szerző:
hvg.hu

Elefánt a porcelánboltban? Nem, Elephone a mobilboltban, avagy teszten a furcsa elnevezésű, 4 GB RAM-ot és egyéb extrákat már-már gyanúsan kedvező áron kínáló új kínai okostelefon, a P9000.

A kínai gyártók már régóta nem számítanak névtelen senkinek a mobilpiacon, szinte mindenki ismeri már a Huawei, Lenovo és talán a ZTE nevét is. De ezeken a nagyhalakon kívül számos kisebb halacska is úszkál a hatalmas kínai mobiltengerben. Ilyen például a jelen tesztalanyunkat is gyártó Elephone, melyet furcsa elnevezése ellenére is illik nagyon komolyan venni, hiszen időről időre előrukkol néhány igen korrekt ár/érték arányú okostelefonnal. A legfrissebb bizonyíték erre a P9000-es modell, melynek egyes vonásait még a sokkal nevesebb gyártók jelentősen drágább termékei sem mindig hozzák.

©

Külcsín

Nem egészen alaptalanul tarthatunk tőle, hogy egy viszonylag ismeretlen kínai gyártó mobiltelefonjának már a kívülről látható minőségében egész biztosan visszatükröződik a nyomott ár. Nos, az Elephone P9000 esetében ilyen problémával egyáltalán nem találkozunk: semmivel sem néz ki rosszabbul és semmivel sem gyengébb a minősége, mint a neves gyártók legújabb termékei. A készülék oldalán minőségi fémkeret található, az illesztések mindenhol egyenletesen vékonyak és a tapintásérzet is teljesen rendben van. A matt szürke hátlap enyhén érdesített kivitelű, ennek előnye pedig, hogy nagyon nehezen piszkolódik össze, illetve, hogy a készülék nehezebben csúszik ki a kezünkből. Minőségi illesztések ide vagy oda, a manapság egyre divatosabb vízállóságról le kell mondanunk.

Felszereltség

A baloldali élről kipöckölhető tálcában egy nanoSIM és egy microSD kártyát lehet elhelyezni, vagy dönthetünk úgy is, hogy microSD helyett egy második nanoSIM-et pakolunk a készülékbe – ez utóbbi esetben két telefonszámot használhatunk egyszerre. Ugyanezen az oldalon keresendő az úgynevezett okosgomb, melynek funkcióját mi dönthetjük el, egyebek között a kameraindítást is rá lehet programozni. Az ellentétes oldalon landolt a szokásos hangerőállító gombpár, illetve a bekapcsológomb, de a telefont nem csak az utóbbival lehet felébreszteni, hanem akár a kijelzőn megejtett dupla koppintással is.

©

Vezetékes headsetet a felső élen lévő 3,5 milliméteres dugaljba tudunk csatlakoztatni, az alul lévő kétszer hat darab furat közül pedig csak a jobb oldali példányok alatt rejtőzik hangszóró. Az ily módon csak monó kihangosításra képes P9000-on már a legújabb USB-C típusú csatlakozó kapott helyet, melynek tényleg sok előnye van.

A töltő másik végén lévő akkumulátor kereken 3000 mAh kapacitással bír, és a gyártó (külön beszerezhető) 15 W-os gyorstöltője révén nulláról akár 70 perc alatt teljesen feltölthető, megfelelő kiegészítő birtokában akár vezeték nélküli módon is. Tapasztalatunk szerint az üzemidő átlagosnak mondható, vagyis normál körülmények mellett mintegy 1-1,5 napos használati időre számíthatunk.

Kijelző, kezelhetőség

Az Elephone-készülék árkategóriájában megszokott, gagyi 720p HD kijelző helyett egy Full HD képmegjelenítőt kapunk. Ráadásul nem is akármilyet, hanem egy az LG gyártósorain készülő, LTPS-LCD példányt, melynek nemcsak a felbontása, hanem a színei, a fényereje és a betekintési szögei is rendben vannak. A 401 ppi pixelsűrűségű panel melletti kávák kellemesen vékonyak, így a P9000 az 5,5 colos képátló ellenére is egy relatíve kompakt méretű készülék.

©

A képernyő alatt pedig meglepő módon egyetlen érintőgomb található, mely az értesítésekkel villogó LED-et is magába rejti. Ha erre a gombra szimplán rányomunk, akkor azzal a "vissza" funkció érhető el, a dupla nyomás visszarepít a kezdőképernyőre, nyomvatartással pedig az appváltó csalogatható elő. Ha ez az E-Touch megoldás esetleg nem lenne szimpatikus, akkor a kijelző alsó sorába előcsalogathatók a konzervatív androidos funkciógombok is.

A mai elvárásoknak megfelelően ujjlenyomat szenzort is kapunk, ami a hátlapra került. Legfeljebb öt ujjlenyomattal oldható fel a zárolt készülék, és ha nem is a Huawei Mate 8-nál tapasztalt rekordsebességgel, de azért gyorsan és pontosan.

©

Szoftver

A gyártó ismeretlenségét és a készülék árkategóriáját tekintve szintén kellemes meglepetés, hogy kapásból az Android operációs rendszer legújabb, Marshmallow verzióját kapjuk. Itt jegyeznénk meg, hogy a tesztelés ideje alatt három kisebb-nagyobb készülékfrissítés érkezett, vagyis úgy tűnik, hogy nem hagyják magukra a felhasználókat, és bízhatunk a korrekt terméktámogatásban.

Szofisztikált felhasználói felületre senki se számítson, vagyis e tekintetben sokkal közelebb állunk a puritán Nexus életérzéshez, semmint a Samsung-féle TouchWizhez, de tulajdonképpen nincs is ezzel semmi baj.

©
©

Hardver

A világ első 4 GB RAM-os telefonja egy évvel ezelőtt jött ki, és azóta csak néhány, abszolút felsőkategóriás mobilba került ennyi memória. Ehhez képest az Elephone a nyomott árú P9000-be is pontosan ennyi, tehát 4 GB RAM-ot pakolt. Hasonlóan pozitív hogy a belső tárhely nem a sok csúcsmodellnél is elviccelhető 16 GB, hanem 32, melyből alaphelyzetben mintegy 24 GB szabad.

A nyolcmagos Helio P10 chipset messze nem képes ugyan Galaxy S7-szintű rekordteljesítményre, azonban a benne rejlő kraft teljesen elegendő a Full HD kijelző meghajtására – a sebességre nem sok panaszunk lehet. Wireless fronton szólnunk kell többek közt a 150/50 Mbit/s-os LTE mobilnetről, az a/b/g/n szabványú dual-band wifiről, az LTE és Wi-Fi sávszélességet egymással kombináló turbóletöltési lehetőségről, a Bluetooth 4.0-ról, illetve a GPS-vevőről. Infravörös port nincs, tehát a tévétávirányítás ilyen módjáról le kell mondanunk. Rádiót hallgatni viszont akár a beépített FM-modullal is tudunk.

Kamera

A dupla LED-segédfényes hátoldali főkamera "lelke" egy 13 megapixeles felbontású Sony képérzékelő, melynek révén maximum 4160x3120 képpontos fotók készíthetők. Az f2-es fényerejű objektívből kimaradt ugyan az optikai képstabilizátor, az átlagnál némileg gyorsabb élességállításról viszont lézeres autofókusz gondoskodik. Képminőség tekintetében a P9000 nem tör az etalon Galaxy S7 trónjára, ettől függetlenül a fotók részletességével nincsenek problémák. A fehéregyensúlyt adott esetben manuálisan érdemes beállítani. Negatívum, hogy már ISO100-as alapérzékenységnél is tapasztalható némi képzaj.

©

Extrákban kapunk többek közt az arcszépítő funkciót, arcfelismerést, molsolyérzékelős fotókészítést, illetve a haladó fotósok számára fontos RAW támogatást. A videófelvevő még nem ugorja meg a 4K szintet, vagyis be kell érnünk Full HD felbontással.

Verdikt

Sok mindenről szó esett már, talán csak az árazásról nem. Nos, az Elephone P9000 a cikk írásakor legolcsóbban 219 dolláros, vagyis átszámítva mintegy 60 ezer forintos áron kapható, és ezért az összegért egy felettébb korrekt felső-középkategóriás okostelefon lehet a miénk.

©

A kínai webshopokból rendelhető készülék kapcsán általában rövid szállítási időt ígérnek, amit persze nem mindig sikerül tartani. Beszerzés előtt nem árt tisztában lenni vele, hogy adott esetben a vám megnövelheti a kiadásainkat, ezenkívül pedig az esetleges garanciális ügyintézés is macerásabb lehet, mint egy hazai boltban vásárolt mobil esetében.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Trump megint beleszállt a már halott John McCainbe

Trump megint beleszállt a már halott John McCainbe

Tóta W.: Bátor Sir Orbán

Tóta W.: Bátor Sir Orbán

May: Nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten

May: Nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten

Siker: pécsi mandulafa lett az év fája

Siker: pécsi mandulafa lett az év fája