szerző:
hvg.hu

Az egyik jordániai egyetem kutatói szerint akár a győzelem szavak nélküli, nemzetközi jeléből, azaz az ujjakkal jelzett V betűből is azonosítható lenne az, aki mutatja.

Sokkoló látvány, amikor maszkos terroristák mutatják fel áldozatuk/áldozataik mellett a mutató- és középső ujjukból képezett V betűt. A jövőben viszont éppen ez deríthetne fényt személyazonosságukra, legalábbis erre irányulnak a jordániai Mu’tah Egyetem kutatóinak kísérletei.

Az már régóta ismert, hogy a kezünk, annak alakja, arányai, mozdulatai egyediek, csakis ránk jellemzőek. Ugyanígy a felmutatott V betű is egyedi jellemzőket hordoz, és éppen ez volt a kiindulópontja a jordániai kutatók vizsgálatának. Ötven, különböző korú férfit is nőt kértek meg, hogy mutassák fel a V betűt, majd egy átlagos, 8 MP-es mobiltelefon-kamerával készítettek felvételeket a kezükről, és az 500 felvételt adatbázisba rendezték.

A felvételek kétharmadát egy gépi tanulásra specializált algoritmussal dolgoztatták fel, kiemelt figyelmet fordítva a V betű jellemzőire, a két ujj végének távolságára, a köztük lévő „völgy” legalacsonyabb pontjára, a két ujj közötti szögre. Ezután a kéz formáját elemezték, és a két módszer kombinálásával 16 olyan különböző jellemzőt találtak, amellyel azonosítható az egyed.

©

A fennmaradó egyharmadnyi képet vakteszthez használták, és összességében az derült ki, hogy a gép 93 százalékos pontossággal azonosította a felmutatott V betűről az embert. Ezek persze még csak a kezdeti lépések, jó pár korláttal. Mindenekelőtt még csak igen kis minta áll rendelkezésre, bár a kutatók most éppen ennek kiterjesztését tesztelik. Ugyancsak problémát jelent, hogy egy ilyen azonosításhoz egy korábbi azonosított felvételre van szükség, de persze ez az ujjlenyomatnál is így van. Mindenesetre ha beválna, érdekes is igencsak hasznos színfolttal gazdagíthatná a biometrikus azonosítók kínálatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!