ legnagyobb cégei is, azonban egy nem kevésbé nagy név a másik oldalt pártolja. Bill Gates a Financial Timesnak nyilatkozva mondta, hogy szerinte az Apple-nek be kellene adni a derekát, hiszen ez egy egészen speciális esete annak, amikor a kormány személyes információkhoz szeretne hozzáférni, és nem általános kérésről van szó. Ez az eset, véli a volt Microsoft-vezér, nem teremt káros precedenst (a nagy cégek ettől tartanak), és ahhoz hasonlítja, mint amikor a bankok és a telefontársaságok személyes információkat kérnek egy-egy ügyfelükről.

©

Bill Gates szerint előnyös lenne, ha a kormányzat adott esetben hozzáférhetne bizonyos információkhoz, csak épp ezt a hozzáférést kellene igen komolyan szabályozni. Gates bízik abban, hogy értelmes vitát lehet majd folytatni az ügyben. A beszélgetésről készült angol nyelvű videó cikkünk alatt látható.

Mindeközben kiderült, hogy bármilyen népszerű is az Apple az Egyesült Államokban, az amerikaiak többsége ezúttal az FBI-nak ad igazat. A Pew Research Center felmérése szerint a megkérdezettek 51 százaléka gondolja úgy, hogy az Apple-nek el kellene készítenie azt a speciális iOS-változatot, amellyel kikódolható lenne a terrorista iPhone 5c készüléke, és csak 38 százalékuk van ez ellen. 11 százaléknak nem volt véleménye az ügyben.

©

A politikai hovatartozás sem változtatott az eredményen: a republikánusok 56 és a demokraták 55 százaléka áll az FBI oldalán, míg a függetlenek 45 százaléka mondja (42 százalék ellenében), hogy az Apple-nek teljesítenie kellene a kérést.

Az okostelefon-tulajdonosok fele van a kikódolás mellett (41 százalék viszont ellene), és az iPhone-tulajdonosoknál sem változik a vélemény, csak az arány: 47-43 százalék. Az egyéb márkákat használók 53 százaléka támogatja az FBI-t (itt 38 százalék áll az Apple pártján), míg az okostelefonnal nem rendelkezőknél 52-32 százalékos a megoszlás.

Úgy tűnik, ezúttal a kevesebbek közé tartoznak azok az aktivisták, akik a „Fight for the Future” (harc a jövőért) jelmondat alatt keddenként akarnak majd az egész világra kiterjedő, és az Apple mellett szóló tiltakozást szervezni az App Store-okhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása