szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglehetősen meggyőző tervet tett le az asztalra az egyik leginnovatívabbnak számító amerikai kormányzati szerv.

Az utóbbi években egyre többen foglalkoznak a helikopterként felszálló repülőgépekkel, legutóbb a NASA mutatta meg, hogyan képes repülni az általuk fejlesztett prototípus. Most az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, az internetet is megalkotó DARPA állt elő egy koncepcióvideóval, ami egy hasonló elven működő gépet mutat be.

A VTOL – aminek tervét az Aurora Flight Sciences nevű cég készítette el – valójában egy helikopter-repülő hibrid, ami képes a függőleges felszállásra. A tervekben a gép mindkét szárnyát propellerekkel látták el, amit a pilóta tud mozgatni. A szárnyak felszálláskor függőleges helyzetben állnak, így úgy tud felszállni, mint egy helikopter, majd vízszintes helyzetbe állítva megkezdődhet a repülés. A pilóta szükség esetén vissza is tudja fordítani a szárnyakat, így a gép nemcsak előre, hátrafelé is képes mozogni. A tervek szerint a maximális sebessége 400 csomó (kb. 740 km/h) lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben